21 oktober 2006

BORTFÖRKLARINGAR

I veckan slog Chelsea enkelt Barcelona på Stamford Bridge. Siffrorna blev blygsamma 1-0, men 3-0 eller 4-0 hade bättre speglat matchen. Så överlägsna var Chelsea trots att Barcelona hade mest bollinnehav. De gjorde dock intet av det. Två ganska tama avslut var allt de åstadkom. Vilket gav debuterande tredjemålvakten Hilario en underbar debut. Han som i Porto hade släpp in sex mål mot Barca höll nu på sin nya hemmaplan nollan mot det som anses vara världens bästa lag.

Dock inte denna gång. Boulahrouz raderade ut Ronaldinho så man fick fråga sig om han ens fanns på plan, mittfältet tog bort allt Barcelona hade och Drogba drömmål där han tar ned en svår boll, klackar till sig själv och dräper in en boll vid ena stolpen är fullt jämförbart med det han gjorde mot Liverpool. Själv ansåg Drogba det här målet vara större.

Men även om matchen i sig var en klassiker i Chelseaögon så var det spelet runt om som onekligen fick en att bli upprörd, road eller fullständigt galen av ilska på okunniga journalister. Välj själv.

Det började säkert redan förra året då Chelsea aldrig fick en lucka i spelschemat och därför hade en jämn och OK plan som dock i tv såg ut att sakna gräs. De borde gjort som man gör i USA, sprejat planen grön. Det ansågs allmänt att Chelsea enbart gjorde detta för att förstöra för Barcelona. Konspirations-teoretikerna hade dock svårt att knyta ihop säcken eftersom Barca vann.

Eller började det när JM fullt korrekt påpekade att Rijkaard hade försökt påverka domaren Anders Frisk, som för övrigt gjorde en usel insats i matchen, i halvtid. Fakta i fallet visar att Rijkaard tre gånger var inne och försökte prata med Frisk. Ändå beskylldes Chelsea för lögn och fick böta för att vi påpekat detta faktum! Något som Drogba hävdar har gett oss vissa problem med domare sedan dess och det finns skäl att hålla med. Vem glömmer norrbaggens insats mot Barca förra året, eller Rileys skamfulla insats mot Reading när de fick spela medan Chelsea målvakter låg medvetslösa på plan.

I vilket fall som, i år fanns det ett landslagsuppehåll innan matchen mot Barcelona i Champions League. Vis av skadan beslöt sig Chelsa för att göra underhåll på planen och man ville framförallt öka dräneringskapaciteten.

Skandalblaskan The Sun tyckte det var jättekul och påstod att Chelsea avsiktligen hällde busslaster av sand på planen för att försvåra för Barcelona. Alltså en ren lögn som de körde i ett par dagar med utklädda shejkerframför arenan och fejkade bilder. Alla seriösa tidningar rapporterade dock fakta, till och med News of the World som inte är seriös.

Spanska tidningar, som inte heller är särdeles seriösa hoppade omedelbart på och lyckades för massor av Barcelonaspelare uttala sig om skamliga Chelsea.

Svenska Expressen, som bara blir värre och värre, med nissarna Börjesson och Esbjörnsson hoppade också på tåget och rapporterade stolt att Chelsea minsann gjorde allt för att sabotera matchen. Det var självklart inte sant, vilket vilken tv-tittare som helst kunde se när Stamford Bridges gräsmatta var perfekt.

Då kom nästa undanflykt. Enligt Barcelonas andretränare Johann Neeskens hade Chelsea saboterat matchen genom att ha en alltför perfekt plan!

Den hade nämligen inte lika kortklippt gräs som Barcelona krävde. Det skulle hindrat dem i matchen. Det faktum att de i det närmaste var fullständigt utspelade i alla matchmomenten störde inte denna teori.

Vi kan inte vinna.

Därtill kom snabbt rapporterna från Spanien att denna Champions Leaguematch var betydelselös för Barcelona. Endast El Clasico imorgon betydde något. En udda inställning för ett lag som faktiskt utan tvekan riskerar att bli utslaget av Werder Bremen redan i gruppspelet!

---

Före dagens match villle José ha fler mål. Han ville att Chelsea skulle börja producera fler mål i matcherna. Matchen mot Portsmouth slutade 2-1 vilket skulle kunna tyda på att den målsättningen slog fel.

Om man dock tar hänsyn till fakta, som att David James målvakten i Pompey gjorde en av sitt livs matcher och att Chelsea fick två mål bortdömda får man nog ändå säga att Chelsea försökte.

Roligt nog gjorde Sheva sitt första mål på nio matcher och denna gång förlorade vi inte och Ballack gjorde sitt första Premier Leaguemål. Bägge blev överglada och eftersom fotbollsgudarna av någon anledning tycker det är liktydligt med att sparka benen av folk eller knocka dem för något år - så varnades de. Man får nämligen inte fira mål. Hur löjligt ter sig icke denna regel.Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC