30 december 2018

    Silly spekulation


På tisdag öppnar transferfönstret igen. Ryktena har gått varma i veckor och det som i många medier var i princip klappat och klart då gäller inte alls längre verkar det som. Inte oväntat då 99,6% av alla sillyrykten är falska. En stor anledning till varför vi hatar och fascineras av fenomenet.

Det är sällsynt med stora övergångar i januari, men det blir alltid några varje år. Förra årets största övergång var självklart att Liverpool lyckades värva Virgil van Dijk som ganska otrevligt tvingade sig bort från Southampton då. Ingen kan dock säga att det inte var en stor och viktig värvning. En av de viktigaste Liverpool gjort.

Chelsea gjorde tre värvningar förra januari; Emerson, Giroud och Barkley annars brukar klubben inte göra särskilt många värvningar i januari och när de värvar i januari har det påfallande ofta varit truppspelare eller som vi kanske ska kalla dem i Chelsea, utlåningsspelare. Ett undantag kanske januari 2014 kan sägas vara då Chelsea värvade Mohamed Salah (som Mourinho rätt snabbt gjorde sig av med) och Nemanja Matic. 2012 i januari värvade vi Kevin de Bruyne, en annan spelare Mourinho gjorde sig av med. Chelseas bästa januari någonsin var nog januari 2011. Då värvades David Luiz men framförallt var det den mest spännande transferavslutningen någonsin då Chelsea fick Fernando Torres, som tyvärr aldrig blev samma spelare för Chelsea som för Liverpool, delvis beroende på den knäskada som till stor del nog förstörde hans senare karriär.

I år rör spekulationerna framför allt två spelare till Chelsea. Båda har av medierna betraktats närmast som helt klara för att sedan förvandlas till en pyspunka. Det innebär inte att de inte kommer att ske, men förväntningarna är nog sänkta ganska många procent.
    Vi talar om Christian Pulisic från Dortmund även om det förväntades att han skulle värvas nu men komma först till sommaren, något som skett tidigare i januari t ex med Kurt Zouma. Det talades om 70m pund för Pulisic som har 18 månader kvar på sitt kontrakt. Han har inte heller fått spela särskilt mycket på sistone. I helgen talades det om att Arsenal lagt bud om 35m och fått nobben men att Liverpool är aktuella med ett bud om 45m pund. Vad som är sant eller vad som händer vet ingen, rykten säger dock att Pulisic helst vill återförenas med Klopp vilket kan göra det svårt för Chelsea att värva honom. I vilket fall är det en värvning mer för framtiden än just nu. Vi bedömer sannolikheten för Pulisic till att ligga runt 45%.
    Framförallt har det dock handlat om Gonzalo Higuain som Juventus lånat ut till Milan med köpoption. Där har han dock inte trivts eller lyckats lika bra som i Napoli och Juventus. Han var aktuell, sägs det, i somras och klagade sedan över att den ende som ville ha honom till Chelsea var Sarri, inte klubben per se. Nu sägs han ha lagt in en transferbegäran till Chelsea hos Juventus då Milan sägs inte vilja utnyttja hans köpoption. Krångligt värre redan nu. Om Higuain skulle komma till Chelsea sägs det att då ska Chelsea låna ut Morata till Milan som kompensation och låna Higuain under våren med en köpoption om 36m pund. Det kan bli hur strulig som helst. Det som ändå talar för den här invecklade affären är Higuains band till Sarri och Chelseas behov av att få en anfallare som kan göra mål. Det som talar emot är förstås hur invecklat det hela är och Chelseas ovilja att ge spelare över 30 mer än ettårskontrakt. Vi bedömer att sannolikheten för att Higuain ska komma till Chelsea ligger just ovan 50%.

Förra året hade Chelsea en jättemöjlighet att värva en spelare vi hade behövt, Pierre-Emerick Aubameyang men blåste det. Kanske för att hoppet om att Morata skulle anpassa sig till engelsk fotboll då fortfarande fanns. Trots att CSFC varit bland de som försvarat honom längst måste vi erkänna att vi har gett upp om både honom och Batshuayi.

Förutom de två har det talats mycket om Callum Wilson från Bournemouth. CSFC tror inte ett dugg på att det kan hända om Chelsea inte erbjuder löjliga summor, vilket klubben med stor sannolikhet inte gör. Bournemouth har inget intresse av att sälja, särskilt inte som det haft det svårare på senaste tid och knappast vill sälja sina bästa spelare då. Att stanna kvar i Premier League betyder klart mer än en kortsiktig vinst på en spelarförsäljning. Därför avfärdar vi även ryktena om att Chelsea skulle värva tillbaka Nathan Aké med samma argument.

Det är de hetaste ryktena, sedan har det redan förekommit något dussin andra namn.
    Det Chelsea verkligen behöver är en anfallare som gör mål, i övrigt är det rätt ointressant för oss om klubben värvar i januari. Om inte ett riktigt toppnamn som Isco skulle bli tillgängligt. Ännu en spelare som placerats i massor av olika klubbar, bl a Chelsea. Ska Chelsea värva i januari ska det vara spelare av en kvalitet som gör att de kan bidra omgående och vara aktuella för en startposition direkt. Det är ytterligt få sådana spelare tillgängliga i januari.
    Att bara värva spelare för utlåningskadern ska Chelsea helt enkelt strunta i. Det kommer nya regler om utlåning så den vägen att tjäna pengar på spelare kommer att stängas ned vilket vi tycker är bra. Att Chelsea varje år ska låna ut närmare 40 spelare är löjligt särskilt som nästan alla av dem lånas ut bara för att få upp ett försäljningsvärde på dem. Få av de spelare som är utlånade förväntas komma tillbaka till klubben. Bara unga löften som klubben verkligen tror på borde lånas ut i framtiden för att verkligen få speltid, som t ex Mason Mount möjligen Tammy Abraham och några till som kanske utvecklas i en långsammare takt än vissa.
    Problemet för Chelsea är att de köper spelare som aldrig egentligen är aktuella för spel i Chelsea och lånar sedan ut dem, ex Matt Miazga, Michael Hector. De får sedan sådana löner då lönenivån i Chelsea är som den är att ingen vill köpa loss dem alternativt att spelarna inte vill bli sålda just på grund av lönerna. En form av Moment 22.

  UT från Chelsea   

Sarri har sagt ifrån om att han vill minska truppen på 28 spelare. Han vill få ned den till 25 spelare. Han har också ganska kallt frusit ut vissa spelare. Det hade sett snyggare ut om han gett dem några chanser åtminstone (undantaget Cahill som fått spela i cuper).
    Vi talar om Victor Moses, Gary Cahill och framförallt Danny Drinkwater. Alla tre förväntas lämna i januari.
    Det är dock inte så lätt. Dels på grund av deras löner, särskilt Drinkwater och Cahill. Så därför har det talats om att först och främst låna ut spelarna. Gary Cahill går dessutom in på sista halvåret av sitt kontrakt.
    Crystal Palace är en ofta omtalad adress för både Cahill och Moses, även om Cahill också lär intressera Arsenal och Manchester United. Det får dock Chelsea inte släppa honom hur schyssta Chelsea än brukar vara mot sin äldre storspelare. Det är dock inte Chelseas jobb att hjälpa våra direkta konkurrenter att förstärka sina lag och trupper. Danny Drinkwater lär intressera Fulham, som också är intresserade av Cahill. Det vore en bra lösning.
    Det där dock något som står i vägen för att Chelsea ska kunna släppa de här tre spelarna. Något alla silly-spekulanter helt struntar i. Det är inte att det skulle vara svårt av lönehänsyn, att det skulle vara fel klubbar som vill ha dem eller något sådant. Det är det faktum att alla tre spelarna tillhör Chelseas magra kvot av s k home-grownspelare. Skulle Chelsea göra sig av med dem kan Chelsea helt enkelt få det väldigt svårt med reglerna och kan kanske inte ens matcha en full trupp om 25 spelare som Sarri vill ha. Därtill förväntas kvoten av home-grown öka drastiskt särskilt om Brexit genomförs. FA gör sitt allra bästa att försöka minska antalet icke-engelska spelare i klubbarna för att de inbillar sig att det är bra för engelska landslaget (vilket CSFC betraktar som ett rent idiotargument, men i dessa tider av felriktad nationalism, xenofobi, brexit, trumpmurar och reaktionär konservatism är det argument som tydligen tilltalar människor som föredrar att tycka istället för att tänka).
    Den vi unnar mest att lämna är Danny Drinkwater som vi tycker Sarri behandlat rent illa, men hans lön lär ge problem. Kanske kan han lånas till Fulham. Vi ger det runt 40% chans. Victor Moses har en bättre chans att lämna men störst chans att han lämnar är nog ändå Gary Cahill, inte minst därför att Chelsea alltid haft för vana att vara oerhört generösa när det handlar om trotjänare. Plus förstås att marknadsvärdet rent krasst är lågt för en spelare med bara 6 månader kvar på kontraktet. Chelsea kan låna ut honom eller låta honom lämna utan övergångssumma.

Helt klart kan vi med nästan total säkerhet avfärda alla rykten om att Eden Hazard kommer att lämna Chelsea i januari för vitare vidder i spanska huvudstaden. Det kommer inte att ske. Inte ens om Chelsea skulle få Isco och Kovacic då. (Eden Hazard är ju bättre än de båda tillsammans så att behålla Hazard är viktigare för Chelseas framtid än nästan något annat. Men om Chelsea kan göra en stor och viktig värvning i januari och visa att klubben inte gett upp sina ambitioner, något klubben ofta beskylls för numer efter Roman As visumproblem och det nedlagda stadionprojektet, kan komma att ha mycket stort inflytande på hur Hazard resonerar och bestämmer sig för att göra).

  Lån 

Det talas om två lån som kan avslutas. Det är Michy Batshuayi som Valencia tydligen inte längre tror på och det har talats om Tiemoue Bakayoko. Det sistnämnda är vi övertygade om kommer inte att avslutas då han efter en minst sagt knepig och besvärlig start i Milan har spelat till sig en helt ordinarie startplats. Där kan det snarare kanske handla om att de till sommaren utlöser hans köpoption och köper loss fransmannen.
    Några lån av mindre ordinarie yngre spelare har redan avslutats, på grund av skador. Ingen av de spelarna är dock aktuella för en plats i Chelseas trupp, inte ens för att fylla ut home-grown-kvoten.
   

Lindy


Besök csfc-facebook: facebook
Twitter:@CsfcInfo

CSFC