1 juni 2021

    Transfers-, värvningar-, skvaller, spekulation, utvärdering

Den 9 juni startar Silly Season officiellt. Redan har en hel del hänt och vi passar på att säga vad vi tycker om det som skedde utgående säsong och vad vi tror händer framöver. För Chelsea men också lite allmänt.

****

KONTRAKT

Vi börjar med Chelseas kontraktsituation. På utgående kontrakt per 30 juni sitter Olivier Giroud och Willy Caballero. Vi tror båda kommer att lämna Chelsea och gör det med mycket stort tack från oss fans. De har varit exempellöst fina spelare för klubben. Kanske inte de allra mest utnyttjade men de har ändå gjort skillnad när de fått delta. Aldrig gnällt, alltid gjort sitt bästa. Ingen kommer väl någonsin kunna glömma Olivier Girouds magiska kväll i Sevilla när han gjorde fyra mål i Champions League på bortaplan mot spanska, som det visade sig, ligafyran.
    Caballero avslutar kanske med ålderns rätt sin karriär. Giroud är sugen på att spela vidare och det pratas mest om Italien, Milan kanske framföralllt, men också MLS. Frågan är mest; när bestämmer han sig. Efter EM gissar vi. Ett EM vi tror blir hans sista landslagsuppdrag. Frankrike tillhör absolut favoriterna. Kanske de största favoriterna även om CSFC vill varna för Portugal. Belgien hade kunnat vara stor favorit också, men med frågetecken inför Hazards form och de Bruyne olyckliga skada undrar vi om deras chans inte gått förbi. England har bra offensiv men vi tror inte på deras defensiv, varken centralt i försvaret eller defensivt på mitten eller i mål.
    Thiago Silvas kontrakt går också ut sista juni men alla rykten säger att Chelsea tar upp en option på att förlänga det ett år. Vilket glädjer oss väldigt då han har massor att erbjuda och lära våra yngre förmågor.
    Jamal Blackmans kontrakt går ut och han kommer säkerligen att släppas av klubben, liksom en del av de yngre förmågorna från akademin.
    Marco van Ginkel, hans kontrakt går ut och vi tror han stannar gratis i PSV Eindhoven dit han varit utlånad.
    Vi tror Baba Rahmans kontrakt går ut men har inte hittat bekräftelse på det.

Det är många kontrakt som går på stora namn, varav flera redan hittat nya klubbar. Som Sergio Aguero som går till reaköpande Barcelona tillsammans med Eric Garcia, båda från City. David Alaba går till Real Madrid. Gianluigi Donnarumma går, vi vet inte var men Milan har redan ersatt honom med Maignan.
    Det är också enorm rörelse på managermarknaden där det största lediga namnet från förra säsongen nu tar över Juventus igen, Max Allegri. Mourinho har gått till Roma. Pochettino sägs vilja lämna PSG. Nagelsmann tar över Bayern. Zidane har lämnat. Koeman hänger löst. Gattuso har sparkats, Spaletti ersätter. Det finns fler.

Det finns några som går in på sista året av sina kontrakt. Kontrakten går alltså ut juni 2022.
    Antonio Rüdiger, är en som det spekuleras i. Det sägs Chelsea förbereder en konraktsförlängning men också att andra klubbar gett sig in i jakten på honom. Stalltips; han stannar i Chelsea.
    Thomas Tuchel har kontrakt till nästa sommar. En del säger en kontraktsförlängningsklausul redan har utlösts, andra säger han kommer erbjudas nytt kontrakt. Stalltips: nytt kontrakt men inte längre än till 2023 i första läget.
    César Azpilicuetas kontrakt går också ut, vi tror att det blir en förlängning med minst ett år även om han nu nått åldern då Chelsea vill krångla med kontrakten.
    Andreas Christensens kontrakt är också till 2022. Stalltips: förlängning med minst tre år.
    Michy Batshuayis kontrakt går in på sista året. Chelsea kommer väldigtr gärna vilja försöka sälja honom i sommar, men finns det någon köpare. Nja. Stalltips: lån sista säsongen och sedan avskrivning.
    Jake Clarke-Salter. Förmodligen försäljning till någon Championshipklubb eller så till ett belopp under miljonen pund.
    Charly Musonda. Det är en knepig situation. Hans svåra knäskada gör det omöjligt att bedöma hur Chelsea kommer att agera. Vi gissar vilt och tror på kontraktsförlängning med något, nlågra år och lån.
    Emerson Palmieri. Det blir kanske ett lån till Italien men helst vill ju klubben göra en försälning till några miljoner pund. Det lär finnas intresse i Italien av vänsterbacken som fått lite speltid och gjort ett mycket viktigt mål f ör Tuchel mot Atletico som inhoppare.

NYFÖRVÄRV

Vi tror det bli ännu färre transfers i sommar än förra sommaren som var rekordlåg. Ändå spekuleras det i större övergångssummor än någonsin. Hmm.
  Som vi redan berört är det flera utgående kontraktsspelare på marknaden. Pandemin drog ned spelarmarknaden enormt förra säsongen, den kommer märkas ännu mer i sommar. Mängder av klubbar sitter på för stora trupper och behöver rensa, sälja och göra sig av med spelare innan de kan drömma om att köpa. Det är inte mer än en handfull klubbar som har råd att köpa spelare och kanske ännu färre som kan göra det utan att sälja. Chelsea är en klubb som kan köpa spelare utan att först sälja.
    Frågan är? Kommer det att ske? CSFC ser det som högst tveksamt.
    Vi blir inte ett ena dugg förvånade om Chelsea gör som i vintras och avstår helt från att köpa in nya spelare. Chelsea värvade mycket, dyrt och ungt förra sommaren.
    Medierna, många fans och tyckare säger Chelsea måste köpa en målskytt. Allt hänger på vad Tuchel och klubben anser. Kommer Timo Werners sista touch komma tillbaka? Eller blir Timo Werner "bara" en enormt viktig lagspelare för Chelsea? Säljs Tammy Abraham. Giroud går, det är vi rätt säkra på så en central anfallare kanske behövs och vi misstänker att Armand Broja anses vara lite för grön fortfarande och behöver ett år på lån till.
    Det är ju inte så att Chelsea ska lägga 35-50m på en anfallare som är lovande. Ska Chelsea lägga pengar på en målskytt måste det vara en beprövad kraft. Aguero är redan ur leken.
    Fem stora målskyttar nämns, eller ärligt talat bara tre. Ingen tror eller spekulerar i Kylian Mbappé till Chelsea även om CSFC väldigt gärna önskar det vore fallet Harry Kane är ett hett namn men vi tror inte Daniel Levy ens i sina mardrömmar skulle tänka tanken att släppa honom till Chelsea, oavsett prislapp. Vi tror inte heller Kane vill sätta sin status hos Tottenhams fans på spel genom att kräva att få gå till Chelsea. Viktigast är dock att för pengarna är han sämsta köpet. Oavsett om han vann både skytteligan och assistligan i ett lag en bit ned i tabellen. Han är i sin prime så att säga men också i en ålder då det kan gå snabbt utför med en spelare med svaga och skadebenägna vrister. Han har inget vidareförsäljningsvärde och att då lägga från 100m till 200m pund, beroende på vilken källa man vill tro är inte eknomiskt försvarbart.
    Så bara tre återstår. Robert Lewandowski flirtar med att lämna Bayern och vore en annan dröm på många sätt. Det är dock lite samma frågetecken kring honom som Kane kring eventuell prislapp och ålder.
    Erling Braut Haaland kommer kosta hälften om ens det nästa sommar. Dortmund vill inte släppa honom trots det i sommar. Så han måste i så fall köpas loss. Han kräver enligt ryktena en löjligt lön runt 600.000 pund i veckan, något Chelsea aldrig kommer gå med på i dagens ekonomi, särskilt inte om han ska köpas loss till överpris. Mest dock, vi tror inte hans agent Raiola eller Haaland ser Chelsea som ett alternativ och vi vill ju ha spelare som vill till klubben.
    Romelu Lukaku växer alltmer i ryktena. Han har förflutet i Chelsea. Han växte upp som Chelseafan. Han blev illa behandlad av Mourinho men det är säkerligen begravt och glömt nu. Inter har usel ekonomi och det har redan offentliggjorts att de behöver sälja spelare för 100m €. Hakimi är på väg ut men Lukaku kan vara en spelare till som de vill sälja och satsa på den yngre Lautaro Martinez. Prislappen är hög och Chelsea lär inte betala några 100m € för honom, men kanske 80?! Mycket är osäkert i Inter och ny manager på väg in, Inzaghi.
    Tillbaka till ursprungsfrågan. Kommer Chelsea köpa en målskytt för de pengar som krävs för att få den beprövade kvalitet som krävs? CSFC är långt från säkra.

Målvakt. Chelsea måste ersätta Willy Caballero. Ingen betalar dock stora pengar för en tredjemålvakt och kanske är tanken att låta Nathan Baxter ta positionen nästa säsong eller Teddy Sharman Lowe eller Jamie Cumming, någon eller några av de yngre målvakter bör hitta nya permanenta klubbar. Frågan är Kepa Arrizabalaga? Han är för bra för att vara andremålvakt men har lågt marknadsvärcde just nu. Ett lån till Spanien eller Italien där han får speltid vore absolut det bästa för honom och det skulle öka hans värde. En ren försäljning tror vi inte på. Men lånas han ut måste Chelsea har en rutinerad andremålvakt som inte kostar särskilt mycket. Eller ska Chelsea satsa på Gianluigi Donnarumma som kostar inget i övergångssumma men en hel del i lön och har Raiola som agent. Då blir det lite samma situation, två bra målvakter där ingen kanske blir uttalad förstemålvakt. Svårdbedömt.

Det talas om mittfältare men vi har en bra grupp och om ingen säljs finns inget behov om inte något anmärkningsvärt händer. Pjanic från Barcelona tror vi inte alls på av åldersskäl och varför betala så mycket bara för Barca behöver pengar när vi har ett bra mittfält och två kanske kommande storspelare på mitten i Billy Gilmour och Conor Gallagher?

I försvarslinjen har vi massor med bra spelare, unga spelare på lån. Fiakyo Tomori verkar säljas mot vår vilja. Men vi har Marc Guehi som varit i Swansea, Ethan Ampadu i Sheffield, Malang Sarr Benfica, Ian Maatsen, Charlton. Hudson-Odoi kanske helt blir ett wingback-alternativ. Det enda är att säljs Emerson så måste Chelsea behålla Marcos Alonso. Vill Alonso vara uttalad tvåa på positionen? Vi saknar påläggskraft på vänsterbacken även om vi lite grann undrar om Tino Livramento kan bli en lösning där. Vi har också värvat Xavier Mbuyamba från Barcelona som är en mycket lovande försvarare.

Sammanfattningsvis. Chelsea har mindre behov av att värva än de flesta och ska det värvas måste det vara av yppersta kvalitet.

UTGÅENDE

Vi har redan avhandlat några som kanske bör lämna på grund av utgående kontrakt. Finns det frågetecken om andra som kanske bör lämna, antingen på lån vilket är troligast ur dagens trupp är det Alonso, Tammy Abraham och Tino Anjorin vi kan ha frågetecken kring. Vi tror Alonso stannar, Tino Anjorin behöver få ett lån och speltid men vi är klart osäkra på Tammy Abraham. Han har inte övertygat alls eller tagit sina (få) chanser under Tuchel och verkar helt klart vara på väg ut. Men efter sett hans Chelseahjärta vid CL-finalen är vi inte säkra på att han vill lämna för att få speltid. Är lösningen ett lån igen för honom till Aston Villa eller West Ham? Han sägs ha en prislapp om 40m pund och det är det ingen klubb som kan betala just nu tror vi.

Av lånen bör klubben försöka sälja i princip alla som är 23+ som vi ser det.
    Först ut de vi är osäkra kring kontraktsförhållandet för: Baba Rahman på lån PAOK, Kenedy på lån i Getafe, Victor Moses på lån i CSKA Moskva (där finns det obekräftade rykten om att en köpklausul utlösts redan).
    Chelsea behöver hitta nya klubbar för mängder av spelare varav de mest kända namnen kanske är Ross Barkley, Danny Drinkwater, Ruben Loftus-Cheek, Tiemoue Bakayoko. Också Davide Zappacosta, Matt Miazga.
    Men också för löften som inte längre kan längre vara löften som Izzy Brown, Lewis Baker, Trevoh Chalobah, Danilo Pantic.
    Några yngre likt Broja kanske bör få fler lån som Ike Ugbo, Tariq Ukwakwe. Det finns också fler i akademin som kan gynnas av lån men vi ska inte gå in på det.
    Principen är dock att klubben måste försöka bli av med äldre lånespelare genom försäljning även om summorna blir väldigt låga på grund av pandemin och dess effekter på spelarmarknaden.

GJORDA VÄRVNINGAR KONTRA FÖRVÄNTNINGAR

Chelsea storsatsade förra sommaren. Medierna har som vanligt inte visat minsta tålamod eller förståelse men såhär ser CSFC på våra tongivande värvningar som varit i årets spelartrupp (ej lån). Dt är orimliga förväntningar men ändå förväntade förväntningar på grund av de summor som fotbollen oansvarigt betalar. Vi säger som Kai Havertz, fuck that.

*ÖVER FÖRVÄNTAN
Ben CHILWELL har varit bättre och utvecklats mer än vi trodde när han kom. Senaste månaderna har han nästan exploderat i sin utveckling. Lärde sig wingback-spelet på nästan rekordtid.

Thiago SILVA har gett oss exakt vad vi förväntade och det var höga förväntningar och ändå ser vi ju att han gett mer. Synd om skadorna bara men det är ju något man måste räkna med. Måste få förlängt och fortsätta utbilda våra unga försvarare.

Edouard MENDY. Har dragit nytta av en enorm förbättring i övriga försvarsspelet men har skänkt trygghet där bak. Bra på inlägg och utmärkt på att hålla koncentrationen. Har fysiken.

*SOM VÄNTAT

Kai HAVERTZ, hans utveckling har sett ut nästan exakt som vi väntade oss. Initialt vissa anpassningsproblem som kanske blev svårare än väntat på grund svår covid. Men att det skulle lossna till våren. Han kommer bli en storspelare, den bäste tysk som spelat i England allra minst. Kanske tar han ett stort kliv redan i höst.

Timo WERNER. Som målskytt, nej där väntade vi oss mer. Som lagspelare har han bidragit långt mer än vi någonsin förväntade oss av en central anfallare. Vi vill gärna åter passa på att påminna om att Timo Werners siffror under sin första säsong är bara tre mål sämre än Didier Drogbas (om vi tolkar Continental i statistiken som europacuper och inte landslag) var under hans första säsong, men Werner har fler assist och vunna straffar. Ingen har kallat Drogba en flopp. Så vänta med att döma.

*UNDER FÖRVÄNTAN

Hakim ZIYECH. Den vi trodde lättast skulle gå in och bidra är nog den vi är lite grann besvikna på. Vi hade trott mer på honom och vi är osäkra på hur han har spelats, både under Lampard och Tuchel. Vi ser honom mer som en uttalad ytter med han spelat mer centralt på sistone än väntat. Han är dock i bra ålder och kan säkert bidra än mer nästa säsong. Vi ser ingen anledning till att oroa oss, det är mest en fråga om hur Tuchel kan hålla honom och alla andra som vill spela nöjda. Vinna titlar brukar vara ett bra sätt.

SAMMANFATTNINGSVIS

CSFC tror inte Chelsea något gång gång sett mer rustade ut för nästa säsong även om det inte kommer in nya spelare. Det finns massor av utveckling kvar i det här laget och även de äldre visade ju det mot slutet av säsongen som Silva, Azpilicueta och Rüµdiger spelade. Kovacic hade lite skadeproblem och fick stå tillbaka för Jorginho som blandade plattmatcher med mycket fina insatser. Kanté har varit fullständigt briljant när han varit frisk i vår. Han kommer fortsätta vara briljant men måste kanske matchas lite försiktigare framöver. Andreas Christensen har spelat oerhört bra mot slutet och tagit ett stort kliv framåt. Christian Pulisic har blandat och gett en del, behöver kanske lite mer speltid från start än han fått men konkurrensen är ju tuff. Mason Mount, ja det talar för sig själv liksom Reece James. Och som sagt, det finns många som knackar på dörren. Billy Gilmour tog chansen när han fick den men lider lite av den extrema konkurrensen och Tuchel hade inte utrymme att chansa alls under de månader som varit. Kurt Zouma var kanske som bäst under Lampard men duger i vilken backlinje som helst också. Kepa har varit felfri i de matcher han fått spela men Mendy är nog klar etta idag mest för att han ger en trygghet som Kepa inte hade innan Mendy kommit men som var bättre i de matcher han fick stå. Tyvärr var det som FA Cupfinalen en viktig match vi förlorade även om han inte på minsta sätt kan lastas för den förlusten.
    Även utan nya spelare kommer det här Chelsea att vara ännu bättre nästa säsong.
    De måste bli jämnare. De måste börja omsätta fler chanser men bättre kommer det att bli även om vi inte vinner Champions League nästa säsong också, vi ska dock verkligen utmana Manchester City och Liverpool om titeln.
    Kan laget lösa det så är det viktigare än nya spelare. Nyckeln till vår stora optimism är förstås utvecklingspotentialen vi ser i laget och spelarna. Det är ett av ligans yngsta lag även om ngåon enstaka spelare drar upp medelåldern.
    Dessutom verkar laget, spelarna och fansen stortrivas med Tuchel även om vi alltid är medvetna om att kraven på en manager är högre i Chelsea än i andra klubbar.
    Vi förväntar oss dock ingen intensiv transfersommar eller många nyförvärv, vi ser det som viktigare att klubben satsar rätt och framförallt hjälper de spelare som inte behövs kan komma till klubbar som bättre kan motsvara deras förväntningar.
   

Lindy

CSFC