1 februari 2020

    Ett brev med svar:

Vi fick ett mejl från Paul om Chelseas "misslyckade" transferfönster och även om vi flera gånger redan berört ämnet publicerar vi här vad han skrev och vad vi svarade:

 

Man kan undra varför Chelsea jobbade så hårt för att upphäva stoppet av köp i detta fönster och sedan inte jobbat hårt för att köpa eller låna de spelare de ansett att det behövs för att klubben skall hålla de andra bakom sig till säsongen är över. Chelsea har förlorat ca 15 poäng i onödan på grund av spelare som slutat spela sista delen av matcher och andra som inte presterat tillräckligt bra över hela matcher. Vi har haft tur att de andra inte varit bättre men det kommer flera hårda matcher framöver som fort kan ändra på den situationen vi är i nu då flera av konkurrenterna har förstärkt i detta fönster. Om RCL kommer tillbaka i god form så blir det en bra förstärkning men om det räcker får vi väl se och att det blir lättare att köpa den spets vi behöver med en Championslige plats i maj än utan är väl utom all tvivel.

Mvh Paul

 

CSFCs svar:

Hej Paul

Håller inte med.
Det vill säga jag håller helt med om din analys om tappade poäng och hur säsongen utvecklats men inte att klubben inte jobbat hårt med att få in spelare.  Absolut inte. Jag tror verkligen klubben har gjort vad de kunnat göra.

Men spelare kommer inte bara för att vi vill det. Det är massor av parametrar som måste till. Den viktigaste att en klubb vill sälja en spelare, vilket klubbar inte vill i januari. Den näst viktigaste att spelaren måste vilja komma. Sedan kommer alla andra parametrarna; passar spelaren in, är hans kvaliteter de som klubben behöver, fungerar han i gruppen, ålder, kostnad inte minst.

Chelsea visste säkert vilka spelare de ville ha men det var omöjligt att få dem. Det är ju inte så att andra klubbar lyckats köpa de spelare Chelsea ville ha. Ta Cavani, han ville inte till Chelsea utan till Atletico och han kostade löjliga fullständigt löjliga summor pengar som Chelsea gör väldigt mycket bättre i att lägga på en spelare som Jadon Sancho i sommar. Mertens ville inte heller lämna Napoli och högst tveksamt om klubben ville låna ut honom, eller ens sälja honom trots det korta kontraktet. Det fanns inte en chans på klotet att Chelsea skulle kunna köpa Ben Chilwell (som jag personligen fortfarande är tveksam till så han gör förmodigen en kanonmatch imorgon). Timo Werner ville inte lämna Leipzifg, de vill inte sälja och han har långt kontrakt. Jack Grealish, inte en chans så länge Villa är kvar i PL. Zaha, Palace ville absolut inte låta honom gå (och personligen ville jag inte att Chelsea skulle lägga de summor som nämndes på honom).
Chelsea var på slutet nere på alternativ som Piatek, en spelare som blommade några få månader förra säsongen och varit petad den här i en mittenklubb i Europas kanske fjärde bästa liga. Lyon vägrade ens diskutera en försäljning av Dembele.

Att Chelsea jobbade så hårt på att upphäva transferstoppet handlade inte bara om att upphäva det. Det var nog ännu viktigare för klubben att få rätt i att beslutet från Fifa var felaktigt. Nu fick de bara delvis rätt men det var inte så illa det heller.

Det går inte att värva bara för att man vill värva. Så är det och jag är mer glad över att Chelsea inte vräkt ut pengar på fel spelare så vi kan lägga dem på rätt spelare i sommar istället än jag är missnöjd med att ingen kommer. Däremot tror jag vi är helt överens om att detta kommer att ställa klart högre krav på nuvarande spelare att skärpa sig, och även på Lampard som inte kan använda sig av managers utväg nummer ett, köpa in en spelare och sedan skylla på att det inte fungerade. Lampard tog jobbet fullt medveten om att Chelsea var stoppade från transfers till nästa sommar. Nu ändrades den förutsättning men egentligen har ju inget i hans jobb ändrats på grund av det.

Men återigen, hellre rätt spelare i sommar än bara värva vem som helst nu i januari.
Vi ser ju inte ens ut att lyckas behålla ett löfte som Lamptey därför han såg konkurrensen i klubben som omöjlig, förstå då hur fruktansvärt svårt det måste vara att övertyga andra spelare om att komma till Chelsea (förutom det uppenbara, att de förmodligen skulle få högre lön i Chelsea än i de flesta andra klubbar).

Chelsea har två bra anfallare, bättre än de flesta andra men Lampard tror inte på dem och spelar dem inte. En av dem är världsmästare och fortfarande etta i sitt landslag som är favoriter till EM-titeln i sommar, men får inte spela. Den andre har bästa statistiken i ligan, åtminstone i absoluta toppen, när det gäller måleffektivitet jämfört med spelad tid. Ingen av spelarna i skytteligatoppen, inte ens Agüero gör fler mål på färre spelade minuter. De kan inte vara så dåliga att det inte duger. Det verkar snarare som att det är Frank Lampard som gett upp om dem istället för att matcha dem på ett bra sätt. (Det är ingen slump att så många klubbar ville ha Giroud det här fönstret).

lindy
CSFC.SE

 

Lindy


Besök csfc-facebook: facebook
Twitter:@CsfcInfo

CSFC