30 maj 2009

WE ARE THE CHAMPIONS

Of the 128th FA Cup. En suverän och efterlängtad vinst. Första titeln på två säsonger och det känns väldigt bra. Chelseas femte vinst i världens mest anrika och prestigefyllda cuptävling. Och minst sagt värdiga mästare.

Everton började visserligen överraskande bra och efter en offside så lyckades Louis Saha göra ett mycket snyggt vollemål efter redan 25 sekunder. Därmed slog han Roberto di Matteos rekord i snabbaste målet i en FA Cupfinal. Oförskämt gjort. Rob tog 44 sekunder på sig.

Det var en välförtjänt seger men Everton öppnade onekligen bäst. De var oerhört aggressiva och försvarade sig som alltid väldigt väl. De skar helt av Chelseas spel men de orkade inte hålla upp trycket och i 22 minuten kvitterade Didier Drogba, kungen av nya Wembley. Det var hans sjätte finalmål i engelska cuper, ett fantastiskt facit. Han mötte väldigt snyggt en perfekt inlägg från Malouda och smällde in bollen invid stolpen, otagbart för Howard. Efter det ägde Chelsea matchen med något enstaka uppstick av Everton.

Avgörandet kom i andra halvlek efter att Lampard fintade bort sin bevakade Neville så att han sprang ut för en öl, halkade och sedan smällde in bollen i burgaveln med vänster.

Chelsea gjorde ytterligare ett mål. En kanon av Malouda som tog i ribban och studsade ned innanför linjen. Dock hann domarna inte med och dömde bort det. Det är fan i mig skandal att fotbollen vägrar använda den teknik som finns för att avgöra om bollarna är inne eller inte. Men så är det mesta kring domarna i fotbollen idag en skandal. Howard Webb var inget undantag utan gjorde massor med misstag i matchen, det kunde blivit avgörande. Liksom en straffsituation i vilken han gav Lampard kort för filmning vilket var löjeväckande då Lampard utan tvekan blev nedsparkad. Så återigen en usel domarinsats i en Chelseamatch, dock inte med några katastrofala följder, men ändå...

Värmen var bedövande på Wembley. Runt 40-42 grader nere i grytan, ändå sprang Ashley Cole som blev utsedd till matchens spelare upp och ned outtröttligt. Mitt val för matchens spelare var dock Florent Malouda som är en helt annan spelare idag än bara för 4 månader sedan. Av alla spelare som Guus Hiddink lyckades blåsa liv i har ingen överraskat mer än Malouda som äntligen levt upp det löfte han gav när han kom.

Spelarna tillägnade som väntat seger till Guus Hiddink och den härlige holländaren som nu tyvärr tyvärr lämnar Chelsea höll masken ute på arenan. Men bilderna från omklädningsrummet visade en annan Guus med skjortan hängande utanför blossande på en cigarr och ivrigt duckande för Didier Drogba som sprutade alla tillgängliga drycker över medspelare och media.

Härligaste bilden var när Roman som ett vanligt fan stod och med en fjantig mobilkamera tog bilder på den nöjt leende och rökande Guus Hiddink. Vilken underbar bild det var och det visade mer än något hur populär Hiddink lyckades bli i Chelsea. Han berättade också om gåvorna som spelarna hade gett honom för den korta tiden då han lyckliggjorde Chelsea.

Vem som än kommer efter Hiddink har ett par enorma skor att fylla, nästan så man tycker synd om den personen. Vem det nu kan vara, det skvallras om att det är Carlo Ancelotti och att det ska offentliggöras på måndag efter italienska ligans slut. Likaså ska då ryktet om Yuri Zhirkov då bekräftas. Svenska medier uppgav helt felaktigt hela fredagen att Zhirkov, som länge varit aktuell för Chelsea redan var klar. Vi får väl se.

Silly season är här. Chelsea är återigen FA CUP MÄSTARE. Ett mycket trevlig och välförtjänt slut på en omtumlande säsong.

Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC