1 augusti 2009

Sista träningsmatchen, b Reading 2-2

Här är startuppställningen i Chelseas sista träningsmatch före allvaret börjar med engelska versionen av supercupen, matchen mellan cup- och ligavinnare, Community Shield. Den spelas nästa söndag på Wembley mot Manchester United och vill bli en intressantare värdemätare.

Mot Reading, tränade av Chelseas förre reservmanager Brendan Rodgers har Carlo Ancelotti tagit ut följande startuppstänning.

11 Didier Drogba

Avbytare är Ross Turnbull, Alex, José Bosingwa, Juliano Belletti, Florent Malouda, Yuri Zhirkov, Salomon Kalou, Daniel Sturridge. Skadade är fortfarande Michael Ballack, Joe Cole, Paolo Ferreira.

Reading: Federici; Rosenior, Cisse, Pearce, Bertrand, Gunnarsson, Tabb, Davies, Long, Kebe, Robson-Kanu
Avb: Armstrong, Hunt, Mooney, Harper, Henry, Church, Karacan, Hamer, Bikey, Sigurdsson.

Lånet från Chelsea, Ryan Bertrand startar alltså för Reading vilket är roligt att notera. Han gjorde minst en förstklassig insats när han två gånger plockade ned Deco, först genom att blockera ett skott och direkt efter genom att blockera Deco. Kanske straff, men det hade aldrig Øvrebø dömt och det gjorde inte dages domare heller.

Chelsea tog kommandot direkt från start och orsakade problem för Readings försvar redan från första minuten. I 6e minuten borde John Terry nickat in bollen obevakad på en hörna, istället för att sätta den strax över. Okoncentrerat framför mål är ett snällt omdöme för Chelsea i den här matchen.

Chelsea totalt dominerade första halvlek, som väntat och som de borde. Däremot var de riktigt heta målchanserna få. Anelka hade en i 35e minuten som räddades på mållinjen av backen. Anelka hade dock en väldigt snäv vinkel. På den efterföljande hörnan gjorde målvakten Federici en bra räddning på Essiens långskott.

Istället tog Reading ledningen genom Kebe i 38e minuten, efter olyckliga ingripanden av A Cole och Carvalho där bollen två gånger studsade från dem. Kebe fick bollen helt fri och kunde finta bort den utrusande Cech. Det var andra skottet mot mål från Reading.

Precis före halvtid orsakade Riccy och JT klumpigt en frispark på straffområdeslinjen. En frispark som Davies höll lågt och satte i mål i Petr Cechs hörn. Ännu en gång uselt försvarsspel. 2-0 till Reading i halvtid. Tredje skottet på mål och frågan var om de egentligen hade något i andra halvlek. Ganska bra utdelning till skillnad från Chelseas i matchen.

I andra halvlek dominerade Chelsea än mer och Reading åstadkom ännu mindre. Ancelotti gjorde många byten och de viktigaste var väl att Lampard återtog positionen i topp av diamantmittfältet. Det dröjde dock ändå till 89e minuten innan Kalou mycket behärskat kunde göra mål efter en härlig genomskärare av Mikel.

Chelsea fortsatte trycka på och en frispark från höger var trycket så hårt att en av Readings försvarare satte en perfekt nick i eget mål.

Resultatet och målgörande var inte mycket att skryta om. Ineffektivitet var matchens slutsats. Chelsea dominerade spelet totalt men taffligt försvarsspel i första halvlek och en oförmåga att göra mål var enda slutledning som går att dra.

Mindre antydningar kanske också går att dra, som att Ivanovic inte är en naturlig högerback. Han är mycket bra defensivt (bäst i första halvlek) men hänger inte med framåt vilket är mycket viktigt i det diamantformade mittfält Carlo föredrar. Bosingwa ersatte i halvtid. Riccy blev utbytt mot Alex som stärkte upp försvaret och Alex måste nog vara första val. Malouda (eller Zhirkov som inte fick spela, och nog inte får spela nästa match heller då han sedan försvinner för en meningslös landskamp med Ryssland) ska också spela från start. Lampard som topp i diamanten är ett bättre val än Deco. Drogba var dålig i matchen och ungdomarna Sturridge och Kalou åstadkom faktiskt mer än veteranerna Drogba och Anelka, de senare är dock säkert förstavalet när säsongen startar.

Community Shield på söndag mot det försvagade United. Det är nog den första match vi kan dra direkta slutsatser från. Men personligen är jag lite orolig för att Carlo håller på att måla in sig i ett hörn med sitt 4-4-2 diamant. Det finns verkligen anledning för Chelsea att inte glömma vårt traditionella 4-3-3.

(CSFC kommer inte att göra matchrapporter från och med nästa match, utan hänvisar under säsongen när matcherna sänds i kabel-tv i Sverige till Vital Chelsea för Matchday Moments och matchrapporter).