31 december 2006

KRIS, ICKE

Vi vet hur rubrikerna kommer att se ut senare idag. Kris i Chelsea. Etc etc.

Inte fasen är det någon kris. Det är 17 matcher kvar på ligasäsongen och någon gång måste Man Us osannolika flyt upphöra. De spelar på ren inspiration och på toppen av sin förmåga. Sådant håller sällan en hel säsong, även om det kan hända. Det sannolika är dock att Man U kommer att tappa en och annan match. Förmodligen i februari när Champions League och FA-cupen är igång. Därmed är de inom slagläge när vi möter dem på Stamford Bridge i april.

Men visst har vi problem. I den lagdel som vi byggt framgången på, det urstarka försvarsspelet. Saker och ting stämmer inte. Nervositet och oro som aldrig har funnits tidigare har dykt upp. Och det var på något sätt karakteristiskt att när Chelsea släppte två poäng till Fulham så var det med Ballack och Drogba som de Chelseaspelare som var närmast det egna målet. Mittfältet söker sig ned för att hjälpa till och det fungerar inte. Ingen vet längre var de ska vara, alla försöker men resultatet är att de kommer ivägen för varandra istället. John Terry saknas oerhört, både som spelare men allra mest som ledare på planen. Hilario har inte försvarets förtroende, vilket också innebär att spelet blir lidande.

Ferreira är inte längre den spelare han var när han kom. Boulahrouz startade bra, men räcker inte till centralt i försvaret. Vänstersidan är fortfarande stark med både Bridge och Ashley Cole, men det var Cole som orsakade poängtappet mot Reading med en vansinnig rensning i egna straffområdet. Carvalho har varit mycket bra, men är ingen John Terry.

Shevchenko kommer inte ur sin formsvacka och även Ballack har svårt att hitta rätt. Kalou rör sig bra, men missar sina chanser. Balansen i laget som funnits med det klara defensiva spelet är rubbad och Chelsea har problem. Problem är dock ingen kris.

Sex poäng upp är mycket, men långt från omöjligt särskilt som hälften av dem kan vi själva ersätta. Men vi får inte fortsätta att tappa poäng mot dåliga lag. Aston Villa den 2 januari blir en extremt viktig match. Vi hade svårt mot dem på Stamford, på Villa Park behöver vi en klar seger och helst en match utan insläppta mål. Vi får absolut inte släppa till det första målet igen.

För övrigt kan vi halta fram till spelarna hittar formen igen. Vilket måste ske senast i februari om säsongen ska överleva. Chelsea är så starka att även haltande ska vi klara det mesta, men nu sprider sig oro och det är det absolut värsta som kan hända. Kanske börjar några spelare också ifrågasätta sig själva med än sämre form som resultat.

På den positiva sidan är att John Terry redan kan röra sig utan smärtor. Han tror själv på en comeback redan mot Macclesfield. Petr Cech ligger också före skadeschemat och kan kanske göra comeback i månadsskiftet januari-februari. Robben bör också snart vara tillbaka. Joe Cole däremot är troligen borta för säsongen. Cudicini bör också kunna vara tillbaka snart.

Men i backspegeln var minskningen av truppen inte så smart. Att sälja två backar och låna ut en var inte heller vad doktorn ordinerat - med facit i hand. Möjligen kommer Chelsea att handla i januari. Men förvänta er inte det. Förändringar i truppen handlar fortfarande förmodligen om SWP och Diarra, lån med största säkerhet. Fast man vet aldrig med Chelsea, men frågan är om någon försvarare av den kvalitet vi behöver finns tillgänglig, vi får inte glömma att spelaren måste också vara tillgänglig för spel i Champions League!

GOTT NYTT ÅR

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC