csfc    AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
6   Chelsea FC  5 sp 2 v 2 o 1 f 13 -9 mål 8 p
17 oktober 2020

CSFCs spelarbetyg


 CHELSEA     Chelsea      vs    Southampton     saints
         3                                   -                  3                 (2-1)

RESULTAT, MÅLSKYTTAR - SÄSONGEN 2020-2021>

Southamptons laguppställning

McCarthy, Walker-Peters, Vestegaard, Bednarek, Bertrand, Romeu, Ward-Prowse, Redmond, Adams, Walcott, Ings

avb: Forster, Stephens, Long, Obafemi, Valery, Tella, Diallo

Manager: Ralph Hasenhüttl

Målgörare

1-0
2-0
2-1
2-2
3-2
3-3

Timo Werner, 15
Timo Werner, 28
Danny Ings, 43
Che Adams, 57
Kai Havertz, 58
Jannik Vestergaard, 90+2


CHELSEAS INSATS


6-

En helgjuten insats från start där särskilt anfallsspelet imponerade oerhört. Mittfältet var dock lite anonymt och lät Southampton vara kvar i matchen en stund.
Dock oförlåtligt att stå och sova i försvaret och släppa in Southampton i matchen.

Rent ut svag inledning av andra. Och när Zouma och Kepa spelar clownfotboll kunde Southampton kvittera. Som tur var kunde våra tyskar sätta en ny ledningsboll strax efter men det går inte att slappna av när Chelsea spelar fotboll, så är det bara.

Chelsea fortsätter ovanan att bara spela bra i en halvlek. Vi har inte ord för hur uselt de spelade i andra halvlek och fick betala priset för det.


SPELARE >> OMDÖME

BETYG
1-10

Kepa Arrizabalaga

Riktigt bra fot-handparad i inledningen. Kunde inget göra på målet ensam med Ings. Hade en bra räddning på Ings sent i matchen.

Kepa hade ännu en katastrof även om han också hade en del otur med att Adams fick fram en tå just när Kepa trodde han skulle kunna ta bollen. Snacka om att sakna flyt. Dock, han måste kunna ta den bollen hur mycket han än oroar sig för en straff.

5+
César Azpilicueta Oerhört anonym första halvlek, ovanligt nog. Tog för sig lite mer i andra. 6-
Andres Christensen Stod och sov vid reduceringen. Räddade nästan andra målet men studsen gick fel väg. 6-
Kurt Zouma Mycket nära att nicka in en hörna. Stod och sov vid reduceringen. Vad i helsike sysslade han med vid andra målet. Bra huvudspel mindre bra med fötterna. 5+
Ben Chilwell * Väldigt bra offensivt, hade rätt lite att göra defensivt. Var inblandad i första målet. Är dock bättre offensivt än defensivt. Fungerar bra med Werner och Havertz framåt. Mindre bra med mittbackarna bakåt, fast det kanske inte är hans fel. 7
Jorginho Härlig boll fram innan Werners andra. 6
N'Golo Kanté Livlig insats både offensivt och defensivt. Försvann en del i andra då laget liksom lade av igen. 7-
Mason Mount Anonym start men kämpade sig in i matchen men försvann igen. Det klickade inte mellan den defensiva och offensiva delen på mitten. Sliten från landskamperna? 6
Kai Havertz Spelade bra men lite syndabock då det var han som tappade boll vid reduceringen. Hade otur med flera bollar som inte studsade rätt för honom. Har fortfarande inte hittat sin roll i Lampards spel. Målskytt vilket nog är viktigt för honom. 6+
Christian Pulisic Matchrosten syntes. Kom inte alls med i matchen. Gjorde nästan mer defensivt än offensivt. Behöver speltid och att då få bollen också. Underbar aktion innan Chelseas sista mål. 6+
Timo Werner Första ligamålet och vilket mål det var, det var verkligen ett solomål nästan värdigt Hazard. Det andra var minst lika skickligt gjort. Idag fick han de raka bollar han är så duktig på att ta hand om. Suverän första halvlek. Assist till Havertz. 8+
---    
Hakim Ziyech In för Mount. 72 Kom inte in i matchen och det var inte en helt lyckad debut men han är åtminstone skadefri och vi vet ju vad han kan. 6

Reece James

In för Pulisic. 87 För kort tid för betyg. -
Tammy Abraham In för Werner. 90 För kort tid för betyg. -
CHELSEAS BÄNK


Caballero, Abraham, Tomori, Giroud, Hudson-Odoi, Ziyech, James

* vid namnet betyder gult kort. ** två gula-utvisning. <*> utvisning, direkt rött

OBS. Detta är helt subjektiva åsikter och handlar inte om att hänga ut spelare eller tvärtom, utan ett försök att från en vinkel bedöma vad som syns och ses genom en tv-ruta där vissa delar av spelet aldrig kan bedömas på ett rättvist sätt. T ex hur spelare rör sig utan boll då kameran bara följer bollen, något som kanske straffar mittfältarna mest. Det är också en emotionell reaktion av en supporter i relation till de krav vi anses kan ställas på spelare av den kvalitet som konkurrerar i Chelsea.

 

Matchstatistik CHELSEA

motståndarna

Målchanser-Avslut 11 13
Skott på mål 5 6
Blockerade skott 3 2
Hörnor 6 2
Målvaktsräddning 3 2

Bollinnehav %

52 48
Källa Flashscore

 

Manager Frank Lampards INSATS

Ordentligt roterat igen men den här gången finns det ursäkter, men inte länge till. Lampard måste hitta den elva han tror på och matcha den. Han har haft väldigt lite tid att få till det han vill med sitt nya Chelsea men nu ser vi vad han vill.

Men koncentrationen i försvaret är fortfarande för dålig. Rent usel. Silva saknades. De får inte stå och sova så då alla kan tappa boll längre fram. Zouma och Christensen är ingen bra kombo, så varför spelar han dem så ofta?

Konstiga och feltajmade byten. Vet inte vad han sa i halvtid men det kan väl ändå inte varit att vi tankar den här matchen grabbar....?!

Ärligt talat den här poängförlusten får faktiskt Lampard ta på sig, för vi vet inte vad han försöker göra. Det såg så lovande ut i första, sedan skänker de bort matchen genom att sluta spela fotboll. Kan han inte få Chelsea att spela av matcherna, att få dem att spela två halvlekar slutar det här i förtid för Lampard.

 

MATCHENS CHELSEA-LIRARE
Timo Werner

 


KORT OM MATCHEN - skrivs live, vilket vi hoppas ursäktar felskrivningar. Ej korrläst.

Saints var ett av de allra bästa bortalagen förra säsongen, Chelsea var klart bättre hemma. Det skiljer bara en poäng i tabellen men det vi väntar på är förstås att Timo Werner ska börja hitta mål. Det är otroligt roligt att få se Pulisic igen och vi hoppas på ett fint inhopp av Ziyech.

Kanske är det tv-bilden men gräsmattan på Stamford ser inte lika bra ut som vanligt. Inledningen är trög med Chelsea som har mer boll och sp plötsligt händer det saker. Chilwell skjuter, målvakten räddar, Havertz skjuter och målvakten står i vägen igen. Det viftas dock för offside så det hade nog inte blivit något. 3 Tveksamt om Chil var offside. Men...
    Härligt bananinlägg från Chilwell mot Pulisic men nicken blir inget vidare, tar uppe på huvudet. 6
    Härligt spel av Chelsea men Werner får bollen på fel fot och skottet går utanför i svår vinkel. Eller sökte han Pulisic, det ser faktiskt så ut i reprisen. 7 Han borde nog skjutit då.
  Giftigt anfall från Siants där Adams får en bra chans men en riktigt fin fotparad av Kepa. 8 Nu har matchen verkligen tagit fart
    Kanté orsakar en frispark men slipper kort. 9
    Vi gillar de linjer vi sett i anfallsspelet hittills men undrar lite över var mittfältet är?
    Kante bryter ett uppspel men hans pass är svagt så Southampton kan anfalla istället. Chelsea hinner dock tillbaka.
    Christensen får en ordentlig snedträff men Zouma är med och räddar honom precis framför mål. 13
    Timo Werner gör mål på ett fint inspel från Chilwell, men flaggan är upp och det stämmer nog. 14 VAR-koll dock. Men avblåsningen står.
    Den här gången är det verkligen inte offside. Han gör allt själv också, Timo Werner. Han går in. blockeras söker sig åt höger och sätter den genom en mur av Southamptonben. Mycket skickligt gjort. 16 Första ligamålet och vilket mål det var. Snacka om soloprestation, från att han hoppar över bollen och totallurar Bednarek till bollen sitter i nät.
    Pulisic skjuter, hörna. 19 Vilket reprisen säger kanske var fel då den kan studsat tillbaka på honom. Låg in till Christensen som inte kan göra något med en sådan boll.
    Mycket vittröjade men Kante bryter, Saints kommer dock tillbaka. Chelsea pressas lite nu. Saints får dock börja om och då går det för långsamt, så de söker lång boll från målvakt. Chilwell tacklar till hörna, men domaren fer frispark istället vilket är feldomslut. Farligt läge vid kanten. 21 Zouma bort och han täcker sedan skott också. En bra period av Southampton. 22
    Saints är framgångsrika i sin höga press, och åter undrar vi var mittfältet är. Mount och Jorginho har varit helt osynliga än så länge.
    Däremot gillar vi verkligen hur Chilwell framåt hittar med sina tyska lagkamrater, det ser väldigt lovande ut.
    Pulisic nära att hitta Werner men en back får en tå på bollen. 26 Nära.
    Mount har börjat hitta in i matchen nu. Skönt.
    Så slarvar Saints försvar och Werner utnyttjar det och sätter sitt andra. Även den här gången gör han nästan allti själv. Bednarek får inte bort bollen, Werner tar den, lobbar över målvakten och nickar sedan in sin egen lobb i mål. 28 Vilken match han har redan. Det var Jorginho som spelade bollen från djupt ned. Raka bollar är verkligen vad Werner gillar att få. Chilwell gav honom den vid första målet även om båda målen måste betecknas som solomål då Werner gjorde allt och lite till.
    Mount till Havertz men läget är dåligt och han väljer att släppa den till hörna. 30 Väldigt bra nick av Zouma men målvakten gör en kanonräddning. 31 Ny hörna.
    Mycket bra spelat av Kante men Mount får inte ordning på bollen, Kante tar tillbaka den och Chelsea börjar om. 38
    Werner vrider och vänder och skjuter, borde nog spelat tillbaka till Havertz. Var det fosside? Oklart. 39 Skottet utanför dock. Han vill absolut ha matchbollen med sig hem idag.
    Havertz tar sig nästan förbi och hade han varit latin hade han slängt sig och fått en straff. 40
    Southampton har boll runt Chelseas staffområde igen men kan inte göra mycket med den. Kante bryter men bollen når inte fram till Werner då den är för nätt slagen.
    Pulisic nere och försvarar med en rensning.
    Så missar Havertz och tappar boll och den blir perfekt för Ings som helt ren med Kepa kan runda honom och sätta bollen. Slarv. 43 Och verkligen en varning. Och ingen nolla idag heller.
   
   
  Strålande första halvlek av Chelsea även om mittfältet försvann en del i en period och tilät Southampton delta i matchen. Anfallsspelet är härligt att skåda, liksom samspelet mellan anfallarna och Chilwell. Ledningen borde varit större, matchen borde nästan varit lagd till handlingarna redan. Istället släpper Chelsea helt in Southampton i matchen och närmast skänker dem ett mål då försvaret står på hälarna efter att Havertz tappat boll och förlorat en närkamp.

Millimeterkollen av surkartet Niva (som var sur redan under merseysidederbyt) hittar förstås att Werner har en arm med i spelet innan andra målet. Han kanske har rätt även om det för oss nog såg ut som en spelsituation till bilden frystes, men som han sitter och gnäller i studion hela eftermiddagen. Nog tur att Tottenham inte spelar idag. Vi vet redan att han inte längre gillar fotboll med VAR och utan publik.

ANDRA 
Hur kan det här fortfarande vara spännande, men det är ju Chelsea, imponerande framåt väldigt mycket mindre så bakåt. Matchen borde varit avgjord redan men är det absolut inte. Andra halvlek måste vara minst lika bra, bättre helst förstås.
    Chelsea måste avgöra det här snabbt och sätta in Ziyech så vi får se honom.
    Havertz dras ned utan åtgärd,kommer upp och försöker kämpa tillbaka bollen. 46
    Chilwell tappar boll och drar i tröjan, kortad för det. 48 Klantigt.
    Mycket snack inför frisparken ur et tläge Chelsea bruakr ha svårt för. Nu kan Kepa plocka ned bollen efter en nick mer eller mindre rakt upp. 49
    Southampton har börjat andra med högre energi och pressar väldigt högt upp. 50 Chelsea passiva. Har inte åstadkommit något alls första fem förutom Havertz räd framåt. Problemet ser fortfarande ut att finnas på mitten där den defensiva och offensiva delen inte sitter ihop. Kovacic saknas känns det som.
    Just nu ser det ut som Chelsea tänker fortsätta spela bra fotboll enbart i en halvlek och den halvleken har redan gått. Chelsea är inte alls med just nu.
    Southampton har initiativet och Chelsea får inte bort bollen och Ings skjuter utifrån, som tur var just utanför. 54 Kepa har det täckt men...
    Chelsea spelar riktigt dåligt just nu, Southampton har helt matchen i sin hand för ögonblicket. Lampard har inte sagt rätt saker i halvtid verkar det som. 55
    Zouma spelar en usel boll bakåt och Kepa missar bollen när Adams får en tå på den och den går förbi Kepa. Christensen stoppar bollen men Adams får en ny chans och sätter bollen högt i nät. DU MILDE, CHELSEA kan verkligen bjuda lagen på målen. 57 CLOWNFOTBOLL. 2-2
    Så går Chelsea direkt upp genom Werner som osjälviskt sätter bollen till en fri Havertz som lätt gör 3-2. 59
  Lampard måste agera nu. In med Ziyech istället för Pulisic som inte alls är med i matchen. Han ahr gjort mer defensivt än offensivt. Southampton är fortfarande det mest aktiva laget. 64
    Havertz in till Pulisic som inte kan ta hand om det hårda inlägget och bollen studsar från honom ut. 64
    Ziyech värmer åtminstone, men även Mount måste kanske ersättas. Det finns dock ingen klar ersättare till honom på bänken då Kovacis saknas där efter landskamperna.
    Det är fortfarande Southampton som verkra vilja mer i andra och försöker hela tiden. Chilwell nickar ned till Kepa, farligt som bara den och bollen går över linjen. Hörna. 68 Zouma bort två gånger.
    Den här matchen är långt ifrån avgjord som Chelsea spelar.
    Wlacott pressar Chilwell. Inkast och btyesdax. Ziyech in för Mount, det var lite överraskande. 72
    Ziyech vinner boll och ett sällsynt och direkt avbrutet Chelseaanfall.
    Chelsea leder men måste nog spurta bra om det här ska sluta bra för oss.
    Havertz lägger ut till Azpi som drämmer till med ett stenhårt och tyvärr lika uselt riktat inlägg. 75 Kvarten kvar och det känns osäkert. Kan något ske på hörnan som Ziyech tar. Nix, rakt på första spelarna. Christensen tvingar fram en ny hörna, bra gjort. Hörnan till Havertz vars nick är dåligt och en båge över mål.
  Walcott till en fri Adams, Chilwell stöter till Adams som skjtuer och den går precis utanför. 78 Som sagt, det här är inte över.
    Ings skjuter, får en nästan fri roll i mitten av boxen, Kepa gör en räddning och Zouma rensar. Lite grann räddar de upp sina tidigare insatser där.
    Chelsea spelar nervigt nu, tar inte hand om bollen. strassar undan situationer och tappar boll hela tiden. Riktigt svag andra halvlek.
    Bra försvarsspel av Christensen, delvis hjälpt av att Telia sedan trillar. 83 Kepa maskar och domaren tittar demonstrativt på klockan. Chesla lyckas inte ta hand om bollen ändå. Det är vilda sparkar och bollar upp i himlen.
    Kante görs ned och kort på Romeu. 84
    Nervöst framför tvn nu, ska Chelsea verkligen hålla det här? Spelet tuppmuntrar oss inte.
    Nacksving på Havertz och inte kort den här gången.... 84 Frispark dock.
    Werner får en kontring. Ensam med försvaret men Ziyech tappar passet. Azpi bryter anfallet som kommer.
    Chelsea spelar för att tiden ska gå, inte för att avgöra matchen. 85 Farligt tycker vi framför tvn.
    ziyech tunnlar Vestergaard som ställer sig ivägen så att Ziyech sedan inte hinner fram och tar sin boll.
Obatruktion ingår tydligen inte i domarens val!
    Long in för Adams. Diallo för Romeu. 86 Pulisic av för James. Uppsäkring. 87
    Äntligen har Chelsea lite bollkontroll i andra. Lugnet före stormen då Southampton ju måste satsa precis allt framåt och vi oroar oss alltid när man väljer att försöka döda matchen genom att spela av dem, vi vet ju att det finns minst en tavla av Chelsea i varje match. Visserligen är den redan gjord kanske men som sagt, minst en.
    Havertz söker Werner, mer på känsla än att han tittade upp och sökte honom. 90 Abraham in för Werner som kunde gjort hattrick idag, om Chelsea hade fortsatt spela fotboll i andra. Konstigt val om Chelsea ska hålla boll, det hade varit klart bättre att antingen behålla Werner eller sätta in Giroud. Fyra minuyter tillägg och en frispark i hyfsat lge för Southampton, Zouma högst och som sagt, då sätter Vestergaard bollen med en studsande boll som touchar in bollen otagbart för Southampton.
CHELSEA ALLTSÅ.
    Ings mycket nära att avgöra men Zouma hinner mellan. 90+3 Hörna. Ska vi förlora eländet också. Kepa boxar men Saints kan försöka igen.
    Walcott vänder upp och skjuter. Utanför.

CHELSEA GAV BORT MATCHEN. Den borde varit avgjord redan efter en halvtimme men så gjorde Chelsea nästan allt de kunde för att hjälpa Southampton till en poäng. Man SKÄMS ju för hur det här laget uppträder i matcherna från bra till uselt och helt utan mellanlägen.
   

   
   


   

 

DOMARTEAMETS INSATS - Rob Jones + VAR

BETYG

Hans andra PL-match! Några konstiga beslut men som tur var kanske inte avgörande. Men felaktiga frisparkar och missade en del saker som normalt nog borde uppmärksammats.

knappt
godkända

Betygsskalan är från 1 till 10. 5 är en knappast acceptabel insats. Under 5 är mer än underkänt. 7-10 är bra till utmärkt i världsklass. Sena inhopp betygsätts inte. Enbart Chelseaspelare betygsätts och betygsättni Tiden ute mngarna är personligt omedelbar och subjektiv (därmed kanske lite emotionella direkt efter matcherna, men de speglar ett tyckande inte fakta). För mig handlar det mer om att tycka med hjärtat än kanske hjärnan ibland. För domare finns bara tre grader; underkänd, knappt godkänd och godkänd. Det sistnämnda kanske inte låter så bra, men innebär att inga misstag förekom som jag såg och det är mycket högt betyg. En perfekt domarinsats är när man inte ens tänker på att domaren varit där.