1 september 2006

SILLY SEASON ÖVER

Sommarens följetonger fick sin upplösning i att Robert Huth äntligen blev klar för Middlesbrough efter sin andra läkarundersökning. Han kostade Boro 6 miljoner pund.

Men den stora historien är att Ashley Cole är klar för Chelsea för 5 miljoner pund. Efter av månader av tjafs och strul. I affären ingår William Gallas som går andra vägen, till Arsenal efter att tjafsat sig ur klubben med sitt barnsliga och rätt ut löjliga uppförande. Gallas ansåg sig förfördelad av Chelsea genom att inte bli erbjuden ett nytt kontrakt två år före kontraktet gick ut, istället för ett år före. Samt möjligen ingår hans ständiga gnäll om han fick spela där han gjorde mest nytta för laget, inte där han själv ville.

Personligen anser jag att Arsenal har tjänat på affären. De får en bättre fotbollsspelare. Men det ingår uttalat i Chelseas filosofi att satsa på engelska spelare och nu har vi en sjätte engelsk landslagsspelare i klubben. Något kanske Wayne Bridge som öppnat säsongen strålande, får lida för.

Visserligen slipper vi nu en spelare som förstör stämningen i truppen, men Willie Gallas var en stor spelare. Förmodligen världens främste all-roundspelare i försvarslinjen. För mig är det sorgligt att det blivit som det har blivit - men jag kan inte se att det är någon annan än Gallas eget fel. Det är han som uppträtt som ett tjurigt barn. Klubben har gett honom ett utmärkt kontraktsförslag, ändå har han struntit i kallelser och uteblivit från träningar, gjort massor av dumma uttalanden etc. Hans tjat om att han ville byta klubb för att få uppleva en ny liga har nu visat sig vara bara tomt struntsnack. Hans löneanspråk kan vi också utgå från att de nu är lägre än vad de var i Chelsea.

Det är pinsamt jobbigt att se en hjälte falla som Gallas. Han var hos oss i sex år och var älskad av fansen. Nu spelar han för Arsenal.

Fast jag misstänker att Arsenals fans känner precis samma sak ang Cole. (Underligt att vi alltid ska ha två spelare med det namnet i truppen).

Ashley Cole är en utmärkt vänsterback, särdeles offensivt. Men vi har redan en utmärkt vänsterback och behovet av Cole är mer diffust för mig. Men självklart hälsar vi honom välkommen till klubben och inser att han är en förstärkning för truppen.

Den stora transferaffären, en av historiens största gjorde dock West Ham som lyckades få både Tevez och Mascherano klara. Inte på lån som det först spekulerades i utan som permanent köp. Köpesumman har naturligtvis inte avslöjat. Men då Corinthians (MSI) krävde 60 m pund för Tevez tidigare i år...så får man ju gissa.

Och gissningen är att det är något mycket skumt med den här affären. MSI som kontrolleras av Corinthians ägare Kia Joorobshian har tidigare försökt köpa West Ham. Kanske är detta en bakväg till att ta kontrollen över klubben. Spelare mot makt och inflytande.

Mycket mystiskt är det, men sportsligt är West Ham bara att gratulera. De får två utmärkta spelare. Det är ingen hemlighet att jag velat se Tevez i Chelsea. Inte minst som jag anser vi är lite tunna framåt för det spel vi spelar just nu - men det beror delvis på att vi inte kan utnyttja våra skadade yttrar. Mascherano har jagats av de flesta storklubbar i världen som defensiv mittfältare. En position vi dock är mycket väl täckta på.

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC