3 september 2009

Transfer stopp

FIFA har idag dömt Chelsea till transfer stopp för januari och nästa sommar pga att det skulle skett oegentligheter när Gael Kakuta kom från Lens 2007! Det innebär att Chelsea får inte köpa några spelare varken inhemskt eller internationellt före 2011.

Lens har klagat till FIFA och skiljenämnden DRC har funnit att Chelsea och Kakuta har brutit mot de kontrakt som sägs gälla. Lens hävdar de hade ett giltigt kontrakt med Kakuta och att Chelsea på ett otillbörligt sätt uppmuntrat Kakuta att bryta det. DRC stödjer Lens åsikt, Chelsea bestrider den.

Kakuta har tillsammans med Chelsea dömts att böta 680.000 pund och Chelsea ska dessutom betala Lens ett utbildningsbidrag med 113.000 pund. Gael Kakuta får inte heller spela några matcher på fyra månader.

Domen syns på ytan rätt märklig och Chelsea har kommenterat ärendet:

Chelsea will mount the strongest appeal possible following the decision of FIFA's Dispute Resolution Chamber over Gaël Kakuta.
The sanctions are without precedent to this level and totally disproportionate to the alleged offence and the financial penalty imposed.

Domen kommer att överklagas till idrottens överdomstol CAS.

I våras dömde DRC schweiziska klubben Sion till ett liknande straff. CAS har frusit det straffet medan ärendet avgörs vilket innebar att Sion kunde handla under transferfönstret. En liknande utveckling är att vänta till CAS avgör även detta fall.

Det sista är säkerligen inte sagt i det här ärendet, men vi vet ju alla hur medierna och en del andra klubbar kommer att agera och snacka. Men ännu verkar det inte som om alla fakta är kända i den här härvan. Det är också tydligt att UEFAs president Michel Platini vars ogillande av engelsk fotboll är uppenbar på olika sätt varit inblandad i detta trots att UEFA och FIFA ska vara separata organisationer.


Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC