31 maj 2017

Vi ser framåt

Säsongen är knappt slut och vi borde ägna tiden åt att njuta åt ligasegern. Vi är CHAMPIONS, och det direkt efter en av de värre säsonger vi fått uppleva, och definitivt den värsta i Premier Leagueeran (2015-2016). Det är så fantastiskt att i vår Chelseahistoria borde den här säsongen benämnas Fenixsäsongen, då Chelsea likt en fågel Fenix reste sig ur askan och härskade igen.

Så fungerar dock inte fotbollen och istället tvingas vi redan nu börja titta framåt och spekulera med mer eller mindre kött på benen. Än värre vi tvingas försöka sovra och rensa bland rykten och lögner som sprids över internet, men också i vanliga medier där källkontrollen och faktacheck är obefintlig för artiklarna måste ut och klickas på så fort som möjligt.

Så CSFC ger sig in i den leken och ger vår bedömning i ett extremt tidigt skede över nästa säsong och vad som kommer att hända på spelarmarknaden i sommar.

Vi spekulerar självklart, men inte utan grund, här nedan.

LIGAN
Så vi börjar med att titta på hur säsongen 2017-2018 slutar - gissningsvis.

Det kommer att handla om sex lag. I bokstavsordning: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham. Inga andra lag kommer att utmana men inget av de här lagen kommer att vara säkra mot något av de övriga 14 lagen. Så tuff är Premier League. Därför är det också svårt att tro på ett engelsk lag som vinnare i Kiev där 2018 års Champions Leaguefinal spelas. Men med tur i lotten kan det handla om semifinal för Chelsea och Manchester City. Med inte alltför dålig lottning bör alla fem engelska lagen gå vidare ur gruppspelet för det är nu så stor skillnad mellan gruppspelet och slutspelet i Champions League att gruppspelet känns som en formalitet. Kvaliteten rakt över har också jämnats ut och på så här lång förhand ser bara årets finallag ut att ha fördel gentemot övriga topplag. Både Barcelona och Bayern till exempel genomgår en generationsväxling som försvagar dem jämfört med tidigare år. PSG är just nu så ojämna att de är svårberäkneliga.

Det var dock ligan det skulle handla om. Vi tror och hoppas alltid på Chelsea. SÅ CSFC säger ju att Chelsea vinner den.
Där satsar vi vårt hopp och förväntning. Ska vi dock försöka se det mer neutralt tror vi att Manchester City måste hållas som den stora favoriten även nästa säsong trots att de inte infriade förra årets tips. Därefter följer United och Chelsea och fjärde platsen tror vi står mellan Arsenal, Liverpool och Tottenham.

MANCHESTER CITY
Det som talar för dem som vinnare är att de har bästa truppen. Det hade de redan i år men de hade svagheter som de absolut kommer att (försöka) rätta till i sommar. Deras manager fick inte till det i år och det blev ett obalanserat lag som hade varit bra mycket framgångsrikt i en liga som La Liga än Premier League. Ibland spelade de bländade, ibland spelade de rent av naivt.
      Vi räknar dock med att Pep Guardiola lär fortsätta sin fotbollsfilosofi men anpassar den till PLs speciella krav, inte minst det att konkurrensen är långt större än i någon annan liga och alla lag kan slå varandra och gör det i större utsträckning än i någon annan toppliga i världen. Så vi tror Guardiola har insett att det räcker inte med det anfall och det mittfält han har, han måste ha ett försvar också. Något han inte är van vid att behöva men han är ju inte direkt en dumbom så han lär göra något åt det.
    Trots att de hade bästa truppen är de också de som har näst mest pengar att spendera på nya spelare och de har redan börjat och agerat mycket kvickt på årets spelarmarknad. Något vi tror blir viktigt. Det blir viktigare i år att sätta trupperna snabbt och tidigt än någonsin, inte minst för konkurrensen om spelare som kan ta en plats i de här fyra topplagen är stentuff, spelarna som håller rätt kvalitet är få och alla vill ha ungefär samma spelare. City var snabbast ur startblocken och har redan imponerat.
    De har också redan rensat ut spelare de inte vill ha kvar. Det känns som om det bara är Joe Hart och Kelechi Iheanacho som inte är klara bland de som nog kommer att lämna. Och Iheanacho lär vara nära West Ham med en möjlig återköpsklausul. De sitter redan i diskussioner med spelare de vill ha kvar som Yaya Touré (troligen kortare kontrakt men han lär bli kvar) och Sergio Aguero.
    Gabriel Jesus ser redan ut att blivit ett kanonköp trots allvarlig skada strax efter att han anslöt i januari. Fortsätter han utvecklas som han börjat blir det en mycket stor spelare. Leroy Sané var också ett mycket bra nyförvärv som bara kommer att bli bättre.
    De har redan köpt Bernardo Silva som Chelsea länge ansågs vara nära, enligt skvallerspelet. De är i skrivande stund mycket nära Brasiliens mest lovande målvakt Ederson från Benfica. Bara de två affärerna handlar om ca 43+36,5m pund. Det är bara starten.
    De kommer absolut att lägga stora pengar på förmodligen två ytterbackar och någon mittback till. Kyle Walker och Virgil van Dijk tillhör de namn som nämns oftast. De har Stones och Kompany men med tanke på deras skadehistorik lär de vilja ha back-up där. Vi gissar att de innan fönstret stänger har köpt för minst 150-175m pund, hur stor nettokostnaden blir mot spelare till salu vet vi inte men det är väl egentligen bara Hart och Iheanacho som säljs för pengar. Zabaleta gick ju gratis, liksom de som de redan gjort klart inte fortsätter.

CHELSEA
Antonio Conte har lagt grunden men truppen är lite tunn, inte minst på vissa poster. och med tanke på att öka rotation krävs med fler matcher. Mer om det senare i Chelseas spelargenomgång. (Länk nedan)
    Chelsea visade också vissa svagheter under säsongen vad det gällde koncentration, inte minst efter viktiga mål gjorts och Chelsea vilade lite för länge på lagrarna. Systemet med trebackslinje har svagheter som måste rättas till. Särskilt Arsenal i cupfinalen och Tottenham på White Hart Lane visade möjligheterna att komma in mellan wingbacks och trebackslinjen. Punktmarkeringen av Hazard av United och några andra visade också att det går att låsa Chelseas spel då några spelare är viktigare än andra och får motståndarna bort dem ur spelet låser sig saker och ting ibland.
    Chelsea är dock andrahandsfavoriter ändå i mycket hård konkurrens främst med United.
    Det som gör att vi ser oss som andrahandsfavoriter är att vi tror att stort fokus kommer att läggas på Champions League. Conte har aldrig riktigt lyckats där eller i annat cupspel. Vi tvivlar inte på att Chelsea går vidare ur gruppspelet, men om det blir som första- eller andralag är viktigt och beror delvis förstås på lottning men än mer på inställning och förmåga att handskas med ett mer kompakt spelschema. Även spelschemat i ligan kommer att bli kompaktare kommande säsong då nästa sommar är VM-sommar med allt det innebär av komprimering av ligaspel och tid för landslagsläger och sånt. Ligasäsongen börjar i normal tid men kommer att sluta 2-3 veckor tidigare än i år. Vi vet också att Premier League gör absolut inget för att hjälpa och underlätta för de lag som spelar i Europa.
    Ett problem, ett ständigt problem i Chelsea, är att matcha in unga spelare med en kravbild där titlar ska tas. Detta kan bli viktigare och svårare för Conte än någon annan manager under Roman, för Conte har nu en större grupp jättetalanger, fler och mer lovande unga spelare i Chelsea än någon annan manager har haft. Men kan han hitta utrymme för dem, kan han motivera dem att inte bara ta steget upp utan också ta ett extra steg upp. Så Contes värvningar och hans strategi där i sommar möter andra problem än kanske vad alla andra managers i toppen möter. Hur ska han kunna värva och kunna utveckla samtidigt.
    Att unga spelare inte får chansen skapar också oro bland de unga spelare som finns i truppen, som Nathan Aké som genom lån fått spela på hög nivå och vill fortsätta med det. Hela den situationen är ett tveeggat svärd och det känns fortfarande inte som om Chelsea vet vad de vill med sina unga spelare trots att de skapat den bästa ungdomsakademin, kanske i världen.
    Vi vet att Chelsea behöver fler alternativ, mer konkurrens på vissa positioner så frågan blir. Värva för truppen, eller satsa på toppvärvningar som kan gå rakt in i laget? Det blir verkligen inte lätt och vi vet inte hur klubben vill agera. Å ena sidan ställer man krav på titlar på andra sidan vill vi se våra unga spelare få chansen...
    Vad vi vet är att Chelsea varje gång vi har vunnit tunga titlar har värvat fel och varit på tok för inaktiva med mycket dåliga resultat som följd. Vi såg det efter 2010 års titel, 2012 års Champions Leaguetitel (ut i gruppen för enda gången), vi såg det efter 2015 års titel...
      Emenalos värvningsfacit sommaren 2015 var ruskigt dåligt, där hoppas vi att Conte idag har en sådan status i klubben att det blir Conte som avgör värvningarna och inte Emenalo.
      Vi vet alldeles säkert att vi vill inte se Chelsea satsa på värvningar för eventuell framtid. Antingen ska Chelsea värva spelare som kan spela som ordinarie som vi ser det eller ska de strunta i att värva alls och satsa på de unga spelarna.

MANCHESTER UNITED
Två saker talar för att United kommer att tävla om titeln igen.
    Ett: de kommer att spendera mer än något annat lag - som vanligt. Vår gissning är att de kan hamna över 200m pund om de kan få loss de spelare de vill ha och då de bakvägen fick Champions Leagueplatsen är det kanske möjligt. Det är dock inte säkert att de får loss de spelarna.
    Två: José Mourinho är som han är, men skiljer vi personen från managern är han fortfarande en stor manager även om stilen också är som den är. Det kommer dock United och deras fans strunta i precis som vi gjorde om han levererar titlar. Och nej, vi tycker inte Community Shield är en titel vad än Mouriho hävdar. Det viktiga är dock att efter hans första sejour i Chelsea har hans andra säsong i en klubb alltid varit hans bästa. Tredje året brukar implodera men där är han inte ännu.
    Han hade redan i år på papper ligans näst bästa trupp. Han hade mycket skador och hans spelsystem var inte roligt att se (även tristare än någon upplaga han någonsin hade i Chelsea förutom katastrofhösten 2016). Frågan är hur mycket skada hans rykte har tagit av alla konflikter, årets dåliga resultat (trots ligacup och Europa League) när det gäller att värva rätt spelare. Kommer han bara att kunna köpa Raiolas spelare igen?!
    Vi förväntar oss att United och Mourinho kommer att vräka ut pengar på marknaden i år. Vi har dock ett frågetecken om han kan behålla de Gea som målvakt. Romero är dock en kompetent back-up och vi vet att United och Mino Raiola nu försöker värva Donnarumma från Milan också. De jagar också Raiolas andra stora namn i sommar, Romelu Lukaku, även om vi nog tror att Lukaku är lite misstänksam mot Mourinho som han inte gick så bra ihop med i Chelsea. Men med de summor Everton kräver för Lukaku är United nog den troligaste destinationen. Särskilt som vi tror Diego Costa stannar i Chelsea, lämnar han kan den planen vändas upp och ned.
    Mourinhos lösning har alltid varit att värva ihop lagen. Det gjorde han i Chelsea och det fick han inte göra sommaren 2015 vilket säkert var en anledning till hans uppträdande och vilja att gå till United där han fått en öppen plånbok. På grund av skador har han spelat ovanligt många unga spelare i år, men delvis har det ju skett som ren protest mot ligan och dess planering. Dock, som sagt, konkurrensen om spelarna är större än någonsin och Premier League erbjuder idag toppen av managers som spelare vill jobba med - så det handlar inte bara om plånböckerna förutom hos agenterna. Därför varnar vi för att Raiolas spelare är närmare United än andra klubbar för United har redan visat att de föredrar att göra affärer med den agenten.
    Förra säsongen var det United som vrålstartade på transfersäsongen, i år är de redan slagna av City där. Vilket kanske är en indikation på att dras attraktionsförmåga har minskat trots allt. Mourinho själv säger att han redan i mars gjorde klart för Ed Woodward, VDn, vilka spelare denne skulle värva...

TOTTENHAM
Spurs har gjort stora framsteg under Pochettino. Nu måste de leva upp till löftena och där tvivlar vi av några olika skäl. De har talangen men de har inte truppen. De måste förstärka sin trupp ordentligt, särskilt om de inte ska floppa i Champions League nästa säsong som de gjorde den föregående.
    Inget lag i toppen behöver stärka truppen mer än dem. De har ett bra lag men bakom första elvan är det mycket tunt. Vi såg hur de spelade särskilt under Kanes första skadesejour. Det är en tuff uppgift att göra det på en säsong, för det går inte att göra bara med unga spelare utan det krävs bra spelare med rutin och de är sällan intresserade av back-uproller.
    De måste också behålla sina spelare, för andra stora klubbar rycker i dem. Kyle Walker ser ut att vara på väg till Manchester City och det har börjat talas mycket om Danny Rose till United. Då kommer de nästan helt sakna ytterbackar och de lär få mixtra med spelsystemet då de två också var kapabla att spela wingbacks. De har bara Trippier som back-up idag. Tottenham betalar helt enkelt för låga löner för en klubb som ligger och utmanar på den nivå som de gör. Så antingen öppnar Daniel Levy plånboken och omförhandlar massor av kontrakt eller så får de framtida problem. Än större sådana om de inte vinner en stor titel (minst FA Cupen) nästa säsong, för då kan laget försvinna nästa sommar. Kane och Alli intresserar redan de absolut största klubbarna och spelarna vill börja vinna titlar. Vi tror dock Tottenham har ett år kvar med de flesta av sina spelare innan de börjar tänka på allvar att lämna pga lönestruktur och titelönskan. Även Pochettino lär vilja gå vidare om han inte backas ordentligt på transfermarknaden i sommar. Ändå finns det nästan ingen toppklubb det skvallras mindre om i inledningen av årets Silly.
    Så nästa säsong är en nyckelsäsong för Tottenham.
    Deras andra stora problem som gör att man tvivlar på dem som titelutmanare är att de ska spela alla hemmamatcher på Wembley. En arena de sannerligen inte har trivts på under senare år som deras cupspel har visat, inte minst i Champions League säsongen som var. Att byta arena låter kanske inte så avgörande men det tycks det vara. Tottenham visade det och West Ham har också visat det. Arsenal hade problem att spela sig in på Emirates och det var ändå deras egen arena. Så det är ett stort frågetecken hur Tottenham anpassar sig till en säsong på Wembley (vilket oroar lite grann då Chelsea måste göra samma nödlösning under hela tre säsonger framöver).

ARSENAL
Arsene Wenger stannar två år till och vi kan inte annat än att se det som ett problem för Arsenal. Han är en stor manager som till slut slutade vara tjurigast av alla och moderniserade sin taktik i slutet av säsongen och fick till en riktig fullträff i FA Cupfinalen. Det var dock bara en enda enstaka match.
    Ibland känns Arsenal mer som ett amerikanskt sportföretag med en ensambestämmande man, Wenger, än som en fotbollsklubb. Vinsten är allt, sportsliga framgångar betyder mindre än vinsten. Vilket på sitt sätt är sunt men som aldrig kommer att accepteras av supportrar som en gång var mer bortskämda med framgång än andra.
    De ändrar också sin lönestrategi och verkar villiga att kraftigt höja lönerna för stjärnorna. Frågan är dock om det räcker för att Alexis Sanchez ska stanna? Det räcker säkert för att Mesut Özil ska stanna, men det är nog lika mycket för att Özil har inte i närheten av lika många friare som Sanchez har.
    Arsenal måste som alltid förstärka försvaret som fortfarande är för ojämnt för ett lag på den nivån. Viktigaste frågan känns det ändå som är; kan de någonsin hålla sina spelare friska?
    Klubben är säkert nöjda med Wenger då de erbjuder honom nytt kontrakt och har förlängt, men är fansen det? Det kan bli en krutdurk om resultaten blir som i år. Det är säkert något som också inkommande spelare kommer att ta hänsyn till. Vi tror de kommer att ha problem med att värva de spelare de vill ha på grund av sådana frågetecken. Nyckeln är ändå nog att behålla Sanchez och ha en riktigt bra transfersommar.

LIVERPOOL
Inget lag var så bra mot andra topplag som Liverpool. Vilket är bra för cupspel. Chansen är att de kommer att göra bättre i Champions League än i Premier League, det tror vi.
   För om Klopp inte kan få Liverpool att prestera mot lag de förväntas kunna slå, då lär han inte ta en Champions Leagueplats nästa säsong.
    Så precis som för Arsenal är värvningarna nog nyckeln. De måste förstärka och de måste förstärka laget, inte bara truppen och det är faktiskt två olika kravbilder. De måste också hitta en spelmodell som håller hela säsongen för både Liverpool och Dortmund har visat problemen med Klopps höga presspel under en lång ligasäsong. Det sliter spelare mer än någon annan klubb och deras skadelistor är alldeles för stora för att kunna prestera en hel säsong. Liksom för Chelsea blir säsongen dessutom bra mycket tuffare då de ska spela i Champions League vilket de inte gjorde den här säsongen.
    Klopp har flera frågetecken att lösa och det kan bli för många för honom.

Så nyckeln för nästan alla lag i sommar är att värva bra, värva rätt och ändå få till lagen. Detta då alla egentligen har pengar, vilket säljande klubbar verkligen är medvetna om och då lagen mer än någonsin i historien rycker i samma spelare... Det känns som en buffé upplagd för en busslast när sex bussar plötsligt kommer samtidigt...

De här spekulationerna kan förändras mycket under sommaren beroende på vad som händer på transfermarknaden, men att något annat lag skulle kunna ta sig in bland de sex är nog nästan lika osannolikt som att Leicester skulle vinna ligan 2016.

Läs även den titt vi tar på Chelseas trupp, tankar kring övergångar och mer i den här artikeln>>

 
Besök csfc-facebook: facebook