RAY WILKINS

Vår "resande reporter", den välkända Chelseakännaren och supersupportern Harri Hemmi har skrivit om en av klubbens största legender, den i förra veckan så tragiskt bortgångne Ray Wilkins och delat med sig av sina minnen av honom.

En annan tid, kanske på sätt och vis en bättre tid, oavsett vad man tycker var det en tid när spelare och supportrar stod varandra bra mycket närmare än idag.

Tack Harri!

***

 

Ray kom till Chelsea vid tio års ålder tillsammans med sin bror Graham Wilkins, och fick sin fotbollsuppfostran via pojklaget, ungdomslaget, reservlaget och gjorde till sist debut i A-laget hemma mot Norwich 26 oktober 1973, en match som Chelsea vann med 3-0.

Sitt första Chelseamål gjorde han 8 februari 1974 då Chelsea slog Birmingham med 2-1 på Stamford Bridge. En volley med vänster på det som idag är Matthew Harding End, men på den tiden kallades North Stand.  Ray anser själv att nicken i mål på inlägg från Bill Garner hemma mot Plymouth 1 november 1976 är det snyggaste han gjorde för klubben. Matchen slutade för övrigt 2-2.

Som 18-åring fick Ray det stora ansvaret att bära kaptensbindeln av den nytillsatte managern Eddie McCreadie, trots att laget hade rutinerade spelare som Ron Harris och John Hollins under den aktuella perioden. Självklart var det en enorm press på unge Wilkins, men samtidigt en stor ära att bära kaptensbindeln. Första halvåret gick väl sådär, men efterhand växte han in i rollen och blev den självklara ledaren på planen. Debuten som kapten gjorde han 19 april 1975 mot Tottenham borta, en match som the Blues förlorade 2-0.

22 matcher och 2 mål blev facit från Wilkins första säsong som A-lags spelare på Stamford Bridge. Säsongen 1975/76 nätade Wilkins 12 gånger på 47 matcher för Chelsea från sin mittfältsposition, och säsongen därefter blev det 9 mål på 47 matcher.  1977/78 spelade han 37 matcher och gjorde 8 mål.

Fredagen den 17 mars 1978 var första gången som jag hade det stora nöjet att träffa Ray Wilkins för första gången. Det var utanför Stamford Bridge efter avslutad fredagsträning, då jag och min norske vän Magny Kastet fick en liten pratstund, autograf och fotografering innan han klev in i sin bil och åkte därifrån. Det var ett mäktigt ögonblick som jag minns hur tydligt som helst än idag, 40 år senare.  Veckan efter blev vi inbjudna av den dåvarande managern Ken Shellito att åka med ut till träningsarenan i Moseley , och hade där fri tillgång till spelarna. Efter avslutad träning fick vi skjuts tillbaka till Stamford Bridge i klubbens klassiska minibuss. Som sällskap hade vi; Ray Lewington, Graham Wilkins, Ken Swain , Gary Locke och Tommy Langley.
    Sådant händer inte idag. Vilka minnen.

Säsongen 1978/79 blev hans sista i Chelsea. Klubben hade stora ekonomiska bekymmer och kunde helt enkelt inte motstå budet från Manchester United på  875.000 pund, och Wilkins som  helst ville helst stanna kvar i klubben han älskade  accepterade motvilligt erbjudandet och flyttade norröver.  Han spelade 34 matcher och gjorde 3 mål under sin sista säsong på the Bridge.

Chelsea: 193+5 och 34 mål. (73-79)

England: 84 matcher (76-86).

Efter en utflykt bland andra klubbar; Manchester U, AC Milan, Paris St Germain, Glasgow Rangers och QPR , så tog karriären som spelare slut 1990, innan Wilkins var tillbaka som coach på Stamford Bridge 1998. 14 februari 2009 blev han ”manager” för en dag då Scolari fick sparken, och Ray ledde laget till en bortavinst med 3-1 mot Watford. Manager för en match men med ett hundraprocentit facit på sitt CV.

Han lämnade Chelsea i november 2010 då förändringens vindar blåste på SW6, och jobbade fram till sin tragiska bortgång i april 2018 på, Sky Sports, BT Sport och Alan Brazil Breakfast Show.

THANKS FOR THE MEMORIES RAY.

RIP LEGEND.

Ray Wilkins ç Harri Hemmi

Ray Wilkins ç Harri Hemmi

Harri HemmiMålsättningen är att ni ska aldrig behöva läsa någon tidning eller annan webbsajt
för att få era Chelsea-nyheter,
inkl skvaller, medielögner, påhitt och väldigt mycket fakta och resultat.

Besök csfc-facebook: facebook
Twitter: CsfcInfo
Vi lyssnar gärna till nya röster, skriv, säg något, tyck något, hävda något!
     
CSFC