1 september 2016

david luiz

 

    Chelseas transferfönster

KOMMENTAR

Chelsea hade problem det här transferfönstret. De fick bara tag i en, kanske två av sina absoluta förstaval. Dock är vi rätt nöjda ändå. För även om det blev ett par panikköp ärligt talat på slutet och för dyra övergångar (i ett fönster där i princip varenda övergång var för dyr för alla) var det kvalitetspanikköp om man kan säga så. Truppen är bättre än någonsin.

N’Golo Kanté var en drömvärvning för CSFC och så blev det. Dock drömde vi om Griezmann och Aubemeyang och där blev det inte. De ville inte lämna sina klubbar. Morata var sedan det stora namnet större delen av sommaren men det blev Michy Batshuayi, men som han anpassat sig, kom in tidigt från semester och vill verkligen visa framfötterna är vi väldigt lyckliga över den övergången. De blev dyra. Bats för 33m pund är inte billigt för en anfallare med den trots allt begränsade erfarenheten, men han är ung och kan komma att bli väldigt mycket mer värd för oss.  Faktum är att han nog mycket snart utmanar inte bara Benteke utan också Lukaku i Belgiens anfall.

Vi ser en stor framtid hos Michy Batshuayi på grund av hans inställning lika mycket som hans löfte. Kanté är kanske bäst i världen på sin position och det är en viktig position i Chelsea.

Eduardo är en gratis back-up. Och som tredjemålvakt är det nog ingen klubb i världen som kan matcha den kvaliteten. Han hade varit förstemålvakt i många stora ligors klubbar och absolut andremålvakt i vilken klubb som helst förmodligen. Utom Chelsea förstås. Men målvaktssidan i Chelsea är smått fantastisk särskilt nu när Courtois är på väg tillbaka till formen innan knäskadan. Inte mycket att snacka om vi får en sådan kvalitet utan att betala för det.

Vi behövde verkligen förstärka defensiven och där kan vi diskutera om Chelsea lyckades. Inget av förstavalen gick att få loss trots löjliga summor diskuterades. I det ljuset är jag ändå glad över att Chelsea inte betalade utpressningssummor till Napoli m fl.

Det känns som om Marcos Alonso är en vettig back-up. Han är inte startspelare men vi behövde en vänsterback när Nathan Aké ändå hade lånats ut tidigt i fönstret och Andreas Christensen lånades ut redan förra sommaren även för den här säsongen.  Det ger massor med rockad-möjligheter för Chelsea. Azpilicueta kan flyttas över till högerbacken. Ivanovic kan gå in som back-up i mitten, och faktum är att med facit förra säsongen och tidigt denna säsong har han gjort bra mycket bättre ifrån sig där än på sin ordinarie plats. Ytterback är tydligen inget för 30-åringar! Alonso är ett dyrt men vettigt köp som vi ser det. Sedan kan vi bara hoppas han lever upp till förhoppningarna mer än förra årets, ärligt talat, flopp på vänstersidan Baba.

Vi jagade en mittback som gå rakt in i laget. Det slutade med att vi tog hem David Luiz igen. Lite kontroversiellt för många fans det vet jag men jag älskar det. Jag trodde inte alls det skulle hända när ryktet dök upp kvällen innan deadline men det hände. Det var onekligen silly seasons största överraskning. Visst, solklart fick vi betala ett överpris för David men å andra sidan betalade vi runt 18m pund mindre för honom än när vi sålde honom till PSG för bara två år sedan! Han tillhör de bästa backarna även om hans lite yviga spelstil var svår att se att Conte skulle gilla, men Conte anser uppenbarligen att fördelarna uppväger nackdelarna, och det gör jag också. Visst kommer Luiz säkert kosta oss ett baklängesmål eller två men han kommer också att göra mål och han är spektakulär att se på plan. Om man bara ser till en spelares misstag och inte klarar av att se fördelarna, kanske man ska ägna sitt intresse åt något annat som schack. Hans hjärta går inte att tvivla på och lika lite tvivlar vi på hans engagemang för Chelsea så om han anser att han har mer att ge vår klubb – jättekul att han vill visa det. Vi ska inte heller glömma att när Kurt Zouma blir frisk igen så blir det som en ny värvning nästan. Vi har ej stark och jämn mittbacksbesättning nu. Där Luiz och framförallt Zouma bidrar också med lite bättre snabbhet. Det ger olika möjligheter till Conte som han säkert kan utnyttja beroende på match, form och motståndare.

Det är kanske så också att Conte nu kan spela med trebackslinje då han har en mittback som kan ta bollen ur försvarsspelet och med ytterbackar som Alonso och Azpilicueta... vi får se vad som sker men visst finns det nu fler möjligheter.

Så även om Chelsea inte lyckades hela vägen ut utan fick göra s k panikvärvningar så är det som panikvärvningar ren kvalitet. Därför för Chelsea för första gången på ett bra tag godkänt för sommarens transfers även om det dröjde länge innan det blev klart. Det kunde gått bättre, men vi vet alla hur tokig, hur ärligt talat idiotisk den här silly season har varit. Det har inte varit ett fantastiskt fönster men ett bra fönster och jämfört med förra året av en helt annan positiv kvalitet. Vi kan ju jämföra med sista dagarnas värvningar av Papy Djilobodji och Michael Hector! Djilobodji lånades ut i januari och är nu såld. Hector köptes med avtal om utlåning till klubben vi köpte från och lånas nu ut till Frankfurt för mer erfarenhet. Varken Alonso eller Luiz lär lånas ut om vi säger så. Det är också spelare i bra åldrar; Kanté f 1991, Alonso f 1990, Batahuayi f 1993 och de lite äldre; Luiz f 1987, Eduardo f 1982.

Vi fick inte alla de spelare Chelsea (eller fansen) allra helst ville ha, men som helhet är truppen klart bättre nu än förra säsongen. Och med tanke på hur nästan alla underpresterade då och redan nu visat så mycket bättre form så är det nästan ett nytt Chelsea igen!

Det negativa är att Chelsea fortfarande tvingas låna ut så många spelare. Istället för att sälja dem. Utlånade unga spelare som lånas ut för att få speltid är en annan diskussion och ärligt talat inget att alls kritisera. Även om vi alltid vill se fler unga spelare slussas in i laget, men vi känner alla till svårigheterna där. Problemet är lite äldre spelare som vi tvingas låna ut gång på gång därför ingen vill köpa. Ett rättare sagt, de vill nog köpa men inte betala löner som matchar de som de har i Chelsea, därför tvingas Chelsea låna ut spelarna vilket ger en viss inkomst men som också gör det möjligt för lånande klubbar att betala löner mer lika de spelarna har i Chelsea. Hur många spelare Chelsea bidrar till lönen för, det lär vi nog aldrig få veta men säkerligen förekommer det.

Nu längtar vi bara efter att uppehållet ska ta slut så Antonio Conte får matcha in de sena nyförvärven och Chelsea kan fortsätta den säsong som startat så oerhört spännande, lovande och förhoppningsfullt.

Always Proud to be Blue

 

Lindy


Besök csfc-facebook: facebook