Champions League 2019-2020
Grupp H
5 november 2019

CSFCs spelarbetyg
OBS. Detta är helt subjektiva åsikter och handlar inte om att hänga ut spelare eller tvärtom, utan ett försök att från en vinkel bedöma vad som syns och ses genom en tv-ruta där vissa delar av spelet aldrig kan bedömas på ett rättvist sätt. T ex hur spelare rör sig utan boll då kameran bara följer bollen, något som kanske straffar mittfältarna mest. Det är också en emotionell reaktion av en supporter i relation till de krav vi anses kan ställas på spelare av den kvalitet som konkurrerar i Chelsea.


CHELSEA   Chelsea      vs      Ajax  ajax 
        4                                  -           4        (1-3)

Ajaxs start-XI

Onana; Mazraoui, Veltman, Blind, Tagliafico; Van de Beek, Martinez; Ziyech, Neres, Promes; Tadic (k).

avb: Varela, Schuurs, Dest, Alvarez, De Jong, Marin, Huntelaar

Manager: Erik ten Hag

Målgörare

0-1
1-1
1-2
1-3
1-4
2-4
3-4
4-4

Tammy Abraham självmål, 2
Jorginho, 4 straff
Qunicy Promes, 20
Kepa Arrizabalaga, självmål. 35
Donny van den Beek, 55
César Azpilicueta, 63
Jorginho, 71 straff
Reece James, 74

CHELSEAS INSATS


7

Vi vet inte hur den här galna matchen ska bedömas. Värre oflyt har vi nästan aldrig sett och vilken upphämtning.

En galen match och två tavlor skänkte Ajax två snabba mål. Det första ett självmål av Abraham, det andra en försvarstavla av Azpi. Däremellan en straff och ett bortdömt mål för Chelsea. Tredje målet tar i stolpen och sedan i ansiktet på Kepa och går in. KAN MAN HA MER OTUR

Chelsea klarade dock inte alls av att försvara sig mot frisparkar och inlägg från kanterna och det är långt från godkänt. Mycket långt ifrån även om kvaliteten på dem var utsökt. Alla målen för Ajaxi första kom från de chanserna. I andra stängde dock Azpi ned och efter utvisningarna blev det förstås annorlunda även om Ajax fortsatte anfalla.

Underbar inställning i andra halvlek även om oturen grinade dem illa i ögat även då. Med ett mål emot när de dominerade och så det där bortdömda handsmålet..

Två bortdömda mål, ett för den minsta hands man kan tänka sig innan Azpi satte bollen i nät. Två utvisningar för Ajax som kämpare heroiskt i slutet och klarade oavgjort.

Tre lag på sju poäng nu. Chelsea måste slå Lille och förmodligen också Valencia på bortaplan. Tufft läge.SPELARE >> OMDÖME

BETYG
1-10

Kepa Arrizabalaga Blev totaltställd av Abrahams touch på första målet. Ändå, kanske borde han gjort bättre ifrån sig...men han blev helt lurad av den riktningsförändringen. Chanslös på andra. Tredje målet tar i stolpen och i hans ansikte och in - stackarn. Ändå, han kan ju inte få bra betyg... en mardrömsmatch för honom och även om en del hävdar han borde gjort bättre ifrån sig på första och tredje målet, men är det rättvist?! 6-
César Azpilicueta * Får ta på sig Ajax andra mål då han helt tappade Promes. En mycket bättre andra halvlek när han flyttade över till vänsterkanten. Målskytt också. Och målskytt igen men det dömdes bort för en minimal hands på Abraham just innan. En totalt annorlunda andra halvlek då han stängde ned och var ett offensivt hot som förtjänade det bortdömda segermålet. 7
Kurt Zouma Solid match men hade problem med inläggen. En helplans soloräd i andra halvleks inledning. 6+
Fikayo Tomori * Tog en tidig varning vilket hämmade honom, precis som Zouma hade han problem att stänga ned inläggen. 6+
Marcos Alonso Aktiv framåt men hade klara problem med Ziyech. 6-
Jorginho Straffmålskytt. Två gånger. Hur säkert som helst. Fick inte tag i bollen som vanligt och därmed få av hans pass. Dominerade i slutet. 6+
Mateo Kovacic Gjorde en mycket bra match. Tänk om han kunde göra mål också. 7+
Mason Mount Hade svårt att hitta sin plats i matchen. Fick gå ut skadad. 6
Christian Pulisic Den som gjordes ned för straffen. Det stora hotet framåt i första. Assist till Azpi. Försann lite på slutet tyvärr. Orkar inte hela matcherna känns det som just nu. 7+
Willian Gört så mycket nytta med sin energi och rörelse men så är det där med hans sista boll. 7-
Tammy Abraham Lurade Kepa och orsakade tyvärr Ajax mål. Sedan gör han själv ett offsidemål, Han vill nog glömma första kvarten. Hade något bra läge ytterligare utan att få till det. Fick också en hands emot sig vid Azpis andra (bortdömda) mål. han ska inte köpa lott idag. Pluset för att han tog sig till rätt lägen även om oflytet grinade honom i ansiktet. 6+
-    
Reece James In för Alonso. 46 Riktigt bra inhopp. 7
Callum Hudson-Odoi In för Mount. 60 Gjorde massor med bra saker men det sista saknades. 7-
Michy Batshuayi In för Kovacic. 86 För kort tid för betyg. Så otroligt nära att avgöra på övertid. -
CHELSEAS BÄNK

 

Caballero, Christensen, James, Kante, Gilmour, Hudson-Odoi, Batshuayi

* vid namnet betyder gult kort. ** två gula-utvisning. <*> utvisning, direkt rött

Matchstatistik CHELSEA

motståndarna

Målchanser-Avslut 22 8
Skott på mål 10 5
Blockerade skott 5 0
Hörnor 3 6

Bollinnehav %

52 48
Källa Flashscore

 

Manager Frank Lampards INSATS

Bara en ändring sedan senast, han har spelat ungefär samma lag senaste tiden.

Mot otur och allt som går snett går inte mycket att göra. Han gjorde dock det han kunde i en match vi bara måste försöka glömma. Bytte ut Alonso och satte Azpi på Ziyechs kant vilket fungerade mycket bättre.

Som han fick igång laget till andra halvlek.

 

MATCHENS CHELSEA-LIRARE
Mateo Kovacic

 


KORT OM MATCHEN - skriven live, vilket vi hoppas ursäktar felskrivningar. Ej korrläst.

De flesta är ense om att Chelseas bortavinst mot Ajax två veckor sedan är Chelseas bästa match den här säsongen. Chelsea måste nog överträffa det för vi förväntar oss ett ännu mer taggat och nu revanschsuget Ajax som kommer att blåsa på från start på Stamford Bridge. Och, oroande nog, Chelsea har varit bättre på bortaplan än hemmaplan.
    Ändå tror, hoppas, håller vi tummarna för och önskar innerligt att Chelsea kan vinna även den här matchen och skapa sig ett utmärkt läge att avancera ur gruppen i Champions League. (Gärna med Ajax som tvåa efter oss i gruppen).
    Spännande lär det bli och det kommer att krävas total koncentration i mer än 90 minuter.

Avspark är gjord av Ajax. Första anfallet rinner dock ut då en rak pass fram är för hård.
    Azpi fäller en rödvit vid linjen och en frispark men inläggsläge. 2 Den går rakt i mål av Promes. DU MILDE TID, vilken start. Den får Kepa ta på sig men det är Abraham som lurar honom och toucha bollen och han blir helt ställd. Det är faktiskt ett självmål. Får se hur de bedöms.
    Nästa anfall är det straffspark när Pulisic görs omkull. 3 VILKEN MATCHSTART.. Man är redan andlös.
    Jorginho ska ta den. Med det vanliga hoppsasteget, lurar ned Onana och sätter den kolugnt i andra hörnet. 4
    Hörna för Ajax. 5 Chelsea får bort den.
    Kovacic trängs undan och vi trodde på hörna men bollen tog tydligen på honom sist. 7
    Willian bryter bra men Pulisic får bollen lite för hårt tillbaka tyvärr. 8
    Abraham forecheckar högt upp.
    Flera minuter utan att något egentligen hänt. Tid att andas. 11
    Kovacic kommer nästan helt igenom försvaret, sökte pass men vägarna var stängda. 11
    Mycket bra start för övrigt av Kovacic.
    Lån boll till Pul, för lång. 12
    Alonso bryter och får hjälp av Willian som går djupt och sedan går på djupet. Får frispark när han görs ned. 13 Pigg start av honom också, lkiksom hela Chelsea som chockades igång.
    Abraham kommer fri och gör mål, men det är offside och tyvärr rätt domslut. 13
    Ajax har nästa chans när Tadic gör en fin nedtagning men blåser skottet en bra bit över. 14
    Frispark från ungefär samma ställe som vid målet och den här gången lyckas Abraham nicka bort den. 16
    Det är verkligen full fart framåt i den här matchen, betydligt mindre håll tätt bakåt.
    Alonso får en frispark emot sig. Det är hårda tag på mitten men det var inte värre än det som hände just innan. 18
    En boll från långt ut på kanten och Chelseas försvar är inte vakna och Promes smyger upp bakom Azpi och helt fri kan han sätta bollen bakom en chanslös Kepa. Det försvarsspelet får inte något plus. VAR-koll och det döms mål. Azpi hävde offsiden.
    Kepa hinner före Promes och rensar. 22
    Tempot har gått ned och Chelsea har just nu svårt att få tag i b ollen, lite ställda som de kanske ändå är av utvecklingen.
    Alonso och Pul gör sig fria men Mount får inte fram bollen till Pul. 25 Perfekt tackling av Alonso och domaren blåser ändå frispark. Lägg av alltså. Bara för att spelaren filmade skada.
    Farlig läge varifrån andra målet kom till. Abraham nickar undan och det är nästan självmål. Halvmetern utanför. Chelsea har inget vapen på de där inläggen/frisparkarna. Kort hörna och bort av Chelsea. Willian kan kontra, men hans boll till Pul är för lång och tas bort. 27
    Nu är det officiellt att Abraham gjorde självmål. Tyvärr.
    Ajax rensar långt och Chelsea får börja om redan hos Kepa. Lång boll fint fram till Abrham men hans mottagning är modell träben och bollen studsar långt ifrån honom.
    Willian görs ned och har ont. Kort till Veltman. 30
    LIknande läge som gett Ajax mål, kan Chelsea orsaka likadan skada? Pul slår den men den skruvar sig sista metrarna till målvakten.
    Skillnaden förutom målen är att Ajaxs passningsspel fungerar bättre, Chelsea har svårt att hålla bollen när de har den. Som vi noterat förut är sista passet inte alltid av bästa kvalitet.
    Fin rensning som blir ett härligt pass av Tomori och så görs Kovacic ned av Blind och nästa varning. 33
    En boll mot Pul som får den i ryggen, spelar ingen roll då han spranfg offside. Ajax lyckas också bättre med sina offsidefällor. Matchen är dock fortfarande helt öppen och kan Chelsea kvittera före paus vore vi mycket tacksamma. De får dock inte släppa till fler mål.
    DÅ blir det givetvis det. En frispark in från kanten och den går direkt i stolpen och in i mål. Ziyech. Nästan nere vid kortlinjen. Kepa får ta det på sig. Vilket han vet. Bollen tar i stolpen och sedan i hans ansikte och in i mål. Vad är det som händer. 35
    Willian fint inlägg men Onana får bort det med en fotparad. 38
    Pul tar in bollen i boxen men inlägget slås bort till inkast. 39
    Mount försöker inne i boxen men blockeras och som allt denna halvlekn studsar bollen förstås Ajaxs väg. 40
    Domaren och linjemannen är oense, Chelsea slutar spela och Ajax får en jättechans. Tomori varnas och haltar ordentligt. Allt tycks hända Chelsea idag.
    Alonsos boll till Abrham är inte bra men han vinner den och får in bollen. Alonso skjuter och Onana har lite problem med den men tack vare en touch går bollen rakt på honom. 43
    Zouma går hårt åt Tadic. I mittcirkeln.
    Bra av Pulisic men får inte fram bollen till Wilian sedan, menar att det är hands. 44
Azpi får kort för sina gester mot domaren. Så onödigt. 45. En minut tillägg och ännu en kantfrispark som Chelsea haft enorma problem med. Abraham nickar till hörna. Domaren blåser av då hörnan tar för lång tid.    

MER OTUR ÄN vad Chelsea hade i första halvlek går väl ändå inte att ha. Ajax var bra men inte tre mål bra alls.Chelsea har haft jätteproblem med inlägg från kanterna. Enda positiva är att Lille leder över Valencia.
    Ajax ledning kanske lite rättvis men på tok för stor för så bra har de inte varit. Men allt har gått emot Chelsea, inkl en del domslut. Chelsea i klar obalans som lag i slutet av halvleken.

ANDRA
Kan Chelsea komma igen? Det känns onekligen tveksamt. Vad de absolut måste göra är att stoppa att orsaka frisparkar och farligheter från kanterna. Kanske Emerson som är något bättre försvarare än Alonso är ett tidigt byte, även om Alonso var aktiv framåt.
    Detta är kanske Lampards hittills största utmaning i halvtid. Annars handlar det enbart om att heja på Lille som håller våra CL-förhoppningar i sin hand lite grann just nu.
    Reece James in för Alonso, Azpi gör över till vänster. 46
    Kurt Zouma går hela vägen från egen box till motståndarnas men skottet är inte bra för att vara väldigt snälla. 46 En anfallare hade nog satt den. Men Zouma valde att skjuta trots den rushen istället för att passa.
    Domaren ger stränga ord och borde kanske varnat en Ajaxspelare. Sedan dräller Kepa med boll då han intehar någon att spela. Blev farligt. Vad är det här för match, Chelseas spelare verkar helt ur balans nu. 48
    Pulisic gör en härlig räd för det var väl han, Willian kommer rusande men hans skott blockeras. 49 Hörna.
    Nickas bort och Kovacic fäller sin motståndare, frispark.
    Bra brytniung av Kovacic och liggande lyckjas han få fram bollen till Willian. Hamnar till slut hos Azpi men hans inlägg nickar bort. Nästa inlägg når Abraham men nicken är lätt för målvakten. Positivt spel dock. 51 Publiken kommer igång åtminstone.
    Abraham kommer fri igen men tacklas i skottögonblicket och Onana kan få bort det lösa, fösningen. 52 Hörnan farlig nickas bort. Sedan James inlägg som går för nära Onana. Det är mycket Chelsea nu. Heder till inställningen.
    Pulisics undaläggning till Azpi var för snäv och Ajax kan kontra. Och de sätter bollen. van den Beek får bollen i straffområdet och får in den i burgaveln. Chanslöst men försvarsspelet var uselt när Tomori följer med en spelare och lämnar van den Beek helt ensam. Inget funkar för oss. 55
    Onana går hårt åt Abraham som får hans knä/höft i huvudet. 56
    Målet kom hur orättvist som helst men det avgjorde nog tyvärr matchen helt.
    Willian lyfter bollen förbi Pulisic. 57 Mount görs ned och har väldigt ont, ser verkligen inte bra ut. van den Beek stampar på honom. Olyckshändlese förmodligen men inte bra.
    Mount kan inte stödja på foten. Det blir byte. CHO in. 60
    Willian görs ned och kort till Promes. 62
    Fint anfall och det blir mål. Ut till lWillian, in till Pulisic och Abraham stöter bollen mot stolpen och Azpi ser till att den går in. VAR-koll för offside... 63 Det godkänns.
    Jorginho skjuter på Abraham och han får inte träff på bollen. Döms konstigt nog till inspark, såg nog allt ut som en hörna. 66
    Valencia kvitterar mot Lille på straff och läget för Chelsea i gruppen mörknade också. Just nu måste Chelsea vinna sina två avslutande matcher.
    Två fördelsbollar och gult kort som blir rött för Blind och sedan straffspark till Chelsea. Blind fäller två spelare och det är fördel och sedan blir det hands i straffområdet. Massor med protester från Ajax och de kan de inte protestera mot, båda fällningar av Blind förtjänade kort och den andra nästan rött direkt. UTVISNING 69 Därtill får Joel Veltman också gult kort vilket är hans andra. om det var för hands eller protester kan vi inte avgöra.
    Jorginho ska ta den, ser fullständigt iskall ut med bollen. Oj var nervöst det är här nu. Oxh han gör det som vanligt och sätter den i andra hörnet. 71 DU MILDE, detta är en de mest galan matcher vi sett någonsin.
    Nio mot elva, ska Chelsea kunna kvittera också, de har tjugo minuter på sig med tillägg.
    Schuurs in för Neres, Alvarez för Ziyech. 72
    Hörna. Zouma nickar i ribban, Reece James är först på returen och sätter den i mål. 74 DETTA ÄR DEN MEST GALNA MATCH JAG SETT MED CHELSEA TROR JAG.
    Chelsea går för seger nu förstås.
    Hands i bra frisparksläge för Ajax. James den skyldige. Tio meter från boxen. 75 Promes precis över mål men Kepa är med och tippar för säkerhets bollen över. Hörna. 76 Bort av Willian.
    Pulisic fintar och vänder men tappar boll. 77
    Det blir kalabalik i straffområdet, bollen hamnar hos Jorginho som tar emot och skjuter, En spelare kastar sig och nickar bort och vem kommer på returen och sätter om inte Azpilicueta. VAR koll för något och det döms bort. Tydligen för hands på Abraham som får bollen på fingrarna när armen hänger rakt ned innan den år fram till Azpi. Man kan ju intre tro det här. GALEN MATCH. Två bortdömda mål för Chelsea.
    Hörna för Ajax och de maskar allt de kan. 80
    Willian får en ordentlig smäll på hörnan. Stämplas.
    Willian skjuter på volley men Onana är med på det. 82 Kom igen få ett segermål nu. Snälla.
    Boll in till Abraham som kastar sig fram men nicken en bra bit utanför. 83
    CHO offside och det är nu bara sex minuter kvar. Kom igen Chelsea.
    Chelsea slarvar med uppspelen och tar sig inte den tid de behöver. Så Ajax kan döda tid.
    Matchhjälten från Amsterdam på väg in. Michyu Batshuayi.
    Ajax lyckas skapa en jättechans när försvaret är för heta, Kepa slänger sig och gör en avgörande tv-räddning. Samtidgt har Lille gjort självmål och Valencia leder. Inte bra alls. Chelsea behöver verkligen ett segermål.
    Kovacic har gjort en stor match och går ut för Bats. Valencia gör ett tredje mål och Chelseas läge försämras ännu lite.
    Ajax skapar en ny chans, Kepa räddar. 87 CHO till Abraham men nicken svag och Onana tar den lätt. Det är verkligen inte Abrahams match. 88
    Kom igen. Ajax försvarar sig väldigt bra med nio man, delvis p¨grund av att Chelsea slarvar i sin iver.
    CHO skjuter, halvmetern utanför. 89
    Jorginho till Bats som vänder och skjuter och Onana gör en otrolig enhandsräddning vid marken och kan hålla bollen.
    Tomori slarvar bort en kontring. Fyra minuter tillägg. BARA 4. Lampard kan inte tro det.
    Inlägg till Pulisic men dålig touch, nästa inlägg nickar Abraham utanför. Valencia gör ett fjärde mål.
    CHO drar sin spelare men slår bollen över linjen. Ajax dödar tiden.
    James slarvar bort inlägget och Onana kan maska ned tiden.  
    Bats skjuter men utanför. 90+4
   

Chelsea borde nog vunnit men var för heta och ivriga och slarvade bort det efter azpis bortdöma mål.

En fullständigt galen match och man vet knappt hur man ska bedöma den. VIlken andra halvlek Chelsea gjorde och hämtade upp 1-4 men kunde inte vinna. Två bortdöma mål varav ett nog var rätt löjligt galet bortdömt för att en boll tog på fingrarna på Abraham, en spelare som hade den värsta otur man sett.
  Men en helt underbar inställning i andra halvlek, det ska vi verkligen inte glömma även om det var den match det blev...

Ska det gå snett så ska det uppenbarligen gå hur snett som helst som i första och med Ajaxs fjärde mål. Sedan denna andra halvlek som vi inte hittar ord på.

 

DOMARTEAMETS INSATS - Luca Rocchi, Italien

BETYG

Någon konstig frisparksavblåsning noterade vi, men inte avgörande. Några väldigt petiga varningar. Tóg några av de tuffaste beslut vi dock någonsin sett med dubbelutvisningen. Men de var rätt. Fast fyra minuter tillägg, bara, skämmer ut domarteamet och sänker deras betyg.

knappt
godkända

Betygsskalan är från 1 till 10. 5 är en knappast acceptabel insats. Under 5 är mer än underkänt. 7-10 är bra till utmärkt i världsklass. Sena inhopp betygsätts inte. Enbart Chelseaspelare betygsätts och betygsättningarna är personligt omedelbar och subjektiv (därmed kanske lite emotionella direkt efter matcherna, men de speglar ett tyckande inte fakta). För mig handlar det mer om att tycka med hjärtat än kanske hjärnan ibland. För domare finns bara tre grader; underkänd, knappt godkänd och godkänd. Det sistnämnda kanske inte låter så bra, men innebär att inga misstag förekom som jag såg och det är mycket högt betyg. En perfekt domarinsats är när man inte ens tänker på att domaren varit där.
Besök csfc-facebook: facebook