31 juli 2009

Brian Mears död

1905 bildades Chelsea FC av den rika byggmästaren Gus Mears, med hjälp av sin bror JT. Familjen Mears ägde idrottsarenan Stamford Bridge och ville ha en fotbollsklubb som spelade där. Stamford Bridge hade tidigare mest fungerat som en friidrottsarena och senare även en hundkapplöpningsarena, vilket den fortsatte göra under många år parallellt med fotbollsklubbens härjningar.

JT Mears sonson Brian Mears blev den siste av Mears som ägde klubben och också fungerade som ordförande. Han var aktiv från the Swinging 60's och gjorde Chelsea känt i kretsar som sedan dess alltid förknippats med klubben, kändisarna. Varav ett flertal från den tiden fortfarande stödjer klubben i ur och skur, mest känd är förmodligen Sir Richard Attenborough som sitter i styrelsen. Under Brian Mears tid var Chelseas första storhetstid (om man undantar ligatiteln 1955) med FA Cup segern 1970 och Cupvinnarcupen året efter. Mears tillträdde som ordförande 1969 några år efter sin fars död (till 1981).

På 70-talet gav sig Mears in i affärer som till slut skulle leda till att han tvingades sälja klubben många år senare till affärsmannen Ken Bates. Bates som sedan portförbjöd Mears från Stamford Bridge. Brian Mears slutade dock aldrig någonsin att stödja Chelsea och den andre storägaren under 90-talet, den i en helikopterolycka omkomne Matthew Harding stöttade honom till Bates missnöje. Under Roman Abramovichs tid var Brian Mears återigen välkommen till Stamford Bridge och hyllades för den insats han och hans familj gjort för klubben. Mears var bl a inbjuden till FA Cupfinalen i maj mot Everton men kunde inte delta på grund av sjukdom. Han blev 78 år gammal.

Det som blev hans olycka med Chelsea var hans försök bygga om Stamford Bridge. Något som tömde klubbens kassa och orsakade spelarförsäljningar som djupt drabbade klubben. Det var dock då The East Stand kom till. I samband med det pantsattes handlingarna om marken där Stamford Bridge ligger, något som ett byggbolag senare försökte utnyttja och klubben var faktiskt nära nedläggning. Den tvisten ansåg dock inte Brian Mears var hans fel, då de handlingarna låg under hans frånskiljda frus beslutsrätt. Det var dock det som nästan ruinerade klubben och orsakade att Ken Bates kunde köpa klubben som senare börsnoterades tills Roman tog över, efter att Bates själv hade förlorat stora pengar på fastighetspekulationer.

Det var också Brian Mears som godkände att Chelsea Swedish Fan Club under 1970 framåt var den officiella fanklubben för Chelsea i Sverige. CSFC var ett tag under tidigt 70-tal den största fanklubben i Norden. När Ken Bates tog över fick inga supporterklubbar vara officiella eller fristående och CSFC avstod därför från den funktionen för att övergå till den helt fristående och inofficiella funktion den har idag, utan medlemsskap och direkt knytning till klubben.

REST IN PEACE BRIAN MEARS

____

Idag har också idrottens överdomstal CAS fastslagit att Adrian Mutu ska betala 180 m kr i skadestånd till Chelsea för sitt kontraktsbrott mot klubben. Mutu stängdes som känt av för bruk av kokain under 7 månader och skrev sedan kontrakt med Juventus utan att Chelsea fick någon övergångssumma för det. Chelsea hade bara månader innan avstängningen köpt Mutu från Parma för en summa motsvarande skadeståndsbeloppet. Mutu hade överklagt FIFAs tidigare dom och är nu betalningsskyldig till Chelsea. Chelsea lär väl få begära införsel på hans lön från Fiorentina och ta hand om någon lyxbil eller två, hela summan lär klubben nog aldrig se.

 

Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC