19 maj 2016

    Silly Season, källor och deras trovärdighet

Den Silly season som börjat, även om de flesta kontrakt i praktiken kanske inte undertecknas förrän i juli då den nya säsongen officiellt börjar och gamla kontrakt avslutas den sista juni. Aldrig någonsin har det funnits så mycket pengar i fotbollen. Särskilt inte i England där de nya tv-avtalen är otroliga. Chelsea får ju över en miljard i det och är ändå bara på sjunde plats över vilka engelska lag som tjänar mest. De stora europeiska klubbarna har också mer pengar i kassorna än någonsin. Andra som PSG har ägare som är värda mer än några tv-avtal. Därtill kommer att den kinesiska spelarmarknaden har inte bara växt, en har fullständigt exploderat och USA lockar många av de mer rutinerade.

Uefa Financial Fair Play ligger närmast i ruiner, ingen tar det på allvar även om Chelsea är en av de klubbar som åtminstone officiellt anstränger sig för att efterleva de reglerna. Andra klubbar som PSG, Manchester City, de spanska storklubbarna verkar inte ens bry sig. Affärsmässigt finns inga klubbar i närheten av Bayern München och Manchester United som har enorma sponsorsavtal. Arsenal har en stor och ordentlig kassa att handla för nu när de tunga startavgifter för byggandet av Emirates är borta. Everton har ny finansstark ägare.

Chelsea står alltså sämre rustade än vanligt. Monetärt kommer kanske mycket av förlorade intäkter på grund av usla resultat föregående säsong jämnas ut av ett nytt sponsorsavtal, även om en utlösenavgift ska betalas till adidas. Den är väsentlig och ska betalas närmaste året. Ledningen måste dock inse att för att ens ha en chans att få rätt spelare måste de spendera i år, de försökte sig ju på att spara förra sommaren och det ser vi idag vad det ledde till.

De attraktiva spelarna kostar mer än någonsin, vansinniga utköpsklausuler i framförallt Spanien, Italien och Portugal är videospelstokiga. Vi lär säkerligen få se ett antal affärer, inte bara en enda enstaka, utan flera stycken över 50-60 miljoner pund i sommar. Om spelarna ens kan lockas bort.

För där finns Chelseas stora nackdel. Chelsea spelar ingen europeisk cup och pushade av sportjournalister som ser dem som viktigare än den inhemska ligorna (det blir kanske lätt så när det bara tycks vara i England mer än två-tre klubbar ens kan spekulera i möjligheten att kunna vinna ligan). Detta kommer att vara en stor nackdel för Chelsea, särskilt med kommande unga stjärnnamn.

Konkurrensen om spelare kommer att vara vansinnig i sommar, det är kontentan av allt detta och aldrig har Granovskaias jobb varit svårare än att få affärerna över mållinjen. Särskilt inte när managern inte är tillgänglig för att sätta in avgörande övertalningsstötar på grund av EM. (Även om CSFC inte tror Italien kommer mycket längre än ur gruppspelet, men de och Belgien är onekligen favoriter före Irland först och Sverige sedan att gå vidare).

***

Då jag utgår från att ni läser andra saker än CSFC så här års, vill jag gärna säga lite om hur ni ska förhålla er till skvallret som kallas Silly Season.

Regel nummer ett. 98,5% av allt är lögn och påhitt.
Och ärligt talat om ni tror på några av de som nämns nedan, då bör ni nog ta en paus i livet och fundera på vad ni tror och litar på.

Det är därför inga rykten publiceras till vänster utan enbart i vår högerspalt på nyhetssidan. För kring fotboll är skvaller, rykten och osubstantierade saker tyvärr en del som inte går att komma förbi när man bevakar en fotbollsklubb, men till skillnad från övriga medier gör CSFC den gallringen.

Grundregel nummer två. Tro inte ett ord som kommer från spanska källor. De är osannolikt lögnaktiga och alltid, alltid, partiska till ett av två lag. Antingen los arrogantos eller los arrogantos i vitt. Regel nummer tre: Eller från italienska källor, oavsett om de kallar sig silly season-gurus eller inte.

För några år sedan genomförde CSFC en koll om alla spelare som skulle komma till Chelsea, och i minst 60-75% av fallen var det enligt medierna färdiga affärer i princip. Chelsea köpte ovanligt många spelare det året, för framtiden. 6 stycken. 167, etthundrasextiosju spelare SKULLE vi köpa. Om ni vill kan ni kolla den här. >>

Personigien hatar jag Silly Season av många skäl, men ändå måste jag ju följa den. Det absolut värsta dock med Silly Season är att den tillåts pågå 2-3 veckor efter att de stora ligorna redan har startat. Det är en ren skam för fotbollen. Sedan hoppas jag också att januari silly season förbjuds, men det lär inte hända.

Däremot älskar jag färdiga affärer under Silly Season, för det är oerhört spännande att se om klubben lyckats får rätt spelare, rätt kvalitet och i år framförallt rätt ledaregenskaper - eller om spelare och manager inte lyckas klicka, spelaren inte fungerar i engelsk fotboll och alla andra faktorer som påverkar flopp eller flipp.

Om rykten kommer i något av följande medier, finns det skäl att fundera:

The Times, The Telegraph, The Guardian, BBC. Alla har tyvärr dock blivit något mer opålitliga de senaste åren.

Om rykten förekommer i följande medier är de inte utan grund:

Daily Mail, The Mirror (fast mindre än Daily Mail), Sky Sports (dock ej Sky Italia), ESPN, The Independent, Fulham Chronicle, Sporting Life, Chelsea Vital (men där är artiklarna personliga så allt går inte att lita på, men skriver Merlin så finns det mer fog än någon annan). The Shed End, FourFourTwo, The Sun (har skärpt sig ordentligt på sistone).

Medier som ibland kan få rätt, även om det nog är en slump:

The Sun, London 24, Here is the City, The Transfer Tavern, London Evening Standard, We ain't got no History, Gazzetto de la sport, FootyLatest, Fotbollskanalen.se, Three and in, The Sport Review, Goal.com, Give me sport,

Rent lögnaktiga:

Fichaja, Metro, Daily Star, Daily Express, SportsDirectNews, Talk Sports (särskilt om Chelseahataren Adrian Durham, skriver också i Daily Mail, säger något), Caught Offside, International Business Times, Tuttosport, 101 Great goals, Sports Mole, Inside Futbol, FootballFanCast,

Tror ni ett ord i de här medierna så bör ni nog överväga om tomten också finns:

Le10Sport (de har blivit något bättre de senaste två åren), Sky Sports Italia, ALLA spanska sporttidningar som Marca, AS, Deportivo etc, Bleacher (amerikansk Soccersite, vilket säger allt då soccer är ett nedsättande begrepp om fotboll /to sock a ball.../) Sportsvibe, Squawka,

Rövslickare (dvs sådana som inte själva vet ett skvatt men påstår de kan för de läst det någonstans) som inte går att lita på:

Sportbladet, Expressen, Soccerlens

Så läs under Silly Season på egen risk, men lita inte på något annat än den officiella Chelseasajten. Och möjligen CSFC.

Lindy


Besök csfc-facebook: facebook