1 januari 2017

 

    CSFC ser framåt

Chelsea har varit fantastiska sedan den där första halvleken mot Arsenal (och den ska de få betala för 4 februari).

Sex poängs försprång när halva serien är spelad är oerhört bra, och ställer vi det i relation till hur förra säsongen såg ut är det ännu bättre. Tio till nuvarande trean. Seriefinal redan 31 januari???

Alla pratar om att julperioden avgör Premier league. Det har den inte gjort men oj vilken indikation den är. Chelsea har vunnit ligan varje gång de lett ligan över julen. Det gjorde vi år också.

Men det är inte bara frågan om tabellplacering. Det handlar om hur Chelsea tagit sig dit och stannat där – och det imponerar väldigt mycket mer än själva tabellen.  Chelsea tycks kunna göra allt; totaldominera matcher och kämpa sig igenom 6-mannaförsvar, kontra sönder lag samman, hämta sig efter kostsamma misstag som ger kvitteringar, vända underlägen mot lag som ska vara överlägsna – allt.

Dock, det är CSFCs åsikt att januari avgör ligan. Om vi med januari menar månaden 4 januari till 4 februari.  Chelsea har då ett väldigt tufft schema.  Tottenham borta, Leicester borta, Hull hemma, Liverpool borta, Arsenal hemma. Och så en FA Cupmatch mot Peterborough som vi inte bör slarva bort även om den betyder mindre.

Mycket värre än så kan det inte bli.

Intressant nog har ingen toppkonkurrent något liknande schema. Deras tuffa matcher ligger i mars och april. Då kan det nästan vara avgjort redan. Vi kan erkänna att vår helgschema fram till nyåret var ok, men det var det för andra också. Och som alla vet, som alla säger och som t ex Stoke bevisade - det finns inga lätta matcher i Premier League. Det är inte Ligue 1, Serie A, La Liga eller Bundesliga där skillnaden mellan topp och botten på plan är långt större.

Så låt oss leka med tanken: kan Chelsea ta ett poängövertag mot Spuds, Scousers och Gooners, dvs 5 poäng i de matcherna. Då blir vi väldigt svårstoppade. Blir facit bättre än så, ja, då är det frågan om någon kan fånga oss. Förutsatt att vi vinner matcherna mot Leicester och Hull.  CSFC tror inte något lag kan komma ifatt.

Väldigt mycket vill vi ju slå Tottenham på 3 Point Lane som arenan länge var känd som.  Av alla möjliga skäl. Först: det är Tottenham. Två: en seger där och vi har rekordet för raka segrar i ligan (siffror över två säsonger gäller inte, sorry Arsenal). Tre: det spelar bort Tottenham från en ev titel med stor säkerhet. Fyra: det täpper till munnen på Christian Eriksen och Harry Kane som av någon subjektiv åsikt anser sig vara lika bra som Chelsea – för vad har fakta med det att göra? Eller tretton poäng som det är i skrivande stund.

Skulle Chelsea dessutom slå Liverpool och Arsenal, de enda lag vi har revansch att kräva mot,  är det nästan avgjort, inbillar vi oss.

Inget är dock säkert men alla de lagen kommer absolut inte känna sig säkra något alls.  Absolut inte, hur mycket det än gapas och skriks i medier och presskonferenser.  Arsenal har en historia av vika ned sig under våren (förra året var väl ett undantag, de vek istället ned sig veckan innan julveckan). Tottenham är lurigare. Men de är inte bättre i år än förra året som vi ser det.  Liverpool är klart bättre men hade en del tur när de vann på Stamford Bridge och Chelsea kommer verkligen vilja visa det.

Går det bra, dvs att Chelsea får poängöverskott och behåller ledningen, särskilt om den är sex poäng efter 4e februari krävs det en goonersliknande kollaps för att vi ska missa det  här. United kommer att spendera i januari, för köpa är alltid José Mourinhos lösning – men hur många av alla hans köp har verkligen varit succéer? Jättesuccéer har Didier Drogba och Diego Costa varit. Utöver det är det långt många mer fiaskon än framgångar för honom, och då har vi inte ens nämnt de duktiga spelare han skeppat ut som odugliga som sedan visat sitt värde, även i hans nuvarande klubb. Men Mourinho ville till United för pengarnas skull, för att köpa succé är det han gör och United är den enda klubb (förutom Real Madrid där han redan gjort bort sig) som verkligen kan köpa framgång.
Dessutom är marknaden i januari värdelös, det är sällan rätt spelare kan köpas då. Afrikanska mästerskapen ställer till det för vissa lag, inte minst Liverpool som förlorar Mané och Palace som förlorar Zaha som bytt nationalitet.  Chelsea förlorar ingen spelare till de mästerskapen i år.

Z är en succé i United och matchas hårt. Så hårt att det är väldigt svårt att tro att även en toppfysiskt tränad Z kan klara en hel engelsk ligasäsong vid 35 års ålder.  Dock, hittills har han varit på tok för ensam i United. Mourinho har i känt Mourinhomanér förstört ungdomarna, förutom möjligen Lingard som tycks klara av honom.  Att Mourinho ska kunna köpa sig framgång redan i januari känns inte troligt. Han kommer att behöva spendera åtskilliga fler miljarder, som United gör innan han hittar receptet.  Det är vår övertygelse om att han inte gör det i år. Förhoppningsvis når han inte ens Europa League i år med sin flilosofi. Även om engelska medier håller dem som favorit till att vinna den turneringen redan i vår (så lätt är det inte men visst har de chansen). Vi kommer aldrig glömma vad han gjorde för Chelsea. Men, det underbara han gjorde måste också vägas mot det negativa han gjorde klubben och just nu lutar det åt alternativ två. Att Antonio Conte lyckas vända det med ungefär samma spelare är fantastiskt och otroligt imponerande. Mourinho är fortfarande ingen dålig manager, men han är inte samma som han var första sejouren i Chelsea. (Men ärligt talat byggde han den framgången just med att köpa spelare och då fick rätt mycket rätt).

City är för oss fortfarande ett stort hot, och vi har dem hemma. Vilket ger en bra chans att neutralisera dem. Men toppen är rätt bred och det kan ske fler överraskningar, men oj vad bra det ser ut för oss just nu.  Hoppas vi kan säga samma sak några dagar in i februari.
Efter att Liverpool slagit dem är dock just Liverpool absolut främste utmanare så vilken match det kan bli den sista januari.

Det ser otroligt lovande ut.  Vi Chelseasupportrar tror förstås alltid att vi ska vinna ligan (det är vår plikt) men nu ser det mer än trovärdigt ut.

GOTT NYTT 2017

och så får vi se vad, hur, möjligen Silly januari-season påverkar Premier League, liksom Afrikanska mästerskapen. Fast för Chelsea lär det handla mest om hur vi hanterar matcherna mot Spuds, Scousrs och Gooners.

 

RÄTTELSE: Joel Matip kommer inte spela i ACN för Kamerun då han vägrade bli uttagen.
Senaste utvecklingen är dock att Kameruns fotbollsförbund har krävt via Fifa att de ska inställa sig (det är flera spelare inblandade)...

Always proud to be Blue

Lindy


Besök csfc-facebook: facebook

CSFC