Champions League 2020-2021

Play-off kvartsfinal:I

7 april 2021

CSFCs spelarbetyg


Porto, Portugal    porto      vs    CHELSEA     Chelsea 
            0                                   -              2              (0-1)


RESULTAT, MÅLSKYTTAR - CHAMPIONS LEAGUE 2020-2021>

Portos laguppställning

Marchesin, Manafa, Mbemba, Pepe, Zaidu, Grujic, Uribe, Otavio, Tecatito, Diaz, Marega

avb: Ramos, Loum, Anderson, Martinez, Evanilson, Nanu, Sarr, Leite, Baro, Mario, Vieira, Conceicao

Manager: Sergio Conceicao

Målgörare

0-1
0-2

Mason Mount, 32
Ben Chilwell, 85


CHELSEAS INSATS


6 +

Den reaktion vi hade hoppats på kom inte i första, snarare var problemen exakt de samma som mot WBA på mitten. Ovanligt många långa chansbollar som inte fungerade. ¨Första halvlek helt klart till portugiserna som lyckades med samma spel som mot Juventus.

Inte direkt välförtjänt ledning i paus men oj vad glada vi är för den.

Bättre spel i andra men de där långbollarna Chelsea envisades med att slå fattar vi inte. Anfallet hade i princip inget att jobba med, men försvaret stod att känna igen. De släppte till väldigt lite i andra halvlek. Ingen stor match av Chelsea, men en mycket solid andra halvlek.

Dock, vilket resultat för Chelsea och det ger ju plus. De utnyttjade sannerligen misstagen från Porto som inte var tillräckligt vassa framåt.


SPELARE >> OMDÖME

BETYG
1-10

Edouard Mendy Höll på att göra bort sig på en direkthörna men redde ut det. Var ute och hängde tvätt vid ett tillfälle i andra som som tur var blåstes av. Inte en helt igenom övertygande insats. Det var både bra och några mindre bra saker. 6+
> César Azpilicueta Många viktiga brytningar och blockeringar. Visade varför han är kapten. 7-
Andreas Christensen Lite anonym och inte samma form som innan uppehållet. 6
Antonio Rüdiger Gav auktoritet. Släppte till en onödig chans i början av andra. Men hans fysiska spel i andra stöttade upp försvaret. 6+
> Reece James Aktiv men fick rätt snart ägna sig mer åt försvar än offensiv. 6+
Jorginho Inte direkt usel som senast men övertygade inte alls. Långsam, orörlig, omständlig och för många felpass. Långt från godkänd idag igen, varför fick han starta. Stod dock för en fin assist när han väl passade rätt vilket ändå gav plus. Spelade upp sig en del i andra. 6-
Mateo Kovacic Den på mitten som var närmast sin normala standard. Hade också en bättre andra än första. 6+
Ben Chilwell Solid insats på sin kant men anonym i offensiven, men det var ju alla i första. Målskytt. Oerhört vaket och skicklgit gjort. Han agerade som en anfallare där. 7
> Mason Mount Vände bort sin back och satte den i mål, vilken lättnad. Skickligt gjort. Det var hans första CL-mål (överraskande nog) och han är den yngste i Chelsea som gjort mål i playoff. 7
Timo Werner Fick absolut inget att jobba med i första halvlek. Försökte mer i andra men tidigt byte inte oväntat. 6-
> Kai Havertz Fick tag i bollen lite oftare än Werner men det var inte direkt i lägen som hotade Porto i första. 6
---
Olivider Giroud In för Werner. 65 Inte mycket att jobba med men fint förarbete för Pulisics ribbträff. 6
Christian Pulisic In för Havertz. 65 Åkte på en ordenetlig smäll av Grujic. Smällde en boll i irbban 6+
Thiago Silva In för James. 80 För kort tid för betyg. -
N'Golo Kanté In för Mount. 80. För kort tid för betyg. -
Emerson In för Kovacic. 90+2  
CHELSEAS BÄNK


Kepa, Caballero, Alonso, Thiago Silva, Kanté, Abraham, Pulisic, Zouma, Giroud, Hudson-Odoi, Ziyech, Emerson

* vid namnet betyder gult kort. ** två gula-utvisning. <*> utvisning, direkt rött

OBS. Detta är helt subjektiva åsikter och handlar inte om att hänga ut spelare eller tvärtom, utan ett försök att från en vinkel bedöma vad som syns och ses genom en tv-ruta där vissa delar av spelet aldrig kan bedömas på ett rättvist sätt. T ex hur spelare rör sig utan boll då kameran bara följer bollen, något som kanske straffar mittfältarna mest. Det är också en emotionell reaktion av en supporter i relation till de krav vi anses kan ställas på spelare av den kvalitet som konkurrerar i Chelsea.

 

Matchstatistik CHELSEA

motståndarna

Målchanser-Avslut 6 12
Skott på mål 3 5
Blockerade skott 0 4
Hörnor 4 9
Målvaktsräddning 5 1

Bollinnehav %

57 43
Källa Flashscore

 

Manager Thomas Tuchels INSATS

Vi förstår och förstår inte varför han inte startade Kanté för det var miitten igen som svek. I första, de spelade upp sig i andra. Chelsea kontrollerade andra halvlek genom sitt försvarsspel och det var nog meningen då. Måste dock få igång anfallarna.

 

MATCHENS CHELSEA-LIRARE
Mason Mount

 


KORT OM MATCHEN - skrivs live, vilket vi hoppas ursäktar felskrivningar. Ej korrläst.

Vi vill se en reaktion nu ikväll, vi vill se spelare som jobbar stenhårt och inte underskattar någon och att de som var sämst senast får chansen igen känns kanske inte helt bra men sådan är situationen då Kanté kommer från skada.

Chelsea kunde mycket väl spelat i sina ordinarie tröjor tycker vi (även om Porto har blåvitt) men istället ska Palace-kopian nasas och användas. Vi får hoppas den åtminstone har tur med sig, även om vi inte är säkra på det för det var en del underliga resultat i början av säsongen när den användes oftare. Förhoppningsvis är det sista gången vi behöver se den, för den lär inte vara med nästa säsong så illa omtyckt som den är och ännu har vi aldrig sett en enda supporter bära den. Plus att det är lite för svårt att se siffrorna i den färgkombo som används.

Giroud hade lekstuga senast på den här arenan, Sevillas hemmaarena som låter som den är i storm i mikrofonerna.

Kovacic är kortbelastad, liksom Ziyech men han är ju på bänken.

Porto trycker högt mot Chelsea som har svårt att spela sig upp i plan inledningsvis.
    Chelseas första riktiga anfall blir med ett inlägg som gör förbi alla till James och sedan händer inget. 3
    Havertz vänds över ända och frispark på mittplan. Den slås snabbt och Werner är inte riktigt med på det och bollen över linjen. 4
    Mount ordnar första hörnan. 6 Det var ett bra tag sedan Chelsea gjorde mål på sådana. Kort och meningslös blev den.
    Frispark utifrån för Prto och lite tjafs mellan Mount och domaren. Uselt slagen bakåt och hamnar hos målvakten. 8 Chelsea får kontringsläge men Jorginhos pass till Werner är dåligt.
    Chelsea har tagit hand om spelet men passningsspelet är på tok för dåligt ännu för att skapa något, alls. 10
    En riktigt farlig kontring av Porto men deras sista boll är inte heller bra utan Mendy kan lätt gå ut och ta den. 11
    Diaz för ett väldigt bra läge men hans skott blockeras som tur var. 11 Matchens farligaste och strax efter skott av Uribe just över.
    Porto spelar mycket som de gjorde mot Juventus, spelar på snabba omställningar. De har sett farligare ut de senaste minuterna än Chelsea hittills någon gång under matchen. Oroande. 14
    Chelsea har redan slagit bort flera långa bollar till absolut ingen alls där framme. De kan lika gärna skänka bollen till Porto.
    Havertz söker James men målvakten läser det och hinner före. 16
    Än så länge letar vi faktiskt efter den reaktion vi hoppades på. Chelsea ser inte alls säkra ut och verkar ställda inför hur Porto spelar. Jorginho är den som har mest att visa och han har inte gjort det. Han har helt enkelt svårt att hänga med på mitten och hans pass duger inte heller.
    Det är ingen bra match men Porto är helt klart de som skapat farligheterna i den. Den reaktion vi hoppades på finns inte i Chelsea ännu i alla fall.
    Jorginho orsakar frispark utanför boxen, nog överdrev Diaz men... domaren blåste. 21 Det blir hörna på den. Vilket det inte borde bivit m vi såg rätt på reprisen. Rörigt i Chelseas försvar men de får bort den till inkast. Ny hörna. Porto har tryck på Chelsea som ser virriga ut. Ännu en hörna. CHelsea är klart pressade.     Den är på väg rakt in i mål och Mendy var ute och hängde tvätt men lyckades hinna tillbaka och stöta bort bollen, returen slogs över. 24 Vi har en riktigt dålig känsla i magtrakten just nu för Chelsea övertygar inte alls.
Ännu
    Hörna för Chelsea. Porto kontrar på den. Kovacic bryter den. Chelsea lever farligt och det är samma problem som i lördags att mitten läcker som ett såll.
    Så en för lång boll igen framåt som ingen kan hinna.
    Porto håller på att lura med en kort hörna men Mount hnner vända om och stoppa det. 29
    Bra brytning av James men bollen rinner ifrån honom och ut.
    Chelsea hittar inga luckor och så plötsligt hur överraskande som helst gör Porto ett misstag och Mount vänder bort sin back och sätter bollen utom räckhåll för målvakten. MÅL. Kanske inte direkt rättvist men oj vad tacksamma vi blev för det. Det var utskällde Jorginho som passade. 32
    Det så oerhört viktiga bortamålet är fixat. Så skönt alltså. Skickligt gjort av Mount men visst sålde sig Zaidu och målvakten sig lite billigt. Det var Chelseas första och enda skott på mål hittills.
    Chelsea måste lägga ned långbollarna för ännu har inte en enda av dem fungerat eller ens gått på den spelare som kan göra något av dem, Timo Werner. Tuchel talar gärna om precision, den har bara funnits hos Mount hittills.
    Bra boll av Porto som Chelsea lyckas få bort på två försök. Porto visade även mot Juventus att de låter sig inte nedslås av ett bakåtmål. Chelsea har inte mycket spel att komma med nu igen. Det är mycket tjofs och vilda bollar och frisparkar emot.
    Azpi täcker ettg farligt skott som Mendy kanske inte såg. Hörna. 42 Pepe nickar och Mendy stöter ut den till ny hörna. Nästa blir enklare för honom.
    Porto dominerar helt igen men Azpi och försvaret gör sitt jobb på ett annat sätt idag.
  Hörna igen när Uribe söker och söker och söker men inte hittar skottläge. 45 Dålig nick som Mendy rätt lätt kan ta och där är det slut.
    Chelsea lever farligt men det kanske man har råd med när man gjort enda målet.    

Vi måste ju erkänna att det speglar inte matchen, det kan inte kallas rättvist men Chelsea har ledningen i halvtid med det så viktiga bortamålet. Chelsea har stora problem särskilt på mitten vilket lämnar anfallet helt utan understöd. Vi hoppas få se Kante snarast i andra. För Tuchel måste se det själv och göra något för att justera det. Försvaret har dock varit bättre än senast.

ANDRA
Inga byten.
    Fin boll in från Mount och både Werner och Havertz går på samma boll och stör varandra. Werner tar nicken som går över. Men det var ju en chans. 47
    Så ännu en långboll som är utan all sorts precision eller syfte. 49 Den nytillkomna delen i vårt spel har verkligen inte lyckats.
    Rudi är först på en boll men inväntar Mendy och Portospelaren tar den istället och skjuter på den utrusande Mendy. 51 Det får Rudi inte beröm för. Han borde rensat innan bollen nådde boxen.
    Kamp om bollen med Azpi och Portro ropar på straff vilket det absolut inte var, bra försvarsspel av Azpi dock. 53 På fel kant s a s.
    Hörna Chelsea. 54 Som får gå om då domaren blåser. Azpi får tillsägelse Det var billigt visar reprisen. Andra bort av Marega. Kovacic stoppar kontringen. 54
    Kaos i boxen men domaren blåser och det är också vinkat för offside. Första bollen stoppad på linjen, andra i mål. Mendy var ute och hängde tvätt, kom inte fram vilket förmodligen var vad domaren blåste för.
    Så ett skott utifrån av Diaz som går just utanför. Den här matchen är inte över. 56 Nära men Mendy täckte där.
    Rudi skjuter på långt håll och målvakten släpper en idiotretur, Werner framme och söker Havertz men det var offside på Werner när Rudi sköt. För det kunde blivit straff också för hur Havertz togs ned. Där hade Porto tur. Ordentlig tur. 60
    Giroud och Pulisic på väg in, tyskarna ut gissar vi.
   Första kortet till Porto när Chilwell hackas ned. Mbemba. Inte mycket att snacka om men det gjorde han ändå. 63 Azpi kastar sig fram och nickar på frisparken men utanför. Bra läge men utanför som sagt.
    Kanske för att få fram något på de där långbollarna som slagits.
    En Portospelare spelar död och försöker få James utvisad. Inte ens kort. Mbemba fick kort däremot för något i samband med det, filmning kanske.
    Det är mycket avblåsningar nu vilket passar Chelsea bäst antar vi.
    Rudi bryter framför Marega, Chelsea hade den kontringen under kontroll. 68
    Marega får bollen vänder om och skjuter Mendy tar den men den hade nog gått utanför. 69
    Mbembas kort var för en tidigare förseelse på Chilsell.
    Marega kastar sig och domaren vinkar bort det, bollen var inte nära. VAR ska titta tydligen. Det var en liten knuff men det blir inget av det.
    Liten chansning dock av Azpi där då knuffen kom just innanför boxlinjen.
    Våra avbytare har ännu inte fått känna på bollen, någon av dem. På åtta minuter.
    Porto har tur med en motstuds och det kunde blivit farligare än det blev. 73 Porto kastar det mesta framåt nu.
    Domaren har tröttnat på Conecaicao som får gult kort.
    Ännu en idiotisk långboll till ingen alls. Det där har verkligen inte fungerat. 75
    Och ännu en. Försöker de bara döda tid eller vad är det? Det är på tok för mycket tid kvar för sånt.
    Silva och Kanté på väg in, ledningen ska försvaras.
    bra försvarsspel av James, men Chelseas spel saknar plan och idé just nu, särskilt om vi talar om framåt. Kort till Grujic. 79 Det var en ordentlig bröstvärmare på Pulisic.
    Mount och James ut för Silva och Kanté, Hmm. 80
    Azpi har gått ut på höger wingback.
     Sonen Conceicao, 17 år, Viera och Martinez in för Porto.
    Tio minuter för Chelsea att hålla ut men de har inte släppt till alls lika många eller lika farliga chanser i andra.
    Kovacic spelar fram Pulisic som skjuter i steget, misstänkt offside men ingen flagga. Pulisic smäller bollen i ribban. 84 Giroud stod för förarbetet.
    Corona tappar boll och Chilwell hugger på den, rundar målvakten och sätter den hur behärskat som helst i mål. Machen avgjord. 85
    Tuchel vill ha in sitt sista byte för att döda tid. Tre minuter tillägg. Häll tätt nu Chelsea. Emerson in för Kovacic, hinner han göra mål igen? 90+2
    Frispark Port, den går förbi alla och ut. 90+3 Måste varit sista chansen. Rudi nere med kramp.
   

Vi får inte glömma att Porto kommer att ha ett ännu bättre lag nästa match då deras bästa spelare är tillbaka. Hoppas dock de lämnar försöken till att komma in på scenskolan hemma då. Chelsea gjorde ingen stormatch, knappast ens en bra match. En solid andra halvlek dock. Chelsea rode their luck som de brukar säga i England,i första men hade sedan kontroll.. De gjorde det dock med kontroll i andra halvlek mestadels. Men framåt måste det bli bättre till returen. Vilket resultat ändå för Chelsea.

 

DOMARTEAMETS INSATS -S Vincic, Slovenien + VAR

BETYG

Vi gillade att han inte gick på alla Portos försök att gå ned väldigt lätt och tro att bara man skriker är det foul. Det var många påverkansförsök från Porto.

godkända

Betygsskalan är från 1 till 10. 5 är en knappast acceptabel insats. Under 5 är mer än underkänt. 7-10 är bra till utmärkt i världsklass. Sena inhopp betygsätts inte. Enbart Chelseaspelare betygsätts och betygsättni Tiden ute mngarna är personligt omedelbar och subjektiv (därmed kanske lite emotionella direkt efter matcherna, men de speglar ett tyckande inte fakta). För mig handlar det mer om att tycka med hjärtat än kanske hjärnan ibland. För domare finns bara tre grader; underkänd, knappt godkänd och godkänd. Det sistnämnda kanske inte låter så bra, men innebär att inga misstag förekom som jag såg och det är mycket högt betyg. En perfekt domarinsats är när man inte ens tänker på att domaren varit där.