FA CUPEN 2020-21
semifinal Wembley
17 april 2021

CSFCs spelarbetyg


CHELSEA     Chelsea     vs    Manchester City     citizens      
         1                                   -                   0               (0-0)

RESULTAT, MÅLSKYTTAR - SÄSONGEN 2020-21>

Manchester Citys laguppställning

Steffen, Cancelo, Dias, Laporte, Mendy, Rodrigo, Fernandinho, De Bruyne, Torres, Sterling, Jesus

avb: Ederson, Walker, Stones, Ake, Gundogan, Zinchenko, Bernardo, Mahrez, Foden
Manager: Pep Guardiola

Målgörare

1-0

Hakim Ziyech 55


CHELSEAS INSATS


7 -

Chelsea det bättre laget i första, fick ett mål bortdömt för en liten offside (korrekt dock). Chelsea höll City väldigt tama i första. Taktiskt och inte kanske jättekul men det märktes att matchen gäller och ingen lag ville göra bort sig. Kanske inte så roligt men intressant på sitt sätt.

En riktig kämpaseger.

Det var inte det bästa City vi sett men Chelsea vann rättvist. Tre mål, två bortdömda för decimeteroffside men så är det ju. Chelsea stängde ned City mycket bra större delen av matchen.


SPELARE >> OMDÖME

BETYG
1-10

Kepa Arrizabalaga Hade en rätt lugn första halvlek där han klart och säkert gjorde det han skulle. Fin räddning vid stolproten på övertid. 7-
César Azpilicueta * Var inte riktigt vän med bollen och ersatte det med kämpavilja. Rutinerad och offrade sig helt för laget. 7
Thiago Silva Solid. Står ALLTID rätt. Så placeringssäker. 7
Antonio Rüdiger Stark där bak. Gjorde inga fel. 7-
Reece James * Kunde använts mer i första då han gav alternativ. 7-
Ben Chilwell Borde gjort mål, eller åtminstone tvingat målvakten till en stor räddning. 7-
Jorginho Hade en bra halvlek där han och Kante stängde ned City oväntat lätt i första. Har eliminerat de där onödiga misstagen de senaste matcherna. 7
N'Golo Kanté En typisk Kantehalvlek, den första, och då är han väldigt bra. Mittfältets kung även i andra då han kanske var ännu bättre. 7+
Hakim Ziyech Hade en bra första halvlek men fick sitt mål bortdömt på en offside i tidigare skede. Hamnade i exakt samam situation och denna gång satte han det utan avblåsning. Fast lite skickligare då han fick hämta upp bollen lite bakom sig. Borde verkligen gjort mål när han fick bollen gratis ensam med målvakten. 7+
Mason Mount Styrde Chelseas anfall och togs väldigt hårt av Farnandinho i första. Lite anonym i andra. 6+
Timo Werner Oroade City med sina löpningar. Löpte loss ännu en gång och spelade Ziyech till ledningsmålet. Men självförtroendet är inte där det visade sig vid andra tillfällen. Assist och bra i spelet men det är ju det där med att göra mål, man tycker så synd om honom att det inte lossnar. Viktig för Chelsea idag med sitt djupledsspel. 7
---    
Christian Pulisic In för Mount. 70 Sprang massor och försöke täcka luckor men fick oerhört lite boll. Gjorde ett väldigt skickligt mål som dömdes bort för en liten offside. 6+
Kai Havertz In för Werner. 79 För kort tid för betyg. -
Emerson In för Ziyech. 79 För kort tid för betyg. -
Kurt Zouma In för Silva. 88. För krot tid för betyg. -
     
CHELSEAS BÄNK


Caballero, Alonso, Emerson, Zouma, Gilmour, Havertz, Hudson-Odoi, Pulisic, Giroud. 

* vid namnet betyder gult kort. ** två gula-utvisning. <*> utvisning, direkt rött

OBS. Detta är helt subjektiva åsikter och handlar inte om att hänga ut spelare eller tvärtom, utan ett försök att från en vinkel bedöma vad som syns och ses genom en tv-ruta där vissa delar av spelet aldrig kan bedömas på ett rättvist sätt. T ex hur spelare rör sig utan boll då kameran bara följer bollen, något som kanske straffar mittfältarna mest. Det är också en emotionell reaktion av en supporter i relation till de krav vi anses kan ställas på spelare av den kvalitet som konkurrerar i Chelsea.

Matchstatistik CHELSEA

motståndarna

Målchanser-Avslut 5 11
Skott på mål 3 3
Blockerade skott 0 3
Hörnor 3 6
Målvaktsräddning 3 2

Bollinnehav %

44 56
Källa Flashscore

 

Manager Thomas Tuchels INSATS

Matchade Pep taktiskt hur lätt som helst i första. Var nog riktigt nöjd med den.

Vann coachmatchen mot Pep! Det gör inte många. Tuchels första seger mot Pep också.

Det enda som oroade oss var ju hur lågt de sjönk i slutet men Chelsea kämpade hem vinsten.

 

MATCHENS CHELSEA-LIRARE
Hakim Ziyech

 


KORT OM MATCHEN - oftast skriven live, vilket vi hoppas ursäktar felskrivningar. Ej korrläst.

140e upplagan, och chansen till en femtonde final för Chelsea som vunnit åtta gånger. Chelsea är dock absolut inte favoriter i den här matchen som säkerligen är tuffare än vad en final kan bli (Leicester och Southampton gör upp om den andra finalplatsen).

Matchen inleds med den tysta stunden för prins Philip som begravdes idag.

Chelsea har avsparken. Båda lagen i ordinarie dräkter, skönt att se.
    Första minuterna har varit Citys som pressar Chelsea högt och Chelsea har svårt att a sig upp i plan. 4
    Chelsea gör mål genom Ziyech men det var en liten offside högt upp. Det var inte många decimeter. 5 Ny chans för Ziyech men Laporte kommer mellan och slår den tilll hörna.
    Några riktigt bra minuter för Chelsea som satt City under press och skapat chanser.
    Silva manglas och får ont i ryggen, frispark av domare Dean. 8 Zouma zoomas in.
    Sterling vinner en löpduell med Azpi, Azpi halkar till och hinner inte ifatt. Slutar med ett skott som Kepa lätt plockar ned. 10
    City pressar mycket högt och Chelsea har problem med det, men när de tar sig förbi så är det City som haft problem. Just nu har matchen stannat upp liksom och spelas helt på mitten. 15
    Ziyech och Werner kontrar men Ziyech får inte fram bollen till Werner. Det gick lite för långsamt sista tio metrarna där. 15
    Hmm, Fardinanindo skjuter från 40m, varför och det var riktigt illa riktat också. 16
    Mount kommer fram men kan inte avsluta. 17
    City försöker locka upp Chelsea men Chelsea är kalla och avvaktar helt rätt. De väger tillfällena. det enda är kanske att de inte riktigt fått med tillräckligt många när de spelvänder.
    Bra inlägg av James till Chilwell som slår en utsida utanför. Riktigt bra chans. Chilwell hade massor med tid och hade inte behövt ta den på halvvolley. 19
    Chelseas tur att pressa väldigt högt och Citys försvar kan inet spela sig ur det. Det blir dock inkast och Chelsea börjar om.
    Att båda lagen har stor respekt för varandra är uppenbart. De vårdar boll noggrant.
    Chilwells inlägg touchas och går därmed förbi ut till inkast. 22
    Jorginho får en liten knuff i ryggen av De Bruyne och gör en fulöländad döende svan och får frispark, ca 40m ut. 24 Långt bättre än vad någon Portospelare gjorde i veckan.
    citys tur att spela runt efter att haft tur med hur bollen droppat för dem. 27
    Fördel för Mount, in mot Werner, Chilwell plockar upp.
    Vi ger helt klart första halvtimmen till Chelsea. De har åstadkommit mer och varit mer påhittiga. Tyvärr någon deceimeter offside annars hade de haft ledningen också.
    Dean pratar med Fernandinho som hackat väldigt mycket på Chelseaspelare. Där är ett kort snart.
    Laporte bryter när Werner söker någon att passa in till. Bra försvarsspel. 33 Tyvärr. Hörna.
    Hörnan slutar med ett långskot från James, men det var klart utanför. Det var nog touch men det såg ingen förrän i reprisen.
    james kortas, förmodligen minst lika myckdet för reaktionen som för förseelsen. Det var tveksamt kort. 34
  Ziyech gör en räd längs linjen, mycket hårt uppvaktad och förloar till sist bollen. Ziyech har börjat bra. Han och Mount har varit vassast framåt även om Werners löpningar har oroat.
    Lång boll fram men Kepa hinner ut. Det var nog offside ändå.
    City får in en boll som orsakar lite oro i Chelsea då den tar olyckligt på spelare. 42
    Hörna för City, Silva rensar före Torres. Deras första. De har ingen brådska. Har ingen aning om vad de Bruyne tänkte på med den. Förbi alla och de får börja om. Lång boll in där Azpi inte får bort bollen med sin nick, det orsakade problem. Azzpi rensar till hörna. Ännu en dålig hörna men nu fann Sterling utanför boxhörnet. Sedan nick utanför. Långt utanför.
    Ännu en Cityhörna fast tilläggstiden gått ut. Låter som något flygplan med banderoll flyger ovanför Wembley. Kort varitant som var värdelös igen.    

Chelsea har varit det bättre laget i första men matchens enda stora farlighet är det bortdömda målet. Inget av lagen vill blotta sig men vi gillar andan och framåtvilja hos Chelsea väldigt mycket. Plus att de samtidigt lyckats stänga ned Citty. Tuchel är nog nöjd med första halvlek. Det märks dock att matchen betyder en hel del och inget lag har velat ta risker, Chelsea har dock försökt mer än City oväntat nog.

ANDRA
Just nu lutar det årt förälä'ngning. Vi gissar att tempot kommer att gå upp och förmodligen blir det ett misstag som avgör, någon målfest tror vi inte på i andra heller.
    Vi hoppas få se Pulisic komma in med minst 20-25 min och avgöra med sin speed och teknik. Kanske Havertz också för att hålla boll i anfallet.
    De Bruyne går ned och Foden tar av sig omedelbart. Det ser inte bra ut för de Bruyne. Vi såg inget som hände. Han började halta efter en närkamp med Kanté men Kanté är inte på honom. 47 Foden in. Lika för likabyte.
    Bra av Kepa som är tidigt ute på en lång boll. 49
    Jesus nickar men lätt för Kepa. City har lite mer jävlar anamma i sitt spel nu. 50
    Bra boll av Ziyech men Werner tvekar lite och Dias kan bryta. 51
    Det är fortfarande kontrollfotboll, nu särskilt från Chelsea. Lite är det som alla väntar på byena som ska förändra matchbilden. 53 Fem får göras då det är cupen.
    Bra brytning av Azpi på Sterling som sedan drar ned Azpi. 54
    En snabb boll fram till Werner som llöper ifrån, målvakten lite ute och viftar. Werner spelar till Ziyech som sätter bollen. Såg väldigt ut exakt som det bortdömda. Skickligt av Ziyech som hämtar bollen bakom sig och sätter den. Mycket fin. Det behövde matchen och rättvist. MÅL. 55
    En stor miss av Citys försvar och Ziyech får bollen gratis men försöker sätta bollen mellan benen på målvakten och missar. Det BORDE varit mål. 59 Vilket han vet. Kanske blev han överraskad då han nog trodde förvararen skulle ta bollen. Han borde bara tagit med sig bollen och rundat målvakten. Han hade massor med tid.
    Dean ger i våra ögon City mer frihet i närkamperna än Cheslea.
    Rudi och Sterling nickar ihop. Rudi har ont och ligger kvar. 62
    Gündögan in för Torres. En formspelare in. 64
    Frispark för City, inläggsläge. Dålig boll in. City är off men de har ändå kvalitet att kunna vända.
    Lång boll men målvakten hinner ut och backen täcker Ziyech. 66
    City trycker på lite mer men skapar inget. 67
    Så fick Fernandinho matchen mest förtjänta gula kort, men då såg vi inte för varför. Det var på tiden.
    Hörna City. 69 Chelsea har sjunkit lite, det gillar vi inte alls. Det blir en nick till Dias som nickar över. Mount missar markeringen på Rodri på första nicken.
    Tuchel ändrar och Mount får gå av, han har inte haft en super andra halvlek. Christian Pulisic in. 70 Fräscha ben för att pressa. Gjorde ju ett stort defensivt jobb mot Porto.
    Silva har problem med sin rygg igen. Det oroar då Christensen är borta.
    Werner löper ifratt en lång boll och ordnar en hörna. 71 Bra, Chelsea måste lyfta spelet från eget mål. Det är lång tid kvar.    
    Chelsea sjunker för mycket nu och vi är oroliga. 73 Tuchel måste få upp dem.
    Tänk om vi hade haft en tvåmålsledning.
    Azpi har fått en smäll också, plus att han spelar med handen i bandage fortfarande.
    Havertz på väg in.
    Vi upprepar att vi gillar inte alls tendensen till att Chesla börjar försvara för långt ned.
    Kvarten kvar.
    Chelsea nära att kontra men Ziyech får bollen för långt ifrån sig. 76
    Livsfarligt av James men som ur missar Ciyspelaren. Chelsea konrar men Werner får ingen med sig som han kan spela och han vågar inet gå för det själv känns det som. 77
    Cheslea börjar förvara sig först vid 40mlinjen. Det är som att skänka matchen till City. Som ordnar en hörna. 78
    Werner av för Havertz. 79 Även Emerson in för Ziyech. Det är helt klart defensiva byten för att hålla tätt.
    Pulisic har sprungit en del under sina tio minuter på plan men vi tror inte han fått röra bollenännu. Mest täckt luckor.
    Det börjar bli klart nervöst nu. Det osar katt mer och mer så att säga.
    Kante till Pulisic men Mendy får dit en fot och slår bollen på Pul till inkast. 81
    Rodri skjuter men lätt för Kepa. 81
    Azpi är den ende som försvarar rätt just nu, tar sin spelare så tidigt som möjligt.
    Havertz till Pulisic som snubblar på bollen., City kan anfalla igen.
    Bra av Rudi. City behåller dock anfallet. Bort av Chelsea men City kan börja om. 83
    Jesus får ett jätteläge men Chelsea får bort bollen och Sterling skjuter sedan högt över. Det var dock offside ser vi på reprisen. 84
    Zouma ska in och det måste var Silva som är klart besvärad nu. Verkar vara något från axeln ned. Tuchel undrar om Silva vill byta. Zouma är redo.
    Silva rätt igen, Rudi hårt uppvaktad. Inkast City. 85
    Ska det bli förlängning? Eller ska Chelsea stå emot. De har nästan helt slutat försöka offensivt.
    Nu ligger Silva ned och håller sig för revbenen/ryggen. Zouma ska in. 87 Silva rutinerat försöker bränna tid och bryta Citys momentum.
    Oj vad mycket ljusare det blev. Tändes lamporna? En minut kvar plus tillägg. Vinna under ordinarie tid kan nog City inte. Men det kan ordna förlängning.
    Azpi tar två taktiskta tacklingar på kort tid och kortas förstås till slut. 90
    Zouma bort och nästan allt vi hör är ett flygplan lågt över Wembley.
    Fem minuter tillägg. Chilwell nickar till inkast. Mycket tid för City att kvittera.
    Chelsea har slutat spela, de bara försvarar sig. Emerson spelar ytter.
    Azpi görs ned och kort till Laporte. Azpi ligger kvart. 902 Rätt billigt kort ärligt talat. Azpi spelade till sig det.
    Pulisic gör mål oerhört skickligt men då lyftar linjedomaren flaggan. Och det är minimalt igen. Men oj vad skickligt han tog målet. 90+2
    Två minuter kvar. Hörna till City.
    Foden vid hörnan. Rodri får stå fri igen, vad sysslar försvaret med, nicken räddar Kepa bra vid stolproten. Zomja görs ned med en armbåge. 90+4
    Dias kortas. Var det han som lade ut armbågen?
    Tilläggstiden är sliut, Bollen studsar runt runt på mitten. Havertz lyckas få den under kontroll. Men så missar Jorginho passet. OCH SÅ GÅR SIGNALEN.

CHELSEA ÄR I FINAL IGEN mot Leicester eller Southampton. Vilka det blir får vi se imorgon.

Ingen stor match men Chelsea kämpade sig till den här segern. Två härliga mål bortdömda tyvärr. City var bleka men Chelsea hade bra kontroll även om vi var nervösa sista tio (men det blir man alltid med bara ett måls ledning). Matchens prestation var kanske Pulisics bortdömda mål men Ziyech får bli matchhjälte och kunde blivit det re gånger om, hans första mål bortdömt för offside påå Werner, han gjorde en stor miss men satte också enda målet.

Tuchel ser minst sagt nöjd ut. Kanté har en lång diskussion med någon Cityspelare i täckjacka när det går av.
   

 

DOMARTEAMETS INSATS - Mike Dean + VAR

BETYG

Gav fördel många gånger och det var bra, men kortet på Jamse kändes billigt för nog träffade James mestadels bollen. Fick det nog för reaktionen för Fernandinho har gjort långt värre saker utan att få kort i det läget. Hur han inte kortades i första är en gåta.

knappt
godkända

Betygsskalan är från 1 till 10. 5 är en knappast acceptabel insats. Under 5 är mer än underkänt. 7-10 är bra till utmärkt i världsklass. Sena inhopp betygsätts inte. Enbart Chelseaspelare betygsätts och betygsättni Tiden ute mngarna är personligt omedelbar och subjektiv (därmed kanske lite emotionella direkt efter matcherna, men de speglar ett tyckande inte fakta). För mig handlar det mer om att tycka med hjärtat än kanske hjärnan ibland. För domare finns bara tre grader; underkänd, knappt godkänd och godkänd. Det sistnämnda kanske inte låter så bra, men innebär att inga misstag förekom som jag såg och det är mycket högt betyg. En perfekt domarinsats är när man inte ens tänker på att domaren varit där.