21 maj 2016

    Titelkandidaterna

Aldrig någonsin tror jag att jag varit mer osäker på vem som ska vinna Premier League än den kommande säsongen. Aldrig har kandidaterna varit så många. Aldrig har alternativen varit så osäkra. Aldrig har vem och vad som händer på försäsongen varit mer viktigt. Aldrig har en fotbollsliga på förhand varit mer intressant. Det blir en lång och olidlig väntan på 13 augusti och spekulationer och värderingar och förhoppningar kommer att åka berg-och-dalbana var och varannan vecka.

Självklart tror jag Chelsea vinner och jag hoppas Chelsea vinner. Men övertygad är jag inte.

Inte heller är det mycket lättare att spå vilka som tar de fyra topplatserna och de för sportjournalister så viktiga Champions Leagueplatserna. Ja, de är jätteviktiga för klubb och spelare också, men jag kommer aldrig någonsin en enda sekund tycka Champions League är viktigare att vinna än att vinna Premier League. Så är det bara och tycker man annorlunda är man i mina ögon INTE en riktig supporter.
    Att det sedan är fullständigt underbart att vinna Champions League också är en helt annan sak.

Så vi tar en tidig, mycket tidig titt på vilka som kan vinna Premier League 2016-2017. Mycket kan ändras beroende på managerbyten, spelarövergångar, spelarförluster och annat. Men som sagt, aldrig har det varit mer intressant att spekulera, gissa och försöka se in i spåkulan än inför den här säsongen.

Så här är de, i bokstavsordning, titelkandidaterna.

ARSENAL
De har inte sedan the Invincibles haft en större chans och bättre möjlighet att vinna Premier League än de hade förra säsongen - och de blåste den totalt, trots värvningen av Petr Cech som gav dem en helt annan trygghet därbak än de var vana vid. De vek dock ned sig. Och de viker ned sig nästa säsong också. Deras andraplats var en gåva, för de förtjänade inte att komma så högt.
      Granit Xhaka lär komma men det gör dem inte till vinnare. Ngolo Kanté kanske kommer (fasen också för jag vill se honom i Chelsea). Men om de inte köper en klasspelare i varje lagdel kommer det att bli som vanligt. De är ett lag utan ledare. De spelar för galleriet och för att Arséne Wenger har vissa idéer om hur fotboll ska spelas och klubbar ska drivas. Det blir hans sista säsong.

CHELSEA
Chelsea riskerade att bli ett lag utan ledare, för en inköpt spelare blir sällan ledare direkt. Men att Chelsea behöll John Terry betyder massor, inte minst utanför själva matcherna. Chelsea måste dock förstärka vilket de sket i förra sommaren. Arrogansen där var pinsam att skåda särskilt med facit i hand.
    Stommen i Chelsea är dock alldeles utmärkt och det finns en vinnarkultur som absolut inte ska underskattas. För att inte tala om ett revanschbehov. Det vimlar av spelare idag i Chelsea som vill visa att förra säsongen var en abnormalitet, inte som det ska vara. Chelsea kommer igen och med en ny manager, känd för noggrannhet, passion och hårda nypor - ska det bli enormt intressant att följa dem igen. True blue, forever.

    Så visst vinner vi, eller hur? ;)

LEICESTER
Med den moral, övertygelse och passion som finns i Leicester. (Jag är nästan mer imponerad av hur de avslutade säsongen än att de vann, för de flesta lag som har vunnit klart brukar bara spela av, de kämpade ändå hela vägen in som de visade på Stamford Bridge). De kommer att vara med i leken nästa år också även om de flesta verkar tro att de inte är det. Men det är ju samma människor som hela tiden sa att det kan aldrig hålla hela vägen...
    Det ser också ut som om de får behålla nästan hela sitt lag. Ännu är det nästan bara Kanté det pratas om som en spelare som kan lämna. De har också resurser att värva nu.
    Men jag tror inte de klarar det hela vägen, men enbart på grund av att deltagandet i Champions League kommer att kosta dem, plus att de kan helt enkelt inte ha samma tur med brist på skador som i år.

LIVERPOOL
Jürgen Klopp är en stor favorit hos mig som manager och människa (hade väldigt gärna sett honom i Chelsea) och det är synd och skam att han är manager i Scousers. Om någon klubb bygger på managerns karisma och förmåga nästa år är det Liverpool. De är ihåliga, inte minst försvarsmässigt och behöver en bättre målvakt. Men de kommer absolut att göra en bättre säsong nästa säsong. Det ser också ut som de kommer få lite bättre resurser för att förbättras, även om det viktigaste är att Klopp nu får tid och möjlighet att skapa sitt eget lag inför nästa säsong istället för att koka soppa på den spik som var.

MANCHESTER CITY
Alla tror Pep Guardiola är den nye Jesus eller något sådant. Utom jag tydligen. För första gången någonsin ställs han inför en riktig utmaning. Han kommer inte till ett dukat bord som han alltid gjort förr, han kommer till en klubb med enorma resurser men också en obalanserad trupp som måste omorganiseras ordentligt. Och inte ens City kan väl få bryta mot alla regler ännu mer än de redan gör på finansiella grunder.? Truppen är bra, men också väldigt ihålig på vissa sätt. Spelare kommer absolut att lämna som Yaya Tourë även om få säkert saknar honom efter den här säsongen. Försvaret är inte i toppklass. Och Peps spelmodell kommer nog att ta tid att sätta sig, och om den passar Premier League och engelsk fotboll, jag är tveksam även om jag inser att jag allra mest hoppas att den inte gör det för jag inte är särdeles förtjust i bollinnehavsfotboll och evigt passningsspel.

MANCHESTER UNITED
Oavsett om José Mourinho blir manager eller inte har United inte en trupp bra nog att vinna Premier League. Men oj vad pengar de har och de kommer att slänga pengar efter spelare och försöka förstärka på ett sätt som bara City kan matcha. Dock, managerfrågan kan bli avgörande i den klubben.
    De har resurser att kunna köpa nästan vem som helst, men de kommer inte att kunna göra det som missen med Renato Sanches visar. Kanske hamnar Z där, men det kommer inte att hjälpa. Jag är fortfarande helt övertygad om att engelsk fotboll inte passar honom, tempot och intensiteten kommer att knäcka honom om vi säger så. Det är inte som i en liga där ett lag är enormt överlägset, i England får Z inte någon tid på samma sätt. Han kommer att vara duktig, men inte titelvinnande duktig - om detta nu händer. Och inte ens Mourinho kan göra den truppen till vinnare - men som sagt, de kan mer än några andra förmodligen köpa ihop ett vinnande lag. Frågan är dock om ens det hjälper numer då alla kan köpa. Då blir förmågan att bygga lag ännu viktigare. Och underskatta aldrig flyt, inte minst i början av en säsong.

SOUTHAMPTON
Om de slutar sälja spelare i sommar, om spelarna slutar kräva att få flytta kanske vi ska säga - då kan nog Ronald Koeman få dem att på allvar utmana om en CL-plats. De är inte titelkandidater i mina ögon, men vem vågar säga något absolut efter förra säsongen. Och de kommer att ställa till det för alla andra. Plus att de har nästan samma charm som Leicester, så synd att de spelar i röd-vitt.

TOTTENHAM
De vek ned sig något oerhört i avslutningen efter att Chelsea spelade bort dem från guldet i inledningen av maj. Det visade en omogenhet hos laget som gör mig tveksam. Annars har de tagit ett stort steg framåt, men de har de gjort förut för att sedan ta steg tillbaka. Att vara Tottenhamsupporter måste vara som att dansa jenka (för de gamla nog att komma ihåg den dansen), det är hopp fram och hopp bak hela tiden. Talangen finns där, men säsongsavslutningen väckte många frågetecken om de kan ta sista steget.

WEST HAM
Slaven Bilic har gjort ett väldigt bra jobb. De orkade inte hela vägen och de har inte truppen att på allvar utmana som jag ser det. Men flytten till Olympiastadion och ännu större publik i ryggen kommer säkert att betyda massor för dem. Det finns optimism och framtidstro i klubben. Frågan är nog hur det går för dem på värvningsfronten i sommar.

Vilka vinner? Vem vet!? Chelsea är förstås mitt tips. För en sådan här säsong kan de väl aldrig igen göra?!

Kanske klarnar bilden till början av augusti. Vi får återkomma då. Men som sagt, förutom skvallerskiten blir årets Silly Season verkligen intressant om vi tittar på de faktiska affärerna och struntar i alla rena lögner och påhittade skitrykten.

Men massor av fler lag kommer att sätta käppar i hjulen, kanske framförallt Swansea, och det är knappast någon som vinner ligan med bara tre förlustmatcher som de två senaste omgångarna. Därför är Premier League världens i särklass bästa fotbollsliga, den mest spännande och den allra mest intressanta - i särklass. Även om spanska lag vinner de stora Europacuperna, mycket för att de behöver ju inte slita ut sig i sin liga och ligan dessutom hjälper dem inför de matcherna till skillnad från vad Premier League gör med sina cupdeltagande lag.

2016-2017 års Premier League kommer att bli superintressant till skillnad från La Ligue 1 som kommer att bli lika totalt ointressant som att se målarfärg torka, som alltid. Eller Tyskland där Dortmund kanske, men knappast troligt, kan utmana vår Ancelottis Bayern. Eller Italien där Juventus vinner lätt igen. Spanien har blivit jämnare men om inte Barcelona gör en djupdykning blir det absolut inte spännande.
Lindy


Besök csfc-facebook: facebook