23 januari 2007

ETT LAG FÖR HJÄRTAT

Wycombe, man kan inte annat än att älska och beundra dem för deras insats i säsongens ligacup. Det är lag som Wycombe som gör att cupturneringar är sådant salt i fotbollen.

Hatten av och alla cudos till alla spelare och fans i Wycombe.

De var 6000 tappra från Wycombe som rest till London. Ingen av dem trodde väl på under, men alla hoppades. Och laget gjorde dem stolta. Deras insats var suverän. 72 placeringar skiljer Chelsea och Wycombe i ligasystemet - det gick inte att se.

För spelarna var det ett skyltfönster och en sådan som Jeremy Eastern lär nog snappas upp av större klubbar snarast. Vilken han förtjänar. Två jättestarka insatser mot Chelsea och mål i varje omgång av Ligacupen! Visst saknas det en del när han kommer upp mot spelare som Carvalho, men han behöver inte be om ursäkt för någonting. De hade också fina chanser att göra mål.

Och Lasse Kinch och Glenn Hysén, inte ens den mest inbitne Chelseasupporter (jag) kan ta illa upp för att ni hejade fram Wycombe. Det bjuder vi så gärna på, jag hoppades själv att de skulle få ut ännu mer av matchen. Dock inte vinna, så klart. Däremot gillade vi inte snacket om att våra supportrar skulle vara sämre än Scousers. Där går gränsen. Själv växlar jag en Chelseasupporter på tre Scousers, inte minst för vi har fått lida mycket mer under åren. Att hålla på ett lag med deras framgångar är lätt, att vara Chelseasupporter har onekligen inneburit en hel del umbäranden under åren. (Idag handlar det mest om att orka tåla allt skitsnack som är om oss, vilket är nog så jobbigt).

Förutom segern och Wycombes fina insats var matchens glädjeämnen.

1/ Att Shevchenko kom till lägen och gjorde mål. Äntligen äntligen kanske det lossnar för den sympatiske ukrainaren. Vi har längtat och det som saknas är det som är viktigast, självförtroende. Han rörde sig bättre än tidigare och fann sin position på ett sätt som han inte gjort tidigare. Mycket lovande. Han behöver slippa pressen och slappna av när han spelar. Då blir han den värvning han skulle bli.

2/ Lassana Diarra gjorde också en riktigt habill insats på högerbacken. Kanske kan det bli en lösning för honom. Nu var motståndet kanske inte av den kvaliteten att går att vara på, men nog borde det förtjäna honom en ny chans på den positionen.

-------

Den stora frågan är fortfarande om Chelsea förstärker. Hetaste idag är en amerikan från Standard Liége. Onyowe, en 24 åring med nigerianska rötter som utsågs till USAs bäste spelare förra året. Tal Ben Heim från Bolton är kanske fortfarande aktuell trots att Chelsea meddelat att de inte kunde komma överens med Bolton om övergångssumma. Bägge spelarnas kontrakt går ut till sommaren.

------

På fredag är det dessutom val till UEFAs högsta position. Ett val mellan pest och kolera. Ändå stödjer jag helhjärtat Michel Platini. Lennart Johanssons tid som ledare har inneburit en stenhård kommersialisering och polarisering som inte är nyttig för fotbollen. Att han valde att ställa upp igen trots två hjärtoperationer och tydliga tecken på att han är lite gaga, sätter europeisk fotboll flera år tillbaka för det satte stopp för den bästa kandidaten, Beckenbauer.

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC