Valborg 2019

    Läsarfråga och funderingar kring Chelseas
väg framåt

CSFC har fått in en fråga och i vanliga fall brukar vi svara på mejlen men den här gången har vi valt att publicera det mejlet och återkomma med våra funderingar i en artikel här på sajten: Det kommer från Pär Wessén och tar upp väldigt många kloka punkter som CSFC instämmer med.

***

Jag har just nu många tankar och funderingar om Chelseas närmaste framtid.

Om vi nu får en transfer ban över två fönster, är det då inte dags att slussa in spelare från Akademien? Vi har just nu fler spelare ute på lån som vid rätt uppbackning av ledning / manager, kan bli det ”Nya” Chelsea. Jag tänker främst på spelare som Reece James, Mason Mount, Tammy Abraham, Fikayo Tomori och ev. Kurt Zouma. Dessutom finns redan Ruben Loftus-Cheek, Callum Hudson-Odoi i Chelsea.

Men för att dessa killar ska få chansen att komma fram, måste rätt ledare runt laget finnas. Någon som för en gång skull får tid på sig och som inte är rädd att spela dessa grabbar. Jag hoppas av hela mitt hjärta att Frank Lampard blir den som ska leda Chelsea i framtiden. Gärna tillsammans med John Terry, men även med Jody Morris involverad.

Läste om att Petr Chech skulle bli erbjuden en plats i klubben, oj vad bra det vore att få in ledare med hjärta i klubben. Detta tror jag vore rätt väg att gå. Det finns inget tråkigare än att vi köper in spelare som vi  kan ta fram ifrån egna led, genom att ge dom förtroende och chansen. På så vis kommer vi att på nytt få fram en ryggrad i klubben med kungsblått hjärta. Det känns som vi står vid ett vägskäl just nu och jag hoppas Roman (om han nu behåller Chelsea) väljer den vägen.

CSFC är en underbar sida för Chelsea älskare, bra och nyanserade åsikter och med Chelseas bästa i alla lägen. Jag hoppas du/ni vill delge era åsikter om synen på kommande säsonger för vårt älskade lag. Detta skulle vara oerhört läsvärt då CSFC verkar ha en bra insikt vad som verkligen händer i klubben. För det är ju så att det är en ynnest att få åka över till London och se Chelsea på plats, men dom senaste två säsongerna har det bara blivit tre matcher för mig. Detta beroende på allt strul som varit kring laget och klubben.

Pär Wessén

 

Hej Pär

Det är nog helt klar att Chelsea på många sätt står vid en viktig korsväg i föreningens framtid. Kanske den viktigaste sedan Ken Bates använde klubben som pant i sina fastighetsaffärer och var dagar från att konkursa Chelsea FC 2003. Då räddade Roman Abramovich oss och lyfte klubben upp i världstoppen.
Konstigt nog kommer den här krisen i ett liknande samhällsläge (om än långt värre om vi tittar på de politiker som röstas fram både här och där). Vi ser många tecken på att vi kan hamna i en ny lågkonjuktur efter att saker och ting rusat fram. Tecken som redan syns i t ex reklam- och marknadsföringsbranschen som alltid är den bransch som märker av sådant först.

Jag ska försöka ta upp de funderingar jag har i ordning här. Indelat i några olika punkter. Det mesta har kanske berörts på olika sätt på sajten men jag ska försöka samla det här.

ÄGARSKAPET
Vi vet inte om Roman Abramovich funderar på att sälja till Jim Ratcliffe. Den allmänna spekulationen är att Roman kan tänka sig sälja men har satt en prislapp som Ratcliffe ser som orealistisk.
    CSFC tror att Roman nog har börjat fundera på att överlåta klubben. Vi tror inte han egentligen vill men hans känsla av svek från engelska regeringen, Brexit och den allmänna konjukturen gör nog att han förmodligen överväger det. Han sägs begära 3 miljarder pund, vilket förmodligen är ett pris som är minst en halv miljard för högt och som Chelsea spelat den här säsongen kanske mer än så.
    Rapporterna säger att Romans engagemang i klubben är stort, den enda direkta skillnaden är att han inte längre ser matcherna på plats på grund av att regeringen drog in hans specialvisum (som investerare i England fick och Roman har investerat oerhörda summor i England och inte bara i Chelsea, ändå drogs hans visa in på ännu helt oredovisade och oklara grunder efter förgiftningshändelsen i Salisbury, något som Roman absolut inte var inblandad i men han drabbades för att han tydligen inte tydligt nog tagit avstånd från Putin. Något vi kan beklaga men hur många affärsmän visar politisk ståndpunkt?) Han har också genomgått förändringar i sitt privatliv som kan påverkat.
    Det spekuleras också en del om att tjänstemännen i klubben idag har fått större och mer avgörande roller, delvis på grund av Romans frånvaro från London. Framförallt har Marina Granovskaia fått en betydligt starkare roll i klubben än någon haft tidigare.

CSFC:
Oavsett vad som händer måste Chelsea lösa frågan om en sportdirektör. Michael Emenalo hade en slags mellanposition som han inte riktigt klarade av, men lösningen efter honom har inte varit mer lyckad vilket framförallt visat sig i värvningarna. Vi kan från de spelare Chelsea värvar inte ens gissa vilken riktning klubben egentligen vill gå. Investeringarna i akademin har varit exempellösa och gett stora framgångar. Chelseas akademi är en av, kanske den allra, bästa i världen även om årets ungdomslag inte nått de framgångar tidigare lag gjort. Det kan inte finnas ett bättre ställe någonstans för en ung fotbollsspelare att utvecklas som spelare, som student och kanske som människa. Problemet är att sedan är vägen fram nästan kategoriskt stängd då ingen manager klubben har valt är villig att satsa på ungdomarna. Den vägen borde klubbens ledning göra mycket klarare och helt enkelt börja peka lite med handen. Det ryktas om att ledningen faktiskt gjorde det under våren och krävde av Sarri att han skulle börja spela Callum Hudson-Odoi.
    Klubben måste skaffa sig en sportdirektör och enligt vårt sätt att se på saker och ting måste det vara en före detta spelare som känner klubben, som är villig att öppna upp för unga spelare och som har sitt hjärta i Chelsea. Inte någon affärstyp eller en ny scout som ska ta sig an uppgifter som han inte är mogen för.
    CSFCs drömval är Michael Ballack. Det har talats om en del andra och om duktiga sportdirektörer från andra klubbar men vår känsla är att det måste vara en person med rötter i klubben, inte minst nu.
    Detta måste vara en av klubbens viktigaste uppgifter och åtgärder i sommar. Anställa rätt sportdirektör eller vad klubben vill kalla det, men det ska vara en person mellan Granovskaia och manager, en person med stort inflytande på värvningar men framförallt en långsiktig satsning. En icke-utbytbar person i motsättning till managers som är och nog alltid kommer att vara utbytbara i Chelsea.
    Petr Cech kan bli en stor tillgång för vår målvakt Kepa som fått en del orättvis kritik. Hans första säsong har varit bättre än till exempel de Geas var, vilket sällan belyses. Istället jämförs han med färdiga målvakter som Allison och Ederson vilket inte är rättvist som dessutom spelat i bättre försvarsspel än det Chelsea presterat i år.
    Roman har varit en fantastisk ägare och vi är djupt och innerligt tacksamma emot honom. Om han väljer att lämna är vi inte rädda för det utan förlitar oss på att han säljer till någon med samma engagemang. Vi tror dock inte han kommer att sälja bara för att sälja.

STADION
Chelseas behov av en ny stadion som tar minst 60.000 åskådare är stort.
    Just nu ligger planerna på fotbollskatedralen i malpåse trots att klubben före förra sommaren hade löst alla problemen. Förutom finanseringen. Men efter att brittiska regeringen i praktiken sparkade ut Roman ur landet minskade hans vilja att finansiera bygget markant och vi kan knappast klandra honom. Att Chelsea inte inom överskådlig framtid ser ut att få den arena klubben behöver får vi skylla på en risk för lågkonjunktur och oro inför stora investeringar, brittiska regeringen och brexit.

CSFCs åsikt. Fotbollskatedralen var häpnadsväckande men också ett skrytbygge. Kanske borde Chelsea försöka skala ned men vi ser ju hur Tottenhams bygge dubblade deras kalkyler och även ett mindre ambitiöst ombyggnadsprojekt kommer att kosta långt över miljarden pund tror vi.
    Det är inte bara arenan som måste byggas om. Av säkerhetsskäl måste andra utgångar kring arenan skapas vilket det fanns lösningar för i katedralbygget.
    Kanske kan Chelsea öka kapaciteten genom att skapa de nödvändiga utrymningsdelarna genom att riva museet. En rivning av hotellet skulle tillåta en ny läktare som rymmer fler men för att nå upp till önskad kapacitet krävs förmodligen en hel ombyggdnad.
    Chelsea måste dock agera relativit snart då alla tillstånd för bygge löper ut, så antingen lägga ned, välja ett annat byggalternativ som kommer kräva nya tillstånd eller komma igång. Detta inom ett år från nu. Behovet är dock odiskutabelt.

MANAGER/SARRI
Chelsea har fortfarande chansen att kvalificera sig till CL och dessutom vinna Europa League vilket normalt hade kunnat ses som en bra säsong.
    Tyvärr ser vi det inte som det. Därför spelet Chelsea presterat är sämre än nästan någonsin. Att andra lag också floppat är ju räddningen för båda sakerna här ovan. Det är inte så att Chelsea hamnat i den situationen genom att övertyga på fotbollsplanen.

CSFCs åsikt
Vi är övertygade om att Sarri kommer att fortsätta om CL-kvalificering uppnås. Vi är dock absolut inte övertygade om att han avslutar nästa säsong som Chelsea-manager.
    Delvis tycker vi att han ska få chansen att prestera under de 18 månader han hela tiden sagt krävs för att få laget att spela den fotboll som alla beundrade honom för i Napoli. Delvis är vi fullständigt utmattade av att se på hans trista sidledesfotboll där bollen spelas 3-5 m framåt med varje pass till motståndarna har hunnit samla sig i sitt straffområde och varit ute på parkeringen och hämtat in bussen de vill ha där också innan Chelsea kommer fram till deras box. Där Chelsea sedan ställer sig och orörligt spelar fotbollens variant av handbollsoffensiv och hoppas att Hazard ska göra något magiskt fast han har tre spelare på sig hela tiden. (Vi tror inte det är Sarri-boll som den beskrivits från Napoli men det är den fotboll Sarri har gett Chelsea).
    Chelseas anfallsspel just nu saknar tempo, fantasi och går tydligen helt ut på att Eden Hazard ska lösa alla problem. Något han gör bättre än vad någon förutom Messi hade kunnat göra men är han ens kvar i jull? Ingen tycks tro det längre.
    Det handlar ju inte heller bara om att avlägsna Sarri som manager. Det handlar minst sagt lika mycket om vem ska ersätta. Det vimlar inte direkt av kandidater.
    CSFC har bara två som vi vill ska ersätta idag. Med tanke på att Chelsea helst alltid köpt färdiga spelare och färdiga managers kanske Erik Ten Hag från Ajax vore bästa namnet. Ändå är vi osäkra på att han skulle vara ett namn för andra som nämnts i debatten då även han kanske är för oprövad för Chelsea. (Kom igen, det finns fortfarande de som på fullt allvar menar att Laurent Blanc diskuteras som manager). Å andra sidan är Ten Hag just nu nära den situation som Mourinho var innan han första gången kom till Chelsea. Ännu bättre kanske vore som Pär säger; Frank Lampard och John Terry i ett gemensamt ledarskap med Jody Morris som assistent. Det tror vi mycket på, men vi tror också det är en lösning som kräver lite mer tålamod kanske. Det talas om Steve Holland också men ärligt talat, vi ser inte riktigt honom som en förstamanager. Han är liksom Steve Clarke den perfekte andremannen, och där tror vi Jody Morris kan vara lika värdefull och Jody både tror på och kan de unga spelarna. Men Lamps och JT är nog ett av mycket få gemensamma managerskap vi tror på och det kan mycket väl vara en framtida lösning som t ex Djurgården prövar på en något annorlunda nivå just nu.
    Vi är dock rädda att Chelseas ledning inte vågar gå den vägen.
    Båda förslagen tror vi skulle ge den väg vi drömmer om. Chansen för unga spelare att utmärka sig även i en klubb som Chelsea, en klubb med krav på titlar i parti och minut. Ajax visar ju att det är faktiskt ingen omöjlighet med unga spelare, även om Premier League och Europaspel är en oerhört mycket tuffare uppgift än cupspel i Europa och Eriedivisie.

TRANSFERFÖRBUDET/VÄRVNINGAR
Chelsea riskerar transferförbud under två fönster. Vi är redan dömda till det. Första överklagandet hos Fifa är under behandling och vi tror det avslås. Därefter kommer det att tas till CAS. Den viktiga frågan är dock, När ska det börja?

CSFCs åsikt: Vi är inte helt övertygade om att Chelsea gjort de fel som Fifa påstår. Särskilt röran kring Bertrand Traoré känns väldigt spekulativ och Fifas tolkning är inte gjord i god tro. Vilket som, vi räknar med att få ett förbud. Det som vi inte kan acceptera är att Chelsea ska behandlas annorlunda än Real och Atletico Madrid samt Barcelona som alla fick ett fönster att reda ut situationen i innan deras förbud infördes. Det är djupt orättvist som vi ser det och emot de prejudikat som finns. Vi ska också betona att de eventuella fel Chelsea gjort gjordes innan de spanska klubbarna fick sina förbud så Chelsea har inte haft vetskap om Fifas tolkningar för dem när de ungdomsvärvningarna skedde. Då måste ju Chelsea behandlas som de klubbarna behandlades, anser vi. Det är ju inte Chelseas fel att Fifas s k utredning tagit orimligt lång tid och att klubben kan fått fel guidelines att rätta sig efter.
    I övrigt tror vi faktiskt Chelsea som klubb skulle gynnas av ett förbud. Ledningen kanske inte ser det så, andra klubbars fans gör det absolut inte, men vi fans hoppas det ska innebära slutet på att värva truppspelare som absolut inte är bättre än vad våra egna ungdomar skulle kunna vara. Slutet på att lägga 30-35m pund på spelare som inte tillräckligt förbättrar Chelsea men som känns som säkra köp och värvningar av en osäker klubbledning med kortsiktiga titelkrav. Med ett transferförbud tvingas Chelsea överge den kostsamma och just nu föga framgångsrika strategin som varit sedan Chelsea tog steget upp i absoluta fotbollstoppen i världen. Ledningen tvingas helt enkelt söka bättre, än enkla lösningar. Ibland känns det som om Chelseas ledning spelat lite för mycket videospel när vi tittar på alla värvningar de senaste tio åren.Oj en lovande spelare till salu, vi köper så vi har några i skafferiet!
    Några succéer, många kompetenta men på tok för många missar också, även om ledningen varit skickliga på att få ut pengar även för dessa. Chelsea måste dock, även om ekonomin styr, först vara en fotbollsklubb, inte en affärsverksamhet. De två är mindre förenliga än vi vill.
    Så CSFC "välkomnar" ett förbud, från januari!
    Vi behöver dock en sommar och kanske två värvningar i sommar. Inga truppvärvningar utan toppvärvningar. Två spelare för kanske 200-250+ miljoner pund. Vi kan klara det med en sådan värvning om Eden Hazard mot alla spekulationer stannar. (Vi hoppas fortfarande men är inte förvånade om Hazard väljer att lämna, inte minst med tanke på Sarri och situationen i klubben. Och vi klandrar honom inte även om vi absolut inte vill det.) Får vi inte göra de här värvningarna försämras situationen en hel del men det är inte slutet på något sätt, bara en ännu större utmaning.
    Chelsea måste värva en anfallare som faktiskt kan göra mål och där har Chelsea skjutit och missat så många gånger att vi vågar inte ens gissa vem som skulle kunna vara rätt person. Förutom förstås Kylian Mbappé, men vi tvivlar på att Chelsea kan klara av att värva honom från PSG. Finasiellt skulle det nog kunna gå med spelare mellan och så, men PSG säljer nog inte honom. Neymar kan nog säljas, men skulle aldrig klara det fysiska spelet i Premier League tyvärr. Det finns dock ingen för pengar under förmodligen 85m pund. Spelare under det priset kan lyckas men det är ju som att fortsätta spela den roulette Chelsea nu testat ett antal år. Kanske finns det plats för riktigt unga löften om de är lovande nog och till rätt pris. Men inte för de närmaste åren och vi måste titta bara på dem just nu, sedan kan vi börja se mer långsiktigt igen med att köpa oprövade spelare.
    Så måste vi ju kanske också ha någon som åtminstone till 80% kan ersätta Eden Hazard. Kanske Coutinho. Pulisic är inte färdig, inte heller Hudson-Odoi och Willians kvalitet har sjunkit på tok för mycket senaste säsongen. det oroar. Vi är inte oroade på försvarssidan utom att det ser tunnare ut på vänsterbacken än för mitt- och högerförsvar. Kepa är bättre än han fått credd för, vi måste ju också betänka hur försvaret framför honom har spelat under Sarri. Förvirrat är en beskrivning som vi tror passar bättre än bristande kvalitet.
    Däremot ska klubben skita i att värva spelare som Kovacic, Higuain, Drinkwater, Bakayoko, Batshuayi med flera. Spelare som är duktiga men som inte är duktigare eller mer lovande än de spelare Pär framhåller; Mason Mount, Tammy Abraham, Tomori, James, Ethan Ampadu ... Glöm inte heller de som mer än knackar på dörren redan; Hudson-Odoi, Loftus-Cheek, Christensen. Snarare ska Chelsea försöka frigöra pengar genom att sälja de förra även om vi säkerligen inte kan bli av med några av dem på grund av lönerna. Chelsea har massor att lära av flera klubbar i världen, det tydligaste exemplet just nu är utan tvivel Ajax. Klubbar som tror på sin egen linje. Chelsea har också blivit utklassade på värvningsmarknaden de senaste åren av Liverpool hur mycket det än svider att erkänna det. Men det är inte bara att Liverpool värvat bättre, de har värvat spelare som managern gett förtroende.
    Det är inte bara transferförbud som väntar, utan också nya regleringar i hur många spelare klubben kan låna ut. Så Chelsea måste ha en ren utförsäljning i sommar istället för som vanligt ordna lån. Vi har 42 spelare på lån just nu. Trettio av dem måste nog säljas istället för att lånas ut igen. Det är en inkomstkälla Chelsea måste maximera nu. Var och en kanske de inte inbringar jättesummor men sammanlagt kan de täcka en stor del av utgifterna för toppspelare. Med ett snitt om 3-4m pund ger det 90-120m att köpa toppkvalitet för. Spelare som Chelsea inte velat ge chansen måste få den på annat håll, men se väldigt gärna till att ha återköpsklausuler i alla försäljningskontrakt.
    Nej, sälj så många som möjligt i sommar, köp in två riktigt jävla bra färdiga spelare om vi får den möjlgheten och fyll ut truppen med unga, äregiriga, ambitiösa spelare från lånearmadan och akademin. Sänk kraven och släpp dem fria under en manager som tror på sådana lösningar, som utgår från de spelare som finns och inte har förutfattade inflexibla meningar om spelmodeller och spelarkvalitet. Ge spelarna frihet, tro på spelarna i Chelsea. Tro inte på modeller, teorier utan på dem som ska göra jobbet på plan.
    Fansen skulle utan tvekan ställa upp på det, åtminstone de riktiga fansen som älskar klubben före allt annat. Klart vi älskar alla våra spelare men ett riktigt fan struntar faktiskt i vilka som spelar, det är klubben som är det viktiga. Då är det viktigaste av allt att spelarna ger allt för klubben. De som inte visar hjärta är de spelare vi inte gillar. Vi älskar alla som ger sitt allt för klubben även om de kanske inte alltid är våra bästa spelare och föraktar alla människor som följer och byter klubbar enbart för att de följer vissa spelare (ungefär som vissa sportsidor i Sverige). (För vi vill ju inte se fler situationer som när Mourinho alienerade sig med spelarna eller att se spelare som lägger ned och ser sig själva som viktigare än klubben, det finns ju värre avskräckande exempel lite nordväst uppe i Manc-området på det än vi någonsin sett i Chelsea).
    Det finns ingen anledning att tro annat än att Chelsea skulle kunna bli nästa års Ajax om vi säger så. Vi har en chans att rätta till en del saker men det kräver att klubben tar rätt beslut och slutar skjuta från höften med managers och värvningar. Det är kvalitet och inte kvantitet som gäller. Det sistnämnda har vi redan i mängd. Vi ser många möjligheter framöver men utrymmet för felbeslut är mindre än det har varit.
    Chelsea är absolut inte slut som toppklubb men vi måste upp minst en nivå för att mäta oss med Barcelona, City och Liverpool just nu. Vi ser dock inte varför det inte ska kunna ske redan nästa säsong, om rätt beslut tas och om vi har lite tur med rättvisan.

True blue

Lindy


Besök csfc-facebook: facebook
Twitter:@CsfcInfo

CSFC