4   Chelsea FC  4 sp 2 v 1 o 1 f 10 -6 mål 7 p
3 oktober 2020

CSFCs spelarbetyg

CHELSEA     Chelsea      vs    Crystal Palace     palace
         4                                    -                  0                  (0-0)

RESULTAT, MÅLSKYTTAR - SÄSONGEN 2020-2021>

Crystal Palaces laguppställning

Guaita, Ward, Kouyate, Sakho, Mitchell, Townsend, McCarthy, McArthur, Eze, Ayew, Zaha

7

En trögstartad match där det tog en kvart innan Chelsea började visa tillstymmelse till spelidé. En trist första halvlek där man då och då såg intentionerna men det hackar och gnisslar i CHelseas spel. Summa dock, en riktigt trist första halvlek.

En bra andra halvlek då Chelsea också fick utdelning. Från det så kritiserade försvaret ;)
Det blev ju en säker seger till slut och helt rättvis. Två straffar tog tacksamt emot.

Och en hållen nolla gjorde oss nästan lika glada som vinsten.

SPELARE >> OMDÖME

BETYG
1-10

Edouard Mendy PL-debut. Behövde inte göra något ingripande i första. Fick lite att göra i andra och gjorde det som han ska. Dock inte ett enda skott på mål. 6
César Azpilicueta * En ovanligt anonym första halvlek. Upphovet till första målet. Bra ledarskap också när han visade vem som ska slå straffarna. 6+
Thiago Silva Ser ut att ge den stadga vi hoppas på om vi ska döma från första. 6
Kurt Zouma Några fina brytningar i första. Underbar nick i mål i andra. 7
Ben Chilwell PL-debut. Rätt aktiv framåt men blandade och gav en del också. Tog alla fasta situationer. Gjorde mål, härlig debut. Assist till andra. 7+
Jorginho Märktes inte så mycket, särskilt inte framåt. Tog tag i det i andra och satte också en straff. Och en till. 7
N'Golo Kanté * Var överallt och visade ju sig att han aldrig ger sig. Han kan tappa boll men lika ofta vinner han själv tillbaka den. 6+
Callum Hudson-Odoi Blandar och ger, vi tycker han kanske borde få bättre utdelning på sin fart. Var bättre i andra. 6+
Kai Havertz Visar sin fina bollbehandling och speluppfattning men är lite för vek i det fysiska spelet som Palace bjöd på. Det kommer nog när han vant sig då PL är klart mer fysisk än Bundesliga. Ordnade en straff. 6+
Timo Werner Den som stod för det som var lite farligare i första. Bidrog i andra också men fick inga lägen då. 6+
Tammy Abraham Var där men fick inte ordning på bollarna (som kanske inte direkt var lätta att ta emot). Ordnade första straffen. Visade en trist reaktion när han inte fick slå andra straffen. 6
---
Christian Pulisic In för Hudson-Odoi. 83 För kort tid för betyg. -
Mateo Kovacis In för Kanté. 83För kort tid för betyg. -

CHELSEAS BÄNK

Arrizabalaga, Pulisic, Tomori, Kovacic, Giroud, Mount, James

* vid namnet betyder gult kort. ** två gula-utvisning. <*> utvisning, direkt rött

OBS. Detta är helt subjektiva åsikter och handlar inte om att hänga ut spelare eller tvärtom, utan ett försök att från en vinkel bedöma vad som syns och ses genom en tv-ruta där vissa delar av spelet aldrig kan bedömas på ett rättvist sätt. T ex hur spelare rör sig utan boll då kameran bara följer bollen, något som kanske straffar mittfältarna mest. Det är också en emotionell reaktion av en supporter i relation till de krav vi anses kan ställas på spelare av den kvalitet som konkurrerar i Chelsea.

Manager Frank Lampards INSATS

EN ordentligt roterad elva - igen. Ändå hoppas vi att vi ser tecken på att det här är vad Lampard vill starta med även om Mount vilas den här gången.

Fick ordning på spelet till andra även om han väl blev hjälpt av att Palace var tvungna att öppna upp.

MATCHENS CHELSEA-LIRARE
Ben Chilwell

KORT OM MATCHEN - skrivs live, vilket vi hoppas ursäktar felskrivningar. Ej korrläst.

CHO sägs vara jagad av Bayern och vi vet inte om det är därför han startar idag. Som alltid roterar Lampard ordentligt, och det är en helt ny backlinje ännu en gång. Sex förändringar.
Palace startar utan tre fd Chelseaspelare; Michy Batshuayi, Gary Cahill och Patrick van Aanholt. Deras startelva är helt oförändrad sedan senast.

Chelsea anföll brett och fick en hörna på ett inlägg. 2 Chelsea kör tågupplägget men det hjälper ju inte när förste försvarare kan nicka undan den.
    Osäkert ingripande av Guaita och ny hörna för Chelsea när Kouyate nickar undan. 5 Den blåser Oliver av innan bollen ens kommer fram. Frispark för allt knuffande och då får ju alltid försvarande laget dem.
    Ward armbågar Werner utan åtgärd, det borde nästan blivit ett kort för det var absolut avsiktligt. 6
    Hands av Ayew som av någon anledning försöker förneka det... Det var hur solklart som helst.
    Palace stänger av de felsta vägar fram som Chelsea söker och om inte Chelsea kan höja tempot lär de inte ta sig igenom.
    Inlägg men Abraham träffar inte bollen ordentligt med sin nick. 8 Vi får väl vara generösa och räkna det som en chans - typ av.
    Chilwell står på hälarna och släpper ut ett pass och en kontring var borta. Vinner sedan bollen efter inkastet.
    En stor chans för Palace men de missar passningen vilket är Chelseas räddning då Zouma kunde nå den först. Ward hade annars haft fritt fram längre ut då Chilwell var någonannanstans. 12
    Chelsea ser rent oorganiserade ut, de linjer man lätt ser i Palace saknas och stundtals är det massorav spelare runt bollen och ibland finns inga spelalternativ alls.
    Cross till Chilwell som lägger den till Werner men dåligt och Werner försöker klacka fram bollen men Chilwell har stannat upp. 13
    Kanté skjuter men inget vidare, det var dock linjer och tanke i det anfallet. 14
    Inte en målchans i matchen första kvarten. Chelsea har boll mest men det är nog Palace helt ok med.
    Bra mellan Havertz och Chilwell men en försvarare får bort bollen som Chelsea dock behåller. 16 Chelsea börjar hitta ett spel nu känns det som men Palace är väldigt väl organiserade i sitt försvar och stänger ned framförallt centralt.
    Bra aktion av CHO men slarvar med passet och Palace kan kontra. Kante och Chilwell löser det. 18
    Snabbt bra anfall av Chelsea iscensatt av Havertz som tar bollen upp hela vägen och passar till Werner vars skott är lite tamt och rätt rakt på den i grisskärt klädde Guaita. Bäst hittills dock. 19
    Frispark av Chilwell till Silva som nickar ned bakåt till Jorginho men skottet går över. 20
    Havertz och Azpi gör en dubbelmacka på Zaha som får frispark. 23 Eze nästa som fixar en frispark, den kändes betydligt snällare av Oliver. Den går förbi alla och ut. 24
    Hörna på en lång cross mot Werner. 25
    Chilwell ser ut att ta hand om nästan alla fasta bollar, tror han tagit nästan allt nu. Abraham nickar men långt utanför. 25
    Första gången man kan säga att Palace lite grann oroat Chelsea och det tog 26 minuter. Silva bra försvarsspel och det blev inget av det.
    Hörna för Palace då ett skott blockeras. Havertz ut vid första stolpen. Nästa är lång till andra stolpen men nicken går till bara blå.
    Det är mycket Kanté just nu, mest plus men också några bolltapp som han ganska snabbt vunnit tillbaka. 30
    Werrner och CHO har bytt kant. Havertz har börjat sätta törre avtryck på Chelsas spel men de har svårt att ta sig förbi Palaces organisation.
    Chelsea är vakna när de tappar boll och Palace försöker en snabb kontring. Många blå snabbt tillbaka. Det känns rätt mycket som fokus än så länge är att inte göra misstag.
    Bra av Havertz men sedan sätter CHO en för svår boll för Chilwell som inte hinner de, bra anfall annars. 32
    Kante bryter och fixar en snabb kontring men bollen till Abrham går förbi och Werner går omkull. Det kunde varit någotr om VAR hade tittat på det. 33 Men ingen åtgärd förmodligen för att Werner inte hade fått bollen under kontroll ännu när en fot är i vägen.
    Lite grann har det öppnat upp sig, kanske för att Palace börjat försöka anfalla. Bra brytning av Zouma. 34
    En blockering hamnar hos CHO men bollen är omöjlig att klippa till på direkt tyvärr och när den slutat rotera kring sin egen axel har försvarare hunnit dit för att blockera.
    Abrahams inlägg blockeras till hörna. Chelseas fjärde. 36 Guaita boxar.
    Bra boll till Abraham som tar ned men han får inte riktigt kontroll på den och till slut studsar bollen på honom till inspark. Härlig boll fram. Såg ej av vem. 74% bollinnehav för Chelsea. 39
    Havertz nära att hitta Werner i en lucka men ett blåstrumpat ben hinner dit i sista sekunden.
    Chilwell haltar och tar sig åt ljumnsken. Frisparken in bort av Zouma. Nästa inlägg till Sakho men han nickar metern utanför. 42 Nickar och nickar, reprisen visar att bollen tog på nacken där ryggen börjar.
    Chilwell från frispark när Townsend knuffar undan honom. BOllen över på andra kanten där Azpi förloar den. Jorginho stoppar en kontring.

En trist halvlek, dominerad av Chelsea men Palace försvarar bra och chanserna har varit få och inte särdeles vassa. Lite roligare mot slutet när Palace äntligen började försöka göra något fram också och därmed öppnade upp lite. Det fanns nog en del positiva managersaker, som att försvarsspelet höll uppe bra även om Palace inte direkt satte det för hårda prov.

ANDRA
Förhoppnignsvis en öppnare och framförallt roligare andra halvlek. För oss Chelseasupportrar. Vi hoppas också få se Christian Pulisic för CHO de sista tjugo.
    Palace också sena ut. Igen. Är det någon slags taktik?
    73% boll för Chelsea i första och överraskande 7 målchanser bokförda i statistiken. Var det verkligen så många?
    För lång boll till CHO, han hinner upp den och klackar den över sidlinjen istället för inspark. 46
    Härlig mottagning av Havertz som fintar bort två men skottet blockeras av en spelare som slänger sig. 47
    Chelsea bollar runt och försöker locka upp Palace. Det lyckas inget vidare.
    Felpass av Palace och bollen går in igen och Werner släpper fram Chilwell som dundrar in MÅLET. 50 Öppning äntligen och en fin PL-debut för Chelsea av Chilwell.
    Det krävdes ett misstag av Palace men vi tackar och tar emot hur Chelsea utnyttjade det.
    Hörna Palace, bort av Chelsea. 53
    Palace har redan lyft upp sitt spel ordentligt jämfört med tidigare. McArthur missar dock mycket grovt. 54
    Nu vill vi ha fler mål och en hållen nolla och vi blir mycket nöjda trots den trista första halvleken. För tillfället är poäng och stabilitet viktigast för oss.
    Bra försvarat av CHO när hans pass blockeras.
    Zouma gör ett ordentlig felpass, högt upp och Palaces pass är ännu sämre så... 57
    Werner och Havertz visar fin teknik men det blir tyvärr inget farligt av det.
    Abraham vinner en hörna mot två försvarare. Vore skönt om Chelsea kunde åstadkomma något på en hörna nu, de har inte gjort det hittills under säsongen. 58
    Bra hörna och Zouma kommer upp bra men siktar illa, utanför. Där borde Zouma gjort bättre ifrån sig för han kom upp bra och ostörd.
    Jorginho har kommit in mer i spelet och börjar styra upp det i andra. Helt klart har det sagts en del bra saker om hur Chelsea skulle ta sig an andra halvlek i pausen.
    Eze spelar över igen och får frispark. Inlägget plockar Mendy och det är väl första gången han rör bollen med händerna. 61
    Zaha tar skott, Silva täcker till hörna. 62 Kort hörna och inlägget ut.
    Jorginho vänder sig fri och sätter ett härligt pass till Werner men Ward får dit en fot tyvärr och Palace kan kontra och Mendy blockerar bort ett inlägg. Det tog på Zouma och därför blev det farligt.
    CHO skjuter, på Sakho och Azpi tar ned Eze. Kort för det. Billigt.
    Milivojevic på väg in. Chilwell skjuter ett inlägg och det täcks till hörna. 65
    Hörnan bort, CHO plockar upp, Chilwell in igen och den här gången kommer Zouma åter högst och helt ren nickar han in tvåan. HÄRLIGT. 66 Mot Sakho, så han var inte helt ren, han bara hoppade så ruskigt fint och mötte bollen perfekt.
    McArthur ut.
    Det känns klart roligare och tryggare nu. Andra halvlek har också bjudit på väldigt mycket bättre fotboll då Palace tvingats öppna upp.
    Kante drar ned en motståndare och kortas för det. 70
    Hjärtattackspassning med bröstet av Chilwell till Mendy på ett andra inlägg efter en hörna. 71 Mendy får en smäll.
    Riedewald in. 72
    Havertz får en spark på sin överarm och är lite besvärad av det. Det kan man kalla hög spark men ingen blåsning. 73
    Jorginho mosas av en frustrerad Zaha som dessutom sparkar bort bollen. 73
    Fin aktion av CHO och bra inlägg som Abraham nickar just utanför. 75
    Abraham fintar pass till Werner går själv och fälls i straffområdet. Oliver tvekar inte. STRAFF Mithcell trampar honom.
    Jorginho missade mot Liverpool, första gången i England. Nu tar han den igen. Hoppsasteget och sätter den säkert i fel hörn för Guaita. 77
    Azpi inlägg och ny höra, styrningen ut hade kunnat bli farlig. 80 Rakt i händerna på målvakten. Chilwell stoppar kontring och så går Havertz ne di boxen och ny STRAFF. 81 Klantigt försvar av Sakho.
    Abraham vill ta den men Azpi säger till honom att gå därifrån och Jorginho ska ta den också. Han tar den exakt likadant. Abraham är inte glad. Lite trist att se den reaktionen. 82
    Hörna för Palace efter att Lampard bytt in Pulisic och Kovacic. Kanté och CHO ut.
    Werner kontrar men två försvarer hinner dit. Sedan offside av Havertz tyvärr. Men PUlisic hann känna på bollen och skjute påmålvakten.
    Werner klackar till sig själv men får inte ifatt den då. Snabbhörna. 90+1 Tre minuter tillägg.
    Zaha slipper orsaka en frispark i rätt farligt läge, snällt av Oliver.
    Ward satsar stenhårt och både han och Zouma blir liggande. Oliver bryr sig inte utan blåser av matchen. Reprisen visar att det borde varit ett rött kort för Ward, undrar om det tas upp i efterhand.

En svagare första halvlek men inte dålig och en härlig andra halvlek. En hållen nolla, fyra mål framåt och en hel del lovande saker att bygga på. HÄRLIGT

DOMARTEAMETS INSATS - Michael Oliver + VAR

BETYG

En mycket lättdömd match även om vi nog tycker Palaces spelare gick ned rätt lätt. Straffarna var tydliga och det tyckte tydligen VAR också. Släppte Wards överfall på Zouma då han blåste av matchen istället.

godkända

Betygsskalan är från 1 till 10. 5 är en knappast acceptabel insats. Under 5 är mer än underkänt. 7-10 är bra till utmärkt i världsklass. Sena inhopp betygsätts inte. Enbart Chelseaspelare betygsätts och betygsättni Tiden ute mngarna är personligt omedelbar och subjektiv (därmed kanske lite emotionella direkt efter matcherna, men de speglar ett tyckande inte fakta). För mig handlar det mer om att tycka med hjärtat än kanske hjärnan ibland. För domare finns bara tre grader; underkänd, knappt godkänd och godkänd. Det sistnämnda kanske inte låter så bra, men innebär att inga misstag förekom som jag såg och det är mycket högt betyg. En perfekt domarinsats är när man inte ens tänker på att domaren varit där.