31 maj 2017

Vi ser framåt II - Chelsea

Det kommer att bli väldigt spännande att se vilka spelare Chelsea kan värva i sommar och vilka spelare Chelsea vill värva. Som för alla andra är det verkligen två helt olika saker.

Silly Seasonryktena kommer att ge oss mängder av namn, ska vi döma av tidigare år säkert upp mot 50 olika namn, varav 3-5 kanske är riktigt intressanta. Som CSFC ser det måste Chelsea strunta i att värva för framtiden och enbart värva spelare som kan räknas som ordinarie i minst en tedjedel av årets matcher. Därför blir det inte så många spelare som kommer in. Därför måste de som kommer in verkligen erbjuda kvalitet. Det är färdiga spelare klubben behöver, den här säsongen kan vi strunta i löften och värva för framtiden. Framtiden finns hos så många av våra duktiga unga spelare, frågan är hur klubben ska få dem att ta det sista steget i sin utveckling. Lånesystemet har fördelar, men också klara nackdelar.

Chelseas trupp i år har varit bra, faktiskt klart bättre än vad vi trodde när säsongen startade, men bra räcker inte när alla andra förstärker och förbättrar sig. Även Chelsea måste förstärka och inte vila på lagrarna från ligatiteln. Den ovana klubben haft tidigare när vi lurats att tro att kvaliteten som finns räcker. För samtidigt har erfarenheten visat oss att även om kvaliteten finns där, skärps inte konkurrensen om platserna internet sätter också latheten in och spelarna blir lätt likgiltiga. Även om Antonio Conte verkar vara helt rätt manager mot just den sjukan. (Men kanske inte helt om vi ska döma av cupfinalen). Så att värva handlar inte bara om att förstärka, det handlar minst lika mycket om att hålla nuvarande spelare på tårna.

Vi har egentligen ingen aning om vilka spelare Chelsea och Conte vill ha, men vi vet en hel del om vilka det spekuleras i. Och om vi ska döma av det, blir vi än mer konfunderade för de flesta namn som förs fram är i positioner vi inte ser behoven i.
    Frågan är om Marina Granovskaia och Michael Emenalo kan fixa dem. Få loss spelarna på Contes önskelista. Det handlar också om att det ska vara Contes önskelista, inte klubbens om ni förstår skillnaden. (Contes uppgift är nästa säsong, klubbens uppgift är på längre sikt). För det är långt från en önskelista till färdig affär även för en toppklubb som Chelsea som kan betala höga övergångssummor och konkurrenskraftiga löner på en inflaterad fotbollsmarknad. Chelsea tillhör också de klubbar som allra mest aktivt faktiskt försöker följa Financial Fair Play. Vilket lite grann snedvrider konkurrensen då inte alla våra konkurrenter bryr sig om det.
    Chelsea erbjuder också, vad åtminstone tidningarna hävdar, det oerhört viktiga, Champions League fotboll. Det gör klubben till en väldigt attraktiv klubb bland spelarna. Därtilll vet alla nu vad Antonio Conte har gjort med klubben och spelare som grovt underpresterade som han hjälpte hitta sig själva och nästa steg i deras utveckling. Han har fullt ut etablerat sig som en manager som spelare vill spela för.

Det går ju inte knappt ens jämföra spelare som Eden Hazard, Diego Costa, Thibaut Courtois, Gary Cahill, Cesc Fabregas den senaste säsongen med den föregående. För att inte tala om att David Luiz nu anses som en världsspelare. César Azpilicueta har alltid varit kvalitet men fått visa nya kvaliteter. Marcos Alonso och Victor Moes hade inte minst de s k experterna dömt ut redan innan säsongen startade. Fabregas och även Willian kämpade sig igenom tuffa säsonger, av olika skäl och avslutade i högsta klass. Willian hade personliga saker att brottas med som familjesorg. Fabregas hade ett nytt spelsystem att anpassa sig till, ett system som ansågs passa honom illa och ständiga transferrykten utan grund, en utmaning många dömde ut honom från men som han överkom och han avslutade säsongen mycket starkt. Han mer än någon annan visar också Contes möjlighet till en plan B om vi ska kalla en alternativ spelmodell det.

Luiz, Alonso var sena värvningar ingen trodde på och de var kanske inte heller Antonio Contes förstaval på de positionerna men han gjorde dem till självklara val. Den enda spelare som vi undrade över var Michy Batshuayi som inte alls kändes som en Contevärvning. Han kom tidigt, han var dyr och känslan var att det var Emenalo som hade värvat belgaren och Conte kunde bara säga ja och acceptera situationen. I sommar lär klubben lyssna betydligt mer till vad Conte vill ha. De måste de.
    Mourinho säger att han redan i mars talade om för Woodward i United vilka spelare denne skulle fixa och i vilken ordning antagligen. Så tidigt tror vi inte det hänt i Chelsea - men vi tror att det i år är viktigare än vanligt att ordna värvningarna tidigt för marknaden kommer inte att vara lysande för de klubbar som inte har klart med nyförvärven redan när försäsongsträningen drar igång i början av juli. Oavsett att silly season fönstret egentligen öppnar först 1 juli. Risken för ovanligt många panikvärvningar är stor i år, och Chelsea ska inte tillhöra de klubbar som gör dem.

Det spekuleras i lån av Michy, West Ham har varit intresserade men jagar nu Iheanacho från City. Ska Michy lånas ut och med tanke på hans köpesumma är det nog som nog måste övervägas mycket mot en eventuell försäljning så måste det ju bli till en klubb på hög nivå och då absolut helst i Premier League då Conte helt klart har tryckt på att Michy har haft svårt att anpassa sig till den här ligan. Men då måste han få speltid, inte bli bänkspelare i en mindre bra PL-klubb utan så nära garanterad startspelare som möjligt. (Vilket också innebär att återkallelseklausuler måste finnas).

N'Golo Kanté var en rätt tidig värvning men också en rent solklar värvning och ändå lyckades Conte utveckla Kanté till mer än en tacklare och defensivspelare. Conte har också sagt att nästa steg för Kantés utveckling är att få honom att göra fler mål, vi har också noterat att ju längre säsongen har gått desto villigare har Kanté varit att ta skott och söka sig in i boxen. Det såg vi aldrig i Leicester, eller? Men det måste ju komma mål mot fler lag än Man United.

Att Antonio Conte är vår manager är absolut ett plus idag när det gäller att attrahera spelare. Därför är det nog viktigt, inte minst symbolmässigt att klubben ger honom den kontraktsförlängning alla spekulerar i. För annars vet vi att medierna kommer att börja tjafsa om att han kanske lämnar och då drar nog några spelare öronen åt sig. Chelseas rykte för att behålla managers är ju inte direkt strålande även om cirkusen har fungerat för Chelsea om vi tittar på antalet titlar. För i år är det spelarnas marknad helt och hållet med tanke på konkurrensen. Självklart inte alla spelares marknad, men toppspelarnas. De som har en kontraktssituation som gör det möjligt för dem att lämna har inte bara alla korten, de har nog reservkortlekarna också. Därför är CL-spel, toppmanager, stark ekonomi och lönestruktur och närmast titelgaranti kort värda väldigt mycket på marknaden. Chelsea är dock inte ensamma om dem. Managern tror vi blir tungan för valet av många spelares övergångar - mer så än pengar just i år.

Vi har lärt oss att Granovskaia inte är den som accepterar första budet så att säga så lite oroliga är vi över att Chelsea kanske prokrastinerar och försöker förhandla för mycket på en överhettad marknad. För som sagt, ju tidigare spelarna kommer in och ju mer tid Antonio Conte får med desto viktigare är det.

Contes val och vad Chelsea kan få är självklart hemliga på många sätt och det är en osäkerhet som medier och många agenter spelar på. Därav denna ryktescirkus.

Får CSFC väga in så behöver laget minst en, helst två, riktiga toppspelare i klass med Griezmann, Bale, Morata, Bonucci för att välja några olika lagdelar. Vi har inte en aning om någon av dem verkligen står på önskelistan men vi tror ju att åtminstone någon/några av dem gör det. Om de sedan vill lämna sin nuvarande klubb eller kan lämna sin nuvarande klubb är ren spekulation - men det är sådana namn, sådan kvalitet som Chelsea måste sträva efter att värva. Plus spelare som är minst likvärdiga flera av dagens startspelare.

CSFC ser störst behov i att värva spelare som kan fungera som wingbacks, därav kanske det intressanta ryktet om Ivan Perisic som nog skulle kunna spela wingback under Conte. För CSFC är wingbackpositionerna absolut de där vår trupp ser tunnast ut. Jordi Alba är ett annan rykte som kanske passar den posiitionen.
    Vi behöver nog en anfallare till som Conte har stort förtroende för och även om Michy var extremt effektiv i säsongsavslutningen och gjorde det direkt ligaavgörande målet känns det inte som om Conte ännu har fullt förtroende för honom. På backsidan har vi kanske den starkaste gruppen unga spelare som trycker på bakifrån med Andreas Christensen, Nathan Aké, Kurt Zouma med flera. Vi ser inte ett jättebehov där.

Några spelare i årets a-lagstrupp lär få lämna plats för nyförvärv men Chelsea måste också ge unga spelare chanser och det finns en handfull som är nära den. Några v dem kommer nog dock att lånas ut och som alltid är det ju otroligt viktigt att de hamnar i rätt klubbar. Bournemouth var bra för Aké liksom Watford var för honom. Watford var en katastrof under Mazzari för Kenedy. Som vi dock pekade på i första Vi ser framåt är också lån lite av ett tveeggat svärd.

Ruben Loftus-Cheek tror vi lånas ut ur dagens trupp. Vi vet inte riktigt hur Nathaniel Chalobahs situation är men det får inte bli ett Napolilån för honom för det höll på att stanna upp hans utveckling. Ola Aina är nog också en kandidat för utlåning.

Bland lånespelarna är vi mest nyfikna förstås på Andreas Christensen, Izzy Brown, Lewis Baker, Tammy Abraham, Bertrand Traoé, Mario Pasalic... alla lär inte få plats. Kanske kan Marco van Ginkel få en ärlig chans nu när han är skadefri, annars bör nog Chelsea sälja honom.
    Närmast lån är nog Tammy då han är yngst, men vi tror han skulle kunna bli lite av en Rashford för Chelsea. Ja, det är inga enkla val Antonio Conte måste göra. Vi är också nyfikna på hur Matt Miazga, Michael Hector och många andra har utvecklats men tveksamma till om någon av dem kan ta sig in i truppen.

Många lånespelare kommer att säljas, många kommer att lånas ut igen. Vissa av dem är vi rätt säkra på försvinner:
    Lucas Piazon och Tomas Kalas kan mycket väl bli sålda till Fulham där de trivts och gjort bra ifrån sig. Kenneth Omerou lär bli såld och stanna i Turkiet. Marco van Ginkel, ja där vi osäkra han kan bli en bra back-up på mitten men det kan också bli försäljning till PSV.

Christian Atsu och Juan Cuadrado är lånespelare som redan försvunnit. Loic Remy kommer säkerligen att säljas. Liksom Baba Rahman,och Schalke lär vara intresserade om priset är rätt (Baba är ju dessutom långtidsskadad vilket påverkar det). Av övriga är det svårare att gissa. Men Chelsea behöver göra sig av med de lånespelare som är lite äldre och vars utveckling stannat av. De yngre kan tjäna på vidare lån, som Boga, Houghton, Palmer. Nya lån kan bli Mount, Ike Ugbo och några till från U18-laget.

John Terry vet vi lämnar. Dominic Solanke är en spelare som är i princip klar för Liverpool och med tanke på hans uppförande och ekonomiska krav känns det som det är en ny Daniel Sturridge. Han har nog en fin framtid men han ville inte spela för Chelsea mer än han ville spela för sin egen plånbok. Asmir Begovic är klar för Bournemouth redan och de jagar Nathan Aké som CSFC inte tycker klubben ska släppa fast han är i den där känsliga åldern då han verkligen behöver få matcher och kan han få tillräckligt många med Conte?!
    Några mindre kända lånespelare som aldrig får arbetstillstånd (och får det än svårare när Brexit är igång) som Christian Cuevas, Matej Delac, Nathan, Jhoao Rodriguez. Chelsea måste hitta köpeklubbar till dem. Att fortsätta låna ut dem är inte rätt för dem eller Chelsea.

Ett par stora frågetecken bland de unga spelarna är Charly Musonda som verkar stannat i utvecklingen trots att Conte tog hem honom på nyåret. Islam Feruz som väl får avskrivas som tyvärr, ännu en ung spelare som inte klarade övergången till vuxen när han fick för mycket pengar och uppmärksamhet att röra sig med.

Diego Costa ansågs för någon vecka som helt klart att han lämnar Chelsea. CSFC har inte trott på det alls. Det kan ändå hända, men inte till Kina - bara till Atletico Madrid och de tycks främst jaga Alexandre Lacazette nu. Däremot är det skrämmande att märka hur många okunniga Chelseafans det finns som inte inser skillnaden i kvalitet som Costa erbjuder jämfört med vissa spekulerade konkurrenter. Även om vi kan hålla med om att Costas metod att alltid hålla alla dörrar öppna är lite jobbig att uppleva, men mest för dem som faktiskt tror på skvallersajterna som finns på internet och som sprider rykten som om det vore sanningar. Costas insats är och har varit långt viktigare än vad många så kallade fans vill erkänna, sedan är det kanske en personlighetsfråga vad man tycker om honom som person. På Cobham och i truppen är han dock väldigt omtyckt.

Eden Hazard är en spelare våra konkurrenter helst ser lämnar Chelsea och därmed massor med s k sportjournalister. CSFC tror inte på det heller även om Chelsea aldrig någonsin stoppat en spelare som verkligen vill lämna om någon betalar priset. Vi är mycket långt från övertygande om att Eden Hazard har samma önskan om att spela för Real Madrid som deras supportrar tror alla spelare har. Vi vet att Eden stortrivs i London och han är en framiljemänniska som alltid satt det och trivsel i sitt fotbollsliv högst. Och nog verkar han trivas i Chelsea och med Antonio Conte just nu om vi ska tolka hur han spelar. Cesc Fabregas är ännu en spelare som medierna försöker sälja men som vi är övertygade om stannar i Chelsea om inget sensationellt inträffar.

Willian och Matic jagas av Mourinho. Att Chelsea skulle sälja viktiga spelare till Manchester United om de inte själva vill bort och inget alls säger att någon av dem vill dit, ser vi som mycket osannolikt. Däremot undrar vi om Matics roll i Contes lagbygge inte minskar något nästa säsong.

Så vad det gäller utryktena från Chelsea är det mesta rent struntprat. Något kanske dock händer förutom det som redan har hänt om vi tittar på truppen. Det är dock mest lånespelare som kommer att lämna. Vi ska inte glömma att Chelsea redan under säsongen släppte spelare som Oscar, Branislav Ivanovic och Mikel. Så mycket av rotationen ut var redan avklarad.

IN
Vi har redan berört att Ivan Perisic är ett namn med mycket rubriker just nu. Även om det ser ut som om United är allra mest angelägna.

Vi kommer att må illa dagligen kring alla falska, osanna rykten och Trumpnyheter som kommer att spridas av oseriösa medier, som ursäktar sig med att det är Silly Season. Ta bara allt som sägs om Antoine Griezmann. Ena dagen kommer han att stanna, andra dagen lämnar han (igår trumpetade varje tidning ut att han minsann begärt att få lämna) idag stannar han och imorgon lär han nog lämna igen för United. Eller för PSG eller för.... Ja, ni vet!

Nu tillhör just Antoine Griezmann en av få spelare som verkligen står på vår drömlista. CSFC tror han skulle vara utmärkt i Chelsea och en av de få spelare med extremt enorma prislappar som faktiskt är i närheten av sin "värdering". Åtminstone jämfört med Paul Pogba eller Romelu Lukaku. Så vi hoppas innerligt att Chelsea är en av klubbarna som verkligen vill ha Griezmann. Även om alla röda tror det bara handlar om United nu när de lyckades ta sig till Champions League. Den sannolikheten baseras helt på två saker; hans påstådda personliga vänskap med Paul Pogba och det faktum att United visat störst intresse och tillhör de 5-6 klubbar som har plånbok stor nog. Senaste ryktet (obs rykte) säger att United är en av två klubbar som gjort en formell förfrågan till Atletico om Griezmann.
    Vi har i flera år haft Pierre-Emerick Aubemeyang på önskelistan och det är en spelare som verkligen ser ut att lämna sin klubb, Dortmund. Vårt intresse för honom har dock svalnat även om han förstås är en kvalitetsspelare.

Konstigt nog nämns aldrig Kylian Mbappé till Chelsea. Men Real och City lär vara villiga att betala ca 115m pund för honom. Hade Mbappé varit så här bra i två års tid hade det nog närmat sig ett någorlund marknadsmässigt pris, men han har en fantastisk säsong bakom sig och är i en ålder där ingen riktigt vet vad som händer nästa år då han fortfarande växer och även så mycket annat kan ändras.
    Andrea Belotti lär dock vara aktuell men han har en Lukakuprislapp som är högre än vad han verkligen är värd. Betonas ska kanske dock att inte alla uppskrivna prislappar stämmer med verkligheten även i länder som tillämpar kontraktsinskrivna utköpsklausuler.

Alvaro Morata har varit ett stort namn för Chelsea hur länge som helst men svalnat senaste veckan. CSFC ser gärna att Morata kommer till klubben. Vi tror han och Costa vore ett utmärkt anfall om Costa tänker spela 3-5-2 som han gjorde i Juventus. Romelu Lukaku är en mycket bra anfallare med meriter i Premier League och stort hjärta för Chelsea. Problemet är att han inte är en färdig spelare lika mycket som Morata, trots samma ålder mer eller mindre. Lukaku är klart mer begränsad som vi ser det. Det är dock inte på något sätt det stora problemet. Det stora problemet är prislappen om 100m pund. 60m pund vore kanske en mer rättvis prislapp (om det nu finns något sådant på dagens spelarmarknad). Ett annat problem är hans agent, Mino Raiola. Därför tror CSFC faktiskt att det är troligare att Lukaku hamnar i United trots hans historik med Mourinho än att det blir Chelsea. Men vem vet egentligen, ingen vet ju ens om Everton kan klämma ur så mycket för honom oavsett hur många klubbar som är intresserade.

Timoue Bakayoko sägs vara mycket nära Chelsea. CSFC är långt ifrån övertygade om honom men om det blir så så litar vi på Antonio Conte i det här fallet. Men på oss har han inte övertygat. Tveksamt omdöme och mindre bra bollkontroll än de spelare i liknande positioner vi redan har.
Sedan lär vi säker få höra om Radja Nainggolan igen med flera.

Ännu intressantare är dock Marco Verratti i PSG som verkar vilja röra på sig. Andra rykten säger dock att han vill röra sig till någon av arrogansklubbarna i Spanien. CSFC håller honom dock som den ende mittfältare vi verkligen önskar oss. Nja, kanske inte den ende men av de som nämns oftast i samband med Chelsea.

Det var mycket snack om Alexis Sanchez tidigare. Arsenal gjorde dock klart att de vägrar sälja till en konkurrentklubb så nu handlar det mest om Bayern eller PSG. Arsenal som behåller Wenger lär nog få sälja Sanchez därför, trots att de är villiga att spräcka sin omtalade lönestrategi för Sanchez. Det hade varit en intressant värvning för Chelsea även om han gillar att spela lite väl mycket med händerna, å andra sidan då kanske vi får några mål med oss där händerna är inblandade. (Fyra mål efter hands bara de senaste månaderna som domarna godkänt svider).

Där bak talas det om Virgil van Dijk som är beprövad i Premier League och ett bra alternativ. Problemet är att de flesta av toppklubbarna i England (det är bara Tottenham och Arsenal som inte lär jaga honom) vill ha just honom när han blir frisk och vi har redan sett att det räcker inte med att bli frisk efter en svår skada. Kurt Zouma är visserligen tillbaka men har inte övertygat som han gjorde innan sin skada, faktum är att han till och med tippas bli utlånad till Marseille för att där hitta tillbaka till sig själv. Så van Dijk är något av en chansning medicinskt.

Chelsea måste hitta en kompetent back-upmålvakt. För vi tror inte att Eduardo som fick förlängt kontrakt är tänkt annat än som back-upens back-up. Vi tror Chelsea måste hitta honom i Europa för de intressanta i engelsk fotboll är förstemålvakter i sämre klubbar eller unga målvakter som inte ska vara back-upmålvakter. En vild tanke är Iker Casillas från Porto! En som nämndes, som nytt namn, bara idag är PSGs back-up Alphonse Areola. Då kanske även deras utlånade Sirigu kan vara intressant.

---

Men som sagt, det kan bli nästan vem som helstsom kommer men vi vill nog helst se alternativ till wingbacks, en anfallare som Morata och så 1-2 riktiga toppspelare. Men det är omöjligt att bedöma eller ens gissa vilka de verkligen blir. Vi är dock måttligt intresserade av truppspelare på andra positioner. Vi är också väldigt angelägna om att varje nytt namn in är på plats när semestrarna är över och försäsongen börjar.

TILLÄGG 1 juni
Precis som väntat händer det saker hela tiden och det dröjde bara en dag sedan kan vi nog konstatera att Diego Costa kommer inte att lämna Chelsea i sommar och därmed lär Romelu Lukaku knappast bli värvad. Däremot är vi fortfarande lite osäkra kring Alvaro Morata för vi ser Diego och Morata som ett möjligt anfallspar i den 3-5-2 modell Conte spelade i Juventus.

Därtill nya rykten om Eden Hazard, förstås. Vi kan därmed inte nog påpeka att det viktigaste av allt i sommar för klubben är att se till att Hazard stannar i Chelsea. Så fixa hans nya kontrakt, ge honom allt han vill men Chelsea och ärligt talat engelsk fotboll kan inte förlora sin bäste spelare.

 
Besök csfc-facebook: facebook