14 december 2016

 

    Tidiga silly januari-gissningar

De som tror fotboll är ett spel uppfunnet av EA Sports videospelsutvecklare kommer att bli väldigt besvikna på Chelsea i januari. Det handlar inte om att köpa och sälja spelare. Fotboll handlar tack och lov fortfarande om att upptäcka och utveckla talang, även om de ska bli 25 år som Moses innan de får makalösa genombrott.

Vi förväntar oss väldigt lite nyförvärv, om ens något i januari. Chans på några unga spelare, några spelare destinerade för lån och för framtiden. Ingen spelare som kommer att gå rakt in i laget kommer i januari – tror CSFC.

En av de saker som är allra mest underbara med Antonio Conte är att han faktiskt ser de spelare som finns i klubben med fräscha, objektiva ögon och avfärdar dem inte innan de fått en chans. Det fullkomligt älskar vi honom för.  Det kanske inte innebär fler eller större chanser för akademin men det innebär att spelare som avfärdas av så kallade experter får växa och blomma ut; oavsett om de heter David Luiz, bortdömde Marcos Alonso eller en spelare som glänste på sommarturneerna och sedan skickade iväg av dåvarande managern varje gång, Victor Moses.  För att inte tala om vad han gjort med dem vars kvalitet vi redan har erkänt som Eden Hazard, Diego Costa, Nemanja Matic.  Värvningen av N’Golo Kanté var också klockren (han är redan så viktig och kommer så att förbli) och CSFCs drömvärvning inför sommaren.

Den enda drömvärvning vi har fortfarande är Antoine Griezmann men den lär inte hända före sommaren, och vi är knappast de enda som rycker i honom. Trots prislappen.

CSFC har fortfarande en stor dröm om en svensk startspelare i Chelsea. Frågan är om vi får uppleva det. VI trodde lite på Victor Nilsson Lindelöf, men som Harri Hemmi avslöjade kommer det inte att hända för vi har redan bättre lovande spelare som Kurt Zouma, Andreas Christensen och flera andra som kanske också tar det steget då de är i samma ålder. Hector, Kalas, Aina. Dasilva kommer. Det ser väldigt bra ut för Chelsea. Våra egna löften, Baker, Brown, Abraham, Solanke och allt vad de heter, ligger något år efter vad vi drömde om, men de är absolut på väg och Conte ser ut att vara managern som kan matcha fram dem (även om det kommer att ske försiktigt, och klokt). Vi förväntar oss inga Harry Kane-genombrott (eller hade inte Mourinho varit farten, hade vi kanske sagt Marcus Rashford-genombrott).

Däremot kommer vi att förlora några spelare.
Att John Obi Mikel lämnar ser vi som helt naturligt. Och han gör det med stort tack för sin långa och mycket trogna tjänst.  Han passar inte in i någon av de spelmodeller Antonio Conte testat, tyvärr. Han är för långsamt, spelar för mycket i sidledes och erbjuder på tok för lite framåt även om han gör mål för Nigeria rätt ofta.  Åldern är också emot honom. CSFC är övertygade om att Mikel lämnar redan i januari och att Chelsea låter honom lämna helt gratis.

Det ser också ut som Oscar kan komma att lämna och där är situationen lite annorlunda. Oscar började säsongen lovande. Men som så många gånger lyckas han inte göra sitt löfte permanent. Han är en stor favorit hos CSFC, men han har liksom aldrig riktigt tagit det där sista steget. Så han är idag en truppspelare, en vi kan lita på alltid gör jobbet men kanske sällan bländar oss numer. Han lämnar om ryktena om övergångssummorna till Kina stämmer och han vill gå dit för att ekonomiskt trygga sin och sin familjs framtid för allt tid. Pengarna är sådana att det går inte att protestera om Chelsea säljer honom. Så är det bara.  (Även om en del källor hävdar att en sådan övergång sker först till sommaren, vilket låter lite konstigt då den kinesiska säsongen väl startar i februari?!)
Oscar själv säger att det är till 90% säkert att det blir av då bara några få bryåkratiska detaljer återstår.  Summan det talas om är 52-60 miljoner pund!

Tveksamhet finns kring Asmir Begovic, men vi tror han vill vara kvar säsongen ut för att sedan lämna för speltid han förtjänar att få. Det ser ju att kunna bli en medalj och definitivt en chans på en titel om han stannar.

Cesc Fabregas är vi övertygade om stannar.  Lite grann av samma skäl men också för att vi tror att hans roll som matchbrytare och förändrare av matchbild ändå kommer att intressera honom även om han är duktig nog att vara startspelare i nästan vilken klubb som helst.  CSFC blir förvånade om Cesc lämnar Chelsea, men är osäkrare kring hans framtid efter sommaren.

City säger att Gabriel Jesus som köptes redan i sommar blir enda nyförvärvet i januari. Det vore vansinne. För de måste förstärka försvaret om det ska kunna komma igen.  Stones kanske blir bra, han är det inte nu. Inte heller någon av de andra och Vincent Kompany, vem vet om han någonsin blir skadefri igen? Vore de supersmarta skulle de använda sina enorma tillgångar och satsa allt på Thiago Silva.
Dock som vi så väl vet, januari är panikköpens månad och de som verkligen lockar de stora managerna är så gott som aldrig tillgängliga även om en viss Fernando Torres kom till Chelsea då.  Facit på det blev dock,  att det kändes lite som Liverpool ändå vann på den affären (fast de slängde bort pengarna på Carroll så kanske ändå inte).  Torres i all ära och han gjorde verkligen sitt bästa i Chelsea, men han hittade inte tillbaka till Torres pre-skadan.

United kommer absolut att handla. Det gör de alltid och framförallt är det José Mourinhos signum nummer ett. Han handlar sig till framgång. Det gjorde han i Chelsea och han kommer att göra det ännu mer i ett United som har enorma ekonomiska resurser och som verkligen slänger ut pengar. Skillnaden verkar vara att nu spelar summorna ingen roll, de gjorde de ändå i Chelsea där han satsade lite mer på kvantitet i kombination med kvalitet första åren. Hur många miljarder har de spenderat sedan Ferguson lämnade, och vad har de fått ut för de pengarna? Men har man sin egen sedelpress så kan man ju använda pengarna till att gödsla marknaden också. United kommer säkert att handla spelare för minst 50-75m pund i januari, det är vi övertygade om. Frågan är vad de får loss? Försvarare behövs mest men även defensiva mittfältare.

Arsenal är experter på skador men har klarat det bättre än någonsin. Vi ser inte dem handla särskilt mycket.  Wenger har alltid hållit hårt  i plånboken och just nu behöver de den om de ska kunna behålla Sanchez och Özil.

Liverpool lär knappast handla mycket mer, trots att de har defensiva svagheter och kanske borde satsa på en mycket bra målvakt som Jan Oblak eller så.  De lär knappast lyckas i januari dock.

Tottenham behöver back-upspelare, men inte så mycket startspelare.  Där gäller det mer att hålla de som de har friska.

Nä, förutom panikköpen som sämre placerade klubbar tvingas göra för att rädda sig kvar och Uniteds ständiga köpande kommer det nog faktiskt att bli en lugn Silly Januari. Om än absolut inte billlig för de som ska ut och handla.

Förutom i medierna som måste sälja sina klick förstås. Men substansen bakom ryktena blir tunnare och tunnare för varje silly season.  Inte ens Raiola lär kunna sälja sina dyra spelare dyrt i januari.

 

Lindy


Besök csfc-facebook: facebook

CSFC