9 augusti 2009


Årets första buckla

Absolut inte orättvist, Chelsea var det bättre laget även om det skedde på straffar. Chelsea vann för första gången på elva år en straffläggning, klart, och avfärdade Manchester United i kampen om årets första buckla - Community Shield inför ett fullsatt Wembley. (Ävneom bucklan är ett fat!)

Chelsea nådde aldrig mer än 80% kapacitet, men det räckte för att avfärda ett kontraspelande United.

Det var en omväxlande match där Chelsea började bäst men där United sedan tog kommandot. Andra halvlek hörde dock till Chelsea utom sista minuten.

Redan i inledningen höll Ivanovic på att göra mål men hans stötboll nickades av Evra i ribbans underkant och ut. Minuterna senare gjorde Ivanovic en blek figur och Nani kunde bryta in och skjuta en kurvboll förbi försvaret och en skymd Petr Cech. Ivanovic hade ingen stor halvlek och Chelseas spel var klart bättre i andra när Bosingwa tog över högerbackspositionen.

Andra halvlek var Chelseas som sagt. I 52a minuten kvitterade Ricardo Carvalho på en målvaktsretur. Han hade dröjt kvar uppe i anfallet. Lampard och Malouda tricksade lite innan Malouda lyfte in bollen till Drogba som touchade den vidare till Carvalho.

Nästa två mål var kontroversiella. Ballack och Evra stötte ihop på Chelsea planhalva och Evra dök som en riktig Christina Ronaldo med händerna för ansiktet. Domaren Chris Foy struntade i hans filmning och Evra spelade över och låg kvar och låtsades skadat när Chelsea gick till anfall. Det byggdes som vanligt upp på vänster sida och bollen gick till slut till en frispringande Lampard som sköt hårt och nästan räddades av Foster. Bollen studsade dock ur hans armar in i mål för att sedan studsa ut igen. Men det var solklart mål och väldigt skönt att Evras filmande inte lönade sig.

Chelsea spelade sedan av matchen till sista övertidsminuten då en lång boll fann en frispringande Rooney. Offside eller inte. Det såg mycket misstänkt ut även på repriserna. Rooney satte dock bollen i mål och matchen var slut sekunder senare.

Då övertid inte finns i Community Shield gick det direkt till straffar. Precis som jag i all ödmjukhet hade tippat. Chelsea på straffar. (Hade dock föredragit en klar seger under speltiden och Chelsea borde vunnit redan då).

Chelsea har inte vunnit på straffar på elva år och vi har upplevt några otroligt hemska ögonblick med det. Men någon gång måste förbannelsen brytas och vilken bättre match än Community Shield finns det att önska det skulle hända. För trots allt, hade vi återigen förlorat till United, Englands normalt bästa straffläggningslag, hade det inte varit katastrof. Matchen mellan ligavinnare och cupvinnare är trots allt inte så viktig.

Chelsea hade dock på plan den bästa på pappret straffläggningsuppställning vi någonsin haft med Ballack, Lampard, Drogba, Deco och vem den femte mannen skulle bli.

Lampard började och satte en säker straff mitt i målet innan han gick fram till Cech och viskade innan Giggs skulle slå sin straff. Giggs slog den också mitt i mål men Cech sträckte ut fötterna och räddade med benen fast han dök åt vänster. Ballack satte sedan en underbar straff utom räckhåll för Foster som chansade åt rätt håll. Carrick satte Uniteds första precis utom räckhåll för Cech som var nära.Drogba satte nästa hur säkert som helst. Sedan steg Evra upp och slog en strumprullare precis till höger om Cech som lätt kunde plocka upp den usla straffen. Deco steg sedan fram, men tydligen hade Chelsea lämnat in en annan ordning och Deco fick stiga tillbaka för Kalou som hur rutinerat som helst slog en suverän hög straff till vänster om Foster och Chelsea hade vunnit sin första straffläggning i modern tid, nästan. Hur skönt som helst, hur rättvist som helst.

Personligen tycker jag segern blev än härligare på grund av att den skedde på straffar, något som varit vår förbannelse så länge. Skönt var också att Foy inte lät Evras filmnande förstöra matchen. Offside eller inte på Rooney ...tja, det spelade ju ingen roll till slut. Men vi måste hålla tätt sista minutrarna, det var obehagliga minnesbilder från så många förlorade poäng förra säsongen slutminutrarna som kom tillbaka där.

Första bucklan/fatet var vårt.

Kul var också att lyssna på MUTVs riktigt magsura förlorare...så skönt. Vi var bättre än dem i Moskva och förlorade på straffar, så vad gnäller de om? Vi var bättre idag också, och vann.

Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC