8 juni 2019

    Eden Hazard har lämnat, tack för allt

Vi har vetat att dagen skulle komma, det har varit för många tecken, för många uttalanden, för mycket spekulation och för mycket respektlöst uppträdande från en klubb som till varje pris försökt utnyttja en spelares pojkdröm.

Det är ändå något av en sorgens dag för oss Chelseafans som älskat Eden Hazard i sju års tid, sedan sommaren 2012 när han valde Chelsea då han lämnade franska Lille.

Vi har redan uttryckt att vi önskar honom personligen lycka till och vi önskar belgiska landslagsspelaren Eden Hazard lycka till. Vi kan däremot inte önska hans nya klubb framgång med honom i laget. Där tar det stopp efter hur Real Madrid har uppträtt.

Eden Hazard gjorde 353 matcher för Chelsea.

På dem gjorde han 110 mål, varav två i sin sista match, Europa Leaguefinalen mot Arsenal.

Han hade också enastående 92 assist och ärligt talat han var den som bar Chelsea under den märkvärdiga säsong vi just lagt bakom oss.

Under tiden med Chelsea vann han allting utom Champions League.
Premier League 2014-15 och 2016-17
Europa League 2012-13 och 2018-19
FA Cupen 2017-18
Ligacupen 2014-15

Han var djupt älskad av alla.

***

Det finns dock två positiva saker att lyfta fram nu när Eden Hazard har lämnat Chelsea.

Den viktigaste är kanske att det ger Callum Hudson-Odoi (som vi nu tror förlänger sitt kontrakt) och Christian Pulisic en chans att ta ett stort steg framåt i sina karriärer och försöka axla den tunga mantel som Eden Hazard lämnar efter sig på Stamford Bridge och i den blå tröjan.

Det andra är förstås de pengar försäljningen ger. Där måste Marina Granovskaia få ett mycket stort erkännande. Om alla rykten stämmer och vi har skäl att tro att de gör det får Chelsea 88m pund* på ett bräde och kan kamma in sammanlagt upp mot 130m pund om Eden Hazard når ett flertal utlösande bonusgränser. Vilket det finns all anledning i världen att tro att han gör, nästan samtliga utan att vi vet vilka de är exakt. Bara en svår skada kan stoppa Eden Hazard från att fortsätta tjäna pengar åt Chelsea Football Club.
    *(Senare uppgifter tyder på att siffrorna kan vara 100m pund som kan öka till 150m pund)

Ändå, att inte få se hans räder med bollen klistrad vid fötterna eller världens säkraste straffläggare med den superkorta ansatsen igen i blått får våra hjärtan att värka.

Det gör att övriga spelare nu måste kliva fram och visa vilka de är, de kan inte bara lämna över bollen till Eden Hazard och hoppas han ska göra jobbet åt dem. Vilket han nästan alltid levererade, men ärligt talat. Han stod också ofta för temposänkningar trots att han kunde kontra fantastiskt väl. När han väl fick bollen hände det kanske lite för ofta att motståndarna hann tillbaka i sina positioner - även om det långt ifrån betydde att de ändå kunde stoppa honom.

Chelsea måste därför förändra sitt spel, anpassa det efter det tomrum han lämnar efter sig. Om det är Maurizio Sarri som dogmatiskt vägrar anpassa sig eller en mer pragmatisk manager som utgår från spelarmaterialet istället för ett spelideal - det vet vi ännu inte. Vi hoppas dock få svar på det inom mycket kort (liksom vi vill ha klart Hudson-Odois nya kontrakt).

TACK FÖR ALLT EDEN MICHAEL HAZARD!
Du gav oss Chelseafans så mycket; inte minst solomålen mot Arsenal, West Ham, kanoner mot Liverpool och ja, hur väljer man bland 110 mål. Du till och med nickade in några och du gjorde mål på alla upptänkliga sätt. Du är en Chelsealegend som kunde blivit fullständigt odödlig i klubben hade du valt att stanna. Vi vet att du valde inte för pengarna, för även om du dubblar lönen så var du ju erbjuden ungefär samma summor i Chelsea, så hur djupt det än smärtar kan vi aldrig säga något negativt om hur du uppträtt mot oss fans och mot klubben. Du var inte bara en stor fotbollsspelare, för oss var du också en stor människa. Hoppas du för alltid kan ha en stor del av ditt hjärta för oss i Chelsea i resten av ditt liv.

TACK IGEN

 

Läs här vad klubben har att säga om Eden Hazards Chelseakarriär>>

Här är Eden Hazards ord till Chelseas fans efter att han lämnat.>>Lindy


Besök csfc-facebook: facebook
Twitter:@CsfcInfo

CSFC