11 september 2020

    Inför Premier League 20120-2021

Förra säsongen blev något av, nej det blev, en besvikelse för alla PL-fans utom Liverpools.
    Nästan alla lag underpresterade jämfört med vad vi förväntade oss förutom Liverpool som seglade genom serien. (Och Sheffield United) Delvis självklart på grund av att konkurrensen inte var så het direkt men mestadels för att de tappade aldrig matcher på det sätt de gjort tidigare säsonger. Spelmässigt hävdar CSFC att de faktiskt spelade på en något högre toppnivå säsongen innan, men jämnheten och att de inte tappade onödiga poäng innan allt var klart låg på en helt annan nivå och de vann ligan hur rättvist som helst.
    Chelsea gjorde vad vi hoppades på med stor optimism (förutom förstås förlusten mot Arsenal i FA-cupen vilken fortfarande är svår att smälta, de gjorde en skitmatch där) En fjärdeplats, bara pga målskillnad, var en framgång med tanke på transferförbud och att vi tappat ligans bäste spelare Eden Hazard. Det var en framgång med tanke på att vår nye manager var oprövad och orutinerad. Det fanns helt klart saker vi inte var nöjda med, försvarsspelet till exempel. Markerings- och positionsspelet försvarsmässigt var oftast pinsamt liksom antalet insläppta mål. Bortafacit var inte heller uppmuntrande. Hemma helt ok. Antalet skador och hur de påverkade var det sämsta på tjugotalet år och de måste bli färre trots det tuffare spelschemat. Men transitionen med nya unga spelare skedde oväntat kraftigt och vare mycket uppmuntrande. Det känns kanske lite löjligt att säga så men på något sätt känns dagens Chelsea nästan mer som vårt lag som vi vill ha det än någonsin förr... Dert är definitivt mer underhållande och var absolut mer frustrerande förra säsongen än vi varit vana vid.
    Manchester United överraskade en del, men har något lag någonsin haft sådan tur med domslut (straffrekord var det väl i deras fördel?) men också en värvning som verkligen gjorde skillnad för dem i januari.
    Det stora dock och det som kommer att kommas ihåg i alla tider är vad coronapandemin orsakade fotbollen och att säsongen sköts upp i tre månader och fick slutspelas utan publik. Någon som avslöjade att topplag klarade sig bra utan publik men lagen utan breda trupper förlorade mer på det.

    Men MÅTTE vi få tillbaka publiken snarast möjligt. Utan att människor sätts i fara.

Den kommande säsongen ser oerhört spännande ut. Det har skett många intressanta övergångar och inte-övergångar under sommaren. Vi förväntar oss en betydligt mer konkurrenskraftig topp och ingen av nykomlingarna tippas vara så pass svaga som förra årets även om två nykomlingar då lyckades klara sig kva. Vi är dock väldigt osäkra på årets tre, Leeds, WBA och Fulham.

ArsenalAston VillaBrightonBurnleycardiffChelseaCrystal Palace

EvertonFulhamleedsLeicesterLiverpoolMan CityMan U

NewcastleSheffield UTottenhamwbaWest HamWolverhampton


Liverpool vann ligan med mycket stor marginal förra säsongen. Övriga lag hamnade häpnadsväckande långt efter och den stora överraskningen var förstås Sheffield United. De kommer inte att överraska den här säsongen utan snarare upptäcka vad så många andra lag upptäckt, att andra säsongen i högsta serien är bra mycket svårare om man inte förstärker rätt. Vilket vi inte kan se att de gjort och även om Ramsdale är lovande är han inte i klass med Dean Henderson i målet. Henderson som var nära att vinna Golden Glove för hållna nollor. Måtte de dock se till att Ehtan Ampadu får speltid och kan utvecklas som han borde. För den killen har talang men hade otur förra säsongen med skador och fysiska problem (växtvärk sägs det!).

Vi förväntar oss (och hoppas innerligt) på en betydligt tätare och mer spännande serie även i toppen 2020-21. Däremot tvivlar vi på några överraskningar i toppen då det kraftigt komprimerade och mycket krävande spelschemet kräver stora och breda trupper. Vilket bara ett fåtal lag har.
    Sedan kan vi verkligen undra om klubbarna som röstade ned fem byten verkligen förstod vad de gjorde eller om de bara gjorde det för att klubbarna med breda trupper skulle missgynnas?!

Vårt grundtips är Liverpool, Chelsea, Manchester City och Manchester United. Bland de lagen finns seriesegraren och vi tror nog ordningen är den som de är skrivna i, vilket är väldigt optimistiskt och kan ändras snabbt om City och United värvar bättre än i skrivande stund. Utmanare blir Arsenal, Tottenham, Everton (kanske) och Wolverhampton om topplaceringar och Europaplatser. Sedan hoppas vi alltid att Chelsea kan göra en 2017 då de vann trots att ingen trodde på oss då heller i förväg. I botten blir det nog också tajt och vi tror nykomlingarna, Brighton, Aston Villa och West Ham återfinns där.
    Som Chelseafans tror vi alltid att det är möjligt att vinna titeln.

ALLT kan dock vändas helt upp och ned beroende på hur klubbarna lyckas med sina värvningar sista veckorna fram till 5 oktober. Det kan hända mycket och det skvallras om mycket.

LIVERPOOL får med automatik tipset att vinna igen då de var så överlägsna. Det är dock inte utan tvivel på att de kan klara det. Får de loss Thiago Alcantara ökar oddsen för han är en bättre spelare än Wijnaldum. Liverpool är det mest färdiga laget i hela ligan och har en bra och bred trupp. Deras startelva är dock överlägsen reserverna så de måste bli skadefria. De har en mycket bra manager och bra organisation (tyvärr har de också de fans de har).
    Ändå, något säger mig att de faktiskt får svårare att vinna än de borde. Vi såg redan efter uppehållet att laget visade tecken på mättnad. Något som förstärktes av deras insats i Community Shield även om man inte kan döma efter just den säsongsinledaren.
    De har valt att bara värva en back-up i Tsimikas. Vi tvivlar på att han gör större intryck.
    De har nog dock ligans klart bästa förstauppställning. Frågan är som sagt om de får skador...?
    Vi tror säsongen kan hänga mycket på vad de vill vinna. Fansen vill nog vinna ligan igen, men vi undrar om inte klubben, spelarna och Klopp siktar mer på Champions League igen. Och då måste de nog ha in Alcantara och fortsätta ha den ordentliga tur med skador som de hade förra säsongen. De hade några men inget som direkt påverkade.
    Vi är lite undrande om Salah har peakat. Det talas fortfarande om en eventuell övergång av Sadio Mané till Barcelona och det ställer alla tips helt på huvudet. Det lär nog dock inte hända med tanke på det kaos som är där.
    Värvar de Thiago Alcantara så förbättras deras chanser, värvar de inte.... kan de få betala för det.

MANCHESTER CITY har kanske till och med en bredare trupp än Liverpool. De ersatte inte Kompanys rutin och ledarskap men det verkar som de insett det och Koulibaly ser ut att komma. Även om de senaste rapporterna talar om ordentliga käppar i hjulet. De har i skrivande stund värvat Aké som förstärkning där bak men det räcker inte. Fernan Torres är en intressant offensiv spelare.
    Pep Guardiola måste sluta med sina taktiska experiment vilka ibland är rena kullerbyttor, och ge spelarna lite lugn och ro. Fat chance att det kommer att ske. Frågan är hur mycket emfas de ger Champions League jämfört med ligan. De satsade på CL förra säsongen och då de sedan manipulerade bort sigsjälva totalt taktiskt i slutspelet missade de där också. City borde vunnit men Guardiola skänkte Lyon avancemanget.
    David Silva kommer att saknas, och inte bara av Citys supportrar. Sergio Aguero har en trist skadehistorik och han behöver vara frisk. Foden tar säkert nästa steg och ersätter Silva nu. Couto och Kaboré (utlånad direkt) är försvarare vi vet väldigt lite om. Moreno känns som en truppvärvning. De har också tappat en kompetent back-upmålvakt i Claudio Bravo och ett förlängt lån av Scott Carson känns inte direkt som en förstärkning.
    Vi tror faktiskt Chelsea har en bra chans att passera dem. Trots de Bruyne, ligans klart bäste förra säsongen, som Mourinho fick bort från Chelsea. Klubbens största misstag de senaste tio åren.

MANCHESTER UNITED gjorde en kanonvärvning i Bruno Fernandes i januari. Han gick dock tom i slutet av säsongen och de kan väl ändå inte få lika många straffar i den här säsongen?
    Donny van de Beek är en mycket bra värvning också som vi tror de kommer att få alltför mycket glädje av. Å andra sidan varför, det var ju inte direkt en värvning i ett område de behövde. Mer det att de fick chansen att värva en bra spelare som Real Madrid inte kunde betala för då verkligheten kommit ikapp los arrogantos blancos på det ekonomiska området.
    Försvaret övertygar dock inte, inte alls, och ännu ser vi inga tecken på att det förstärks. Maguire är världens dyraste försvarare och ingen, absolut ingen kan säga varför. De jagar skuggor i sitt försök att tvinga Dortmund att sälja Jadon Sancho under deras prislapp. Han kommer inte att bli såld till de priser som United tycks villiga att ge. Även om det snackas mycket om något slags genombrott de senaste dagarna.
    De har förlängt lånet av Ighalo, men det skrämmer inte direkt. De missade att värva Osinhem som just pga det valde Napolli. De hade redan innan en bra anfallsuppsättning där vi är allra mest imponerade av Mason Greenwood och att Martial börjat leva upp till sitt rykte. Sedan får vi ju se hur Greenwood hanterar att han blev landets fiende nummer två, efter Maguire som vägrar ståttt för vad denne gjorde på Mykonos, efter sina affärer med groupies på Island.
    För att komma bättre än fyra krävs fortsatt tur med domarna och fler förstärkningar. Ändå finns det många, framförallt f d Unitedspelare som tror de är bättre än Chelsea. Annars kommer Arsenal fånga in dem, och kanske även Everton. CSFC är fortfarande inte på något sätt övertygade om flinaren Ole Gunnar Solskjaers kompetens, men han är nog tidernas super-sub även som manager. Och en sådan har alltid haft och behöver fortsätta verkligen ha turen på sin sida. Om vi är orättvisa kanske vi blir motbevisade den här säsongen.
    De jagar Upamecano som har nytt kontrakt med Leipzig. Han har dock en riktigt bra utköpsklausul som dock börjar gälla först nästa sommar. Bra spelare men varför skulle han lämna för United?
    Man United är fotbollsvärldens Churchillcitat just nu: An enigma in a riddle eller hur det gick. Vet någon i den klubben vad de vill? Pengar tycks de ha, men vad de ska göra med dem har de ingen aning om.
    De verkar dock satsa på sena värvningar, vilket kan bli flipp eller flopp. Dyra brukar de blir. De lyckades med Fernandes i vintras men kommer han fortsätta leverera.

ARSENAL har värvat intressant. De vann FA Cupen mot oss, men om det var för att de var bättre eller för att Chelsea verkligen inte var bra i den matchen. De vann också Community Shield på straffar mot ett slött Liverpool. Men segrar som dem ger ändå stort självförtroende.
    Allt hänger nog dock ändå på om Pierre-Emerick Aubrameyang stannar. De verkar göra sig av med Lacazette vilket känns mycket konstigt. Willian är en bra värning för dem, på kort sikt. Gabriel Magalhaes har gott rykte och det är i ett område de behöver förstärka. Förra sommarens värvning av Saliba i samma del av laget kanske också blir lyckosam. (Han var utlånad förra säsongen). Pablo Mari är ännu en försvarare men honom vet vi lite om.
    Emiliano Martinez gjorde storsuccé som ersättare till Leno. Frågan är vad som händer nu när Leno är tillbaka från skada, vem kommer Arteta att välja? Det kan bli en osäkerhetsfråga och Martinez har förklarat att han accepterar inte andraplatsen.
    Arsenal är lite fågel eller fisk för oss. Svåra att bedöma.

TOTTENHAM har inte värvat för att bli ett topplag, men de har värvat spelare som Mourinho verkligenden här säsongen. Europaspel max sådan är Mourinhos nya verklighet. Men vi räknar ändå bort dem. Det kan ju hända att de lyckas få tillbaka Gareth Bale vilket skulle höja deras moral och kvalitet ordentligt om han vill spela fotboll och inte bara golf. Dock, även om Real släpper honom gratis i en enorm förlustaffär, hur kan något lag ens inbilla sig att betala hans lön? Den lär vara 650k i vecka (omöjligt att tro men det är vad medierna påstår) i Real och i Levys Tottenham kan den omöjligt bli större än optimistiskt 100k i veckan... Bale har två år kvar på det kontraktet så det känns som varmluftsballong när han pratar om att sänka sin lön. (United lär dock betala mer då de blivit av med Sanchez jättelön) Kane bär laget men hur länge till? Han pratar allt oftare om att få vinna något. Han lär inte göra det med Tottenham och han lär inte göra det med England.

WOLVERHAMPTON har en för tunn trupp för att verkligen kunna utmana som vi ser det. Vilket också Nuno Espirito Santo inser och därför inte förlängt sitt kontrakt. Det blev inte bättre av att de släppt Matt Doherty (inte Docherty som Viasat envisas med att kalla honom) till Tottenham. De har haft några sena värvningar som är mycket intressanta, men är de omedelbara? Unga lovande men är de färdiga för PL. De har värvat och lånat ett par unga lovande portugiser igen men behöver nog några tyngre namn. De måste också vara slitna efter en riktigt tung och lång säsong 19-20.

EVERTON är laget vi varnar för. Riktigt bra värvningar som Ancelotti kan och vi ser dem faktiskt som en större utmanare än Tottenham. Vi har dock trott på dem förr och blivit totalt besvikna, men med James Rodriguex, Doucoure, Allan och Tomori (som verkar gå på lån) har de värvat näst bäst av all Premier Leaguelag just nu. Underskatta inte Carlo Ancelotti nu när han fått tid och spelare. De måste dock få in fler mål av Richarlison och Calvert-Lewin.

CHELSEA är överlägsna vinnare på värvningsmarknaden i sommar. Utan ens konkurrens, än så länge. Det är dock inte en garanti för att det kan bli en titel den här säsongen. Med så många stora värvningar kan det ta tid att få ihop laget. Vi ser inte Chelsea som titelutmanare även om vi sätter en liten slant och hoppas. Oddsen har också sjunkit markant de senaste veckorna.
    På Timo Werner och Hakim Ziyech, samt Thiago Silva och Ben Chilwell ska vi kunna ställa stora krav redan från start för de är färdiga spelare om än inte inspelade i Chelseas system. Kai Havertz ska vi ge tid att anpassa sig men det är vår absoluta övertygelse om att han kommer att bli Tysklands bäste spelare de närmaste tio åren tillsammans med Joshua Kimmich. Lever han upp till det kan han också bli Chelseas bäste i flera år. Havertz kan komma att matcha Michael Ballack som betydde mycket i Chelsea även om han kom i absoluta slutet av sin karriär. Tvärtom till Havertz så att säga. Ge honom tid.
    Alla pratar om målvaktsproblemet. Chelsea ser ut att välja en lösning med större konkurrensen för Kepa i hopp om att han ska hitta tillbaka och bli den målvakt alla trodde för två år sedan. Att självförtroende betyder nästan allt för en målvakt är ingen nyhet och Kepa har inte direkt fått någon boost på det området senaste året. Att köpa en bättre målvakt än Kepa är helt enkelt inte möjligt i sommar. Och vilka är klart bättre; Oblak, ter Stegen, Neuer, Allison, Ederson kanske mycket kanske de Gea och Courtois som vi aldrig igen vill se i Chelsea. Ingen är köpbar. Finns det fler? Det ser just nu ut som Chelsea satsar på storlek, Mendy är 12 cm längre och bra mycket kraftigare än Kepa och betydligt mer fysisk om det blir han. Är han bättre?
    Alla mål som släpptes in var inte Kepas fel. Han litade inte på försvaret och de litade inte på honom som det blev. Ändå Kepas direkta tavlor var klart färre än t ex de Geas, för att inte tala om England Jordan Pickford. Han sstora problem är inläggen och det syntes att varken han eller backarna var säkra på vem som skulle ta hand om dem. Det handlade så mycket om markerings- och positionsspelet där bak. Det saknades helt ledarskap, vilket Silva kommer att ge. CSFC tror också coachen Anthony Barry kommer att göra en avgörande insats för att styra upp försvarsspelet, som inte är Lampard styrka. Lampards brist på förtroende för försvaret har inte varit bra för Chelsea, så vi hoppas Barry balanserar det. de Gea hade en hemsk säsong och gjorde många fler stora tavlor än Kepa, ändå slapp han samma reservationslösa kritik och har varit bra på sistone. Så varför kan inte Kepa komma tillbaka? Han måste dock få självförtroende för det. Kanske ger ökad konkurrens det?! Kepa 2018-19 var klart bättre än senaste säsongen som inte alls var bra från honom, men det innebär inte att han inte kan komma tillbaka till vad han en gång lovade bli. Fansens ryggradsmässiga negativa kritik av Kepa har känts ganska jobbig för de av oss som prövat på målvaktsjobbet. Men än är Kepa långt från någon Cech, Bonetti eller ens Courtois.
    Chelsea har nog det mest spännande lag vi någonsin haft hittills och det har en utvecklingspotential som vi knappast ser i något annat lag i världen. Vi har bara två spelare över trettio förutom "gamlingen" Caballero i a-lagstruppen (Azpi och Silva)! De unga spelare vi har är bara i början av sin karriär. Det är dock inte färdigt och blir inte färdigt före nästa säsong tror vi, men med tålamod och förtroende kommer Chelsea kunna dominera fotbollen i framtiden. Det kommer bli lite upp och ned den här säsonen också, men det måste bli klart mindre dipp än upp. Det är vad CSFC tror. Tiden är dock en fiende för alla managers och alla fotbollslag då varken fans eller ägare än kända för att ha tålamod. Se bara hur Kepa behandlas och hur många stora managers Roman har avverkat. Vi tror inte, som våra motståndarfans, att Frank Lampard riskerar sparken om Chelsea inte vinner ligan den här säsongen. Men spelet måste gå framåt, insläppta mål måste minska och underhållningsfaktorn öka ytterligare. Vi får nog inte hamna mer än 9+ poäng efter segraren... Helst också någon cuptitel (som sagt, hur de spelade i FA cupfinalen gladde oss inte utan väldigt mycket tvärtom). Lampard har extrema krav och förväntningar på sig nu pga de värvningar som gjorts. Vi tror dock han och hans team kan hantera det.
    En sak till måste minska, antalet skador. En del säger att det är Lampard som driver dem för hårt på träningarna. Om det är så måste medicinska teamet ta ansvar och påvisa det för honom. Vi vet inte om det stämmer men det kan göra det och då måste Lampard lära sig hålla igen, vilket är svårt för en spelare nu manager som kanske mer var en träningsprodukt än en exceptionell talang.
    Löften är dock ändå bara löften som alla som lyssnat till en politiker vet. Det gäller att leverera också.
    De behöver en bra start och med Liverpool redan i andra matchen är det en ruskigt tuff uppgift. Efter den matchen kan vi börja prata mer om förväntningarna.
    Inget lag, ingen klubb kan dock prata om bortförklaringar. Den korta försäsongen, det extremt tajta spelschenat är lika för alla. Chelsea har en bredare trupp än majoriteten av lagen och har inga ursäkter.
    Kommer Timo Werner att vinna skytteligan? Det beror nog en del på Hakim Ziyech, Kai Havertz, Mason Mount och Christian Pulisic. Kapaciteten har han dock även om han som alla speedkulor hamnar i taskiga lägen mot lågt stående bussförsvar. Men hans arbetskapacitet är överraskande redan nu. Vi tror han har en god chans att vinna den om han slipper skador.
    Werner, Havertz och Ziyech kommer att ta rubrikerna men de viktigaste värvningarna på kort sikt kan vara som vi ser är Thiago Silva och Anthony Barry. De kommer kanske inte märkas mest, men de kan betyda mest.
    MEN snälla alla Chelseafans, låt våra nya och våra unga spelare få utvecklas i tid och kräv inte succé och framgång från starten. Sätt siktet på nästa säsong. Det här är en utvecklingssäsong igen men vissa saker måste bli klart bättre, som försvarsspelet, färre insläppta må och bätre spel mot uppställda försvar och gärna någon cup eller så redan nu. Säsongen 2021-22 däremot, då SKA Chelsea inte bara utmana utan också kunna vinna titeln. I år dock, tar vi framstegen med andra mätstockar. Vi får dock inte alls missa CL-spel den här säsongen heller.
    Ändå, hoppas kan vi och gör vi att allt klickar snabbt och att Chelsea åter skriver experterna på näsan. Det är roligt när det händer och ingen av dem erkänner någonsin att de hade fel, fotbollsexperter är som trump, De gör aldrig fel hur mycket verkligheten än motbevisar dem.

Förväntansmässigt är det här den intressantaste säsongen i förväg på hur länge som helst. Förra säsongen blev en total flopp då Liverpool inte ens utmanades. Vi kan inte tänka oss att det blir likadant i år. OCH vi utesluter inte att Chelsea kan vinna Premeir League i år. Om allt skulle klicka redan från start.
    Vi är dock tålmodiga och väntar på 21-22.

Lindy


Besök csfc-facebook: facebook
Twitter:@CsfcInfo

CSFC